Wat is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de Europese privacywetgeving, die sinds 25 mei 2018 in de hele Europese Unie (EU) geldt. De AVG gaat over de bescherming van persoonsgegevens. Mensen hebben meer privacyrechten, organisaties hebben meer verantwoordelijkheden en de toezichthouder heeft meer bevoegdheden. De AVG is ook bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR). Door de komst van de AVG geldt er nog maar één privacywet in de hele EU, in plaats van 28 verschillende nationale wetten. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt niet meer.

 

Versterking en uitbreiding van privacyrechten

Bescherming van persoonsgegevens is een grondrecht. Door de komst van de AVG hebben mensen meer mogelijkheden gekregen om voor zichzelf op te komen wanneer het gaat om de verwerking van hun gegevens. De privacyrechten van mensen zijn namelijk versterkt en uitgebreid.

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Meer verantwoordelijkheden voor organisaties

De AVG geldt voor alle bedrijven, stichtingen en verenigingen die persoonsgegevens verwerken. Organisaties hebben meer verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens en moeten kunnen aantonen dat ze de juiste organisatorische en technische maatregelen hebben genomen om aan de AVG te voldoen.

Zo stelt de AVG namelijk dat verwerkingen van persoonsgegevens rechtmatig moeten verlopen. Organisaties mogen alleen persoonsgegevens verwerken voor doelen die vooraf zijn vastgesteld. Deze doelen vind je terug in een privacyreglement.

Wanneer een organisatie gebruikmaakt van een derde partij die namens de organisatie persoonsgegevens verwerkt (bijvoorbeeld bij uitbesteding van salarisadministratie) is de derde partij volgens de AVG een verwerker. In dat geval moeten er afspraken worden vastgelegd in een verwerkersovereenkomst. Dankzij de AVG kunnen persoonsgegevens worden doorgegeven binnen de EU. Er gelden andere regels bij het doorgeven van gegevens naar landen buiten de EER (Europees Economische Ruimte).

 

Toezichthouder en boetes

In de AVG staat dat elke EU-lidstaat een privacyautoriteit heeft die onafhankelijk toezicht houdt op het gebruik van persoonsgegevens. In Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Alle Europese privacytoezichthouders hebben dezelfde, stevige bevoegdheden, zoals de bevoegdheid om boetes tot €20 miljoen op te leggen. De AP heeft in juli 2019 de eerste AVG-boete uitgedeeld.

 

Andere veranderingen

Naast de bovenstaande veranderingen kent de AVG een aantal nieuwe begrippen met daarbij horende verplichtingen.

Een voorbeeld hiervan is een DPIA (Data Protection Impact Assesment). In de AVG wordt dit de gegevensbeschermingseffectbeoordeling genoemd, maar in de praktijk wordt vaak DPIA gebruikt.

Twee andere belangrijke begrippen zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden; privacy by design en privacy by default. De AVG spreekt over ‘gegevensbescherming door ontwerp en door standaardinstellingen’. Deze uitgangspunten hebben te maken met de verplichting om passende maatregelen te treffen om persoonsgegevens te beschermen en zo bijvoorbeeld een datalek te voorkomen.

Bovendien zijn sommige organisaties verplicht een Functionaris Gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Een FG is een persoon die binnen de organisatie onafhankelijk toezicht houdt op de toepassing en naleving van de AVG.

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Grote problemen bij bedrijven door ongeldigheid privacy shield

Amsterdam Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan om persoonsgegevens vast te leggen op...

Podcast Datachecker #4 Digitale fraude – Kor de Boer (Privacy Zeker)

In het dagelijks leven hebben we al moeite genoeg om mensen in te schatten. Wie heb je nu echt voor je en is diegene echt wat hij/zij zegt? Online is dit nog lastiger in te schatten. Dagelijks worden we geconfronteerd met deze (nieuwe) vorm van fraude. Welke...

Gevolgen van Brexit op bescherming van persoonsgegevens

Sinds 25 mei 2018 geldt binnen de Europese Unie (EU) één privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het niveau van gegevensbescherming in de EU is daardoor gelijk. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU verlaten. Op 24 december 2020 hebben de...

Het privacyjaar 2020

Het einde van 2020 is in zicht. Het was een bewogen jaar; de uitbraak van het coronavirus zette de wereld op z’n kop. Maar ook dit jaar waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. Privacy Zeker blikt terug op het privacyjaar 2020.  ...

AP tikt bedrijven op de vingers na meten temperatuur personeel

Na onderzoek heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee grote bedrijven op de vingers getikt die de temperatuur van hun werknemers meten vanwege corona. Het onderzoek toont aan dat de twee onderzochte werkgevers gezondheidsgegevens van hun werknemers verwerken en...

AVG-boete aan particulier voor onterecht cameratoezicht

De Belgische privacytoezichthouder, de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), heeft een Belgisch koppel een boete van € 1500 opgelegd voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingscamera’s. Dit is de eerste keer dat er in de Benelux een...

Privacy Zeker en Aon op RTLZ

Afgelopen zaterdag besteedde het RTLZ programma ‘How it’s done’ aandacht aan cybercrime en het partnership tussen Aon en Privacy Zeker. Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s. Bekijk de video om te zien hoe we de cyberweerbaarheid van ondernemers verhogen....

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Registratieplicht in de horeca, wat gebeurt er met de gegevens die je achterlaat?

Vanaf maandag 10 augustus geldt de registratieplicht in de horeca, als onderdeel van de coronamaatregelen. Horecabedrijven moeten gasten vragen hun contactgegevens achter te laten, voor eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar wat gebeurt er met de...

Samenwerking Aon en Privacy Zeker helpt ondernemers op het gebied van cyberveiligheid

Rotterdam, 9 juli – Risico- en verzekeringsadviseur Aon en privacy-expert Privacy Zeker gaan samenwerken om de cyberweerbaarheid van ondernemers te verhogen. Samen zorgen de twee organisaties voor bewustwording rondom cyberveiligheid, privacy en databeveiliging én...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.