Wat is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de Europese privacywetgeving, die sinds 25 mei 2018 in de hele Europese Unie (EU) geldt. De AVG gaat over de bescherming van persoonsgegevens. Mensen hebben meer privacyrechten, organisaties hebben meer verantwoordelijkheden en de toezichthouder heeft meer bevoegdheden. De AVG is ook bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR). Door de komst van de AVG geldt er nog maar één privacywet in de hele EU, in plaats van 28 verschillende nationale wetten. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt niet meer.

 

Versterking en uitbreiding van privacyrechten

Bescherming van persoonsgegevens is een grondrecht. Door de komst van de AVG hebben mensen meer mogelijkheden gekregen om voor zichzelf op te komen wanneer het gaat om de verwerking van hun gegevens. De privacyrechten van mensen zijn namelijk versterkt en uitgebreid.

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Meer verantwoordelijkheden voor organisaties

De AVG geldt voor alle bedrijven, stichtingen en verenigingen die persoonsgegevens verwerken. Organisaties hebben meer verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens en moeten kunnen aantonen dat ze de juiste organisatorische en technische maatregelen hebben genomen om aan de AVG te voldoen.

Zo stelt de AVG namelijk dat verwerkingen van persoonsgegevens rechtmatig moeten verlopen. Organisaties mogen alleen persoonsgegevens verwerken voor doelen die vooraf zijn vastgesteld. Deze doelen vind je terug in een privacyreglement.

Wanneer een organisatie gebruikmaakt van een derde partij die namens de organisatie persoonsgegevens verwerkt (bijvoorbeeld bij uitbesteding van salarisadministratie) is de derde partij volgens de AVG een verwerker. In dat geval moeten er afspraken worden vastgelegd in een verwerkersovereenkomst. Dankzij de AVG kunnen persoonsgegevens worden doorgegeven binnen de EU. Er gelden andere regels bij het doorgeven van gegevens naar landen buiten de EER (Europees Economische Ruimte).

 

Toezichthouder en boetes

In de AVG staat dat elke EU-lidstaat een privacyautoriteit heeft die onafhankelijk toezicht houdt op het gebruik van persoonsgegevens. In Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Alle Europese privacytoezichthouders hebben dezelfde, stevige bevoegdheden, zoals de bevoegdheid om boetes tot €20 miljoen op te leggen. De AP heeft in juli 2019 de eerste AVG-boete uitgedeeld.

 

Andere veranderingen

Naast de bovenstaande veranderingen kent de AVG een aantal nieuwe begrippen met daarbij horende verplichtingen.

Een voorbeeld hiervan is een DPIA (Data Protection Impact Assesment). In de AVG wordt dit de gegevensbeschermingseffectbeoordeling genoemd, maar in de praktijk wordt vaak DPIA gebruikt.

Twee andere belangrijke begrippen zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden; privacy by design en privacy by default. De AVG spreekt over ‘gegevensbescherming door ontwerp en door standaardinstellingen’. Deze uitgangspunten hebben te maken met de verplichting om passende maatregelen te treffen om persoonsgegevens te beschermen en zo bijvoorbeeld een datalek te voorkomen.

Bovendien zijn sommige organisaties verplicht een Functionaris Gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Een FG is een persoon die binnen de organisatie onafhankelijk toezicht houdt op de toepassing en naleving van de AVG.

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Gratis cyberverzekering voor ZZP

AVG, Privacy Zeker Certificaat en Cyberverzekering voor 19,- per maand 

Dan hoor je het een keer van een ander!

De AP ( Autoriteit Persoonsgegevens) heeft onderstaande video gemaakt.Een video waar wij als Nederlands grootste AVG dienstverlener voor de zakelijke markt heel erg blij mee zijn. Goed omgaan met persoonsgegevens is een wettelijke verplichting. Daar horen de juiste...

Privacy Zeker ondersteunt ZO Collectief

Met trots kondigen wij aan dat Privacy Zeker het nieuwe Platform ZO Collectief ondersteunt. Met de ondersteuning van Zo Collectief geven organisaties aan dat zij transparante en eerlijke belangenbehartiging voor ondernemers belangrijk vinden.   Zo Collectief...

Krijg je snel een AVG / Privacy boete? (video uitleg)

De toezichthouder mag zeer hoge geldboetes uitdelen aan organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder. De maximale boete bedraagt maximaal € 20.000.000 of 4% van de...

AVG, Cyberverzekering en Privacycertificaat vanaf 19,- per maand

Datalek, cybercrime ,privacywetgeving beveiligen van persoonsgegevens. er is veel te regelen voor ondernemers.naast de wetgeving is er altijd het gevaar van cybercrime, dataverlies en onzorgvuldig handelen van personeel. Natuurlijk is er adequate beveiliging nodig...

Het verhaal van Rickey Gevers (slachtoffer en dader van Cybercrime)

Wat als je slachtoffer wordt van hackers? Hackers kunnen computers en systemen volledig overnemen. Dit overkwam ook Rickey Gevers met zijn website waarneming.nl. Alle informatie werd door een hacker verwijderd. Rickey verdiepte zich volledig in de werking en werd zelf...

Nieuw! Gratis cyberverzekering bij Privacy Zeker ZZP abonnement

Privacy Zeker biedt zzp'ers vanaf vandaag (1 maart 2022) een gratis cyberverzekering binnen het Privacy Zeker ZZP abonnement. Sinds 2016 is Privacy Zeker actief voor het MKB en zelfstandig ondernemers met privacy- en AVG diensten. Om onze klanten extra voordeel en...

Veilig oversteken, eerst de AVG dan de rest.

Voor Cyber komt altijd Privacy Feit: Cybercrime bestaat! Cybercrime is overal en iedereen kan slachtoffer worden, geen speld tussen te krijgen. Om deze reden is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen. Nog beter is het om deze maatregelen ook in de goede...

Samenwerking Privacy Zeker en Fixers

AVG Proof reparatie van computers, laptops en telefoons. Wanneer je een probleem hebt met je computer, laptop of telefoon wil je natuurlijk dat je snel weer aan de slag kan. Als ondernemer ben je volgens de AVG (Privacy Wetgeving) hoofdverantwoordelijk voor de...

Scherm adresgegevens zzp’ers af in Handelsregister

 Opnieuw is er discussie ontstaan over de afscherming van privégegevens van zelfstandig ondernemers. Vorige week nog kwamen de gegevens van 1800 mensen op straat te liggen door een datalek bij de Kamer van Koophandel. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het hoog tijd...

De zeven belangrijkste stappen om de bescherming van je data te waarborgen

Aanbevelingen European Data Protection Board  Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.