Wat is een Functionaris Gegevensbescherming (FG)?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht sommige organisaties een Functionaris Gegevensbescherming aan te stellen. Een Functionaris Gegevensbescherming (FG) houdt binnen de organisatie toezicht op de naleving van de AVG.

Een FG is in drie situaties verplicht:

  1. Overheden en publieke organisaties;
  2. Wanneer een organisatie regelmatig en stelselmatig observaties op grote schaal doet; en
  3. Wanneer een organisatie op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt.

De taken van een FG bestaan uit:

  1. het informeren en adviseren van medewerkers van een organisatie rondom gegevensbescherming;
  2. toezicht houden op interne naleving van de AVG;
  3. adviseren over het Data Protection Impact Assessment (DPIA);
  4. samenwerken met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP);
  5. contactpersoon zijn van de AP over o.a. controles.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Overheden en publieke organisaties

Alle overheidsinstanties en publieke organisaties zijn verplicht om een FG aan te stellen. Denk aan de rijksoverheid, gemeenten, maar ook onderwijsinstellingen. Het maakt in dit geval niet uit wat de kernactiviteiten zijn of welke persoonsgegevens worden verwerkt.

 

Regelmatige en stelselmatige observatie

Organisaties die als kernactiviteit op grote schaal regelmatig en stelselmatig betrokkenen observeren, zijn ook verplicht een FG aan te stellen.

Een kernactiviteit wordt omschreven als een activiteit die de basis is van de bedrijfsvoering. Een voorbeeld is: een beveiligingsbedrijf dat de beveiliging voor een pand regelt. Het monitoren van camera’s is de kernactiviteit. De salarisadministratie hoort ook bij de bedrijfsvoering, maar is niet de kern van de dienstverlening.

De schaal waarop persoonsgegevens worden verwerkt, wordt bepaald op basis van bijvoorbeeld de hoeveelheid betrokkenen en hoe groot de reikwijdte is.

 

Bijzondere persoonsgegevens

Als een organisatie als kernactiviteit op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt, is het aanstellen van een FG ook verplicht. Een voorbeeld hiervan is een ziekenhuis; ziekenhuizen verzamelen namelijk op grote schaal medische gegevens. Dit zijn bijzondere persoonsgegevens en om deze reden moeten zij een FG aanstellen.

De verplichting om een FG aan te stellen geldt ook wanneer een organisatie strafrechtelijke persoonsgegevens verwerkt.

 

Verplicht of niet?

Een FG moet worden aangemeld bij de AP. Op deze manier weet de AP bij wie zij terecht kan voor zaken omtrent de AVG.

Het kan zijn dat een organisatie niet verplicht is een FG aan te stellen, maar dit toch doet. Deze FG heeft dan precies dezelfde taken en rechten als een verplichte FG. Het is dus belangrijk goed te kijken of een FG nodig is. Het is belangrijk bij die keuze rekening te houden met de officiële verplichtingen.

Een organisatie kan ook een persoon aanstellen die geen FG is maar wel controles uitvoert op de interne naleving van de AVG. In dat geval is het belangrijk de persoon geen FG te noemen, om verwarring te voorkomen.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Even privé met… Arjan Middelkoop, SIDN

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN. Wie ben je en wat...

Recordaantal datalekmeldingen in 2019

In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen, een nieuw record. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van de AP. De sector met de meeste gemelde datalekken is de...

Nederland koploper in de EU: meeste gemelde datalekken

Sinds de invoering van de AVG op 25 mei 2018 zijn er meer dan 160.000 datalekken gemeld in de EU. Nederland staat bovenaan het lijstje, met ruim 40.000 gemelde datalekken. Op nummer 2 staat Duitsland met ruim 37.000 gemelde datalekken en het Verenigd Koninkrijk sluit...

Samenwerking tussen SIDN en Privacy Zeker

Links: Tom Maarsman, Managing Director van Privacy Zeker. Rechts: Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN Voor veel ondernemers is online security nog steeds een complex onderwerp. Dit terwijl cybercriminelen het juist vaker gemunt hebben op het mkb. Om...

Het privacyjaar 2019

Met 2020 voor de deur is het tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ook in 2019 waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. 2019 was niet alleen het jaar waarin de AVG zijn eerste verjaardag vierde, maar ook het jaar waarin mensen steeds...

PERSBERICHT: Privacy Zeker certificaat zet nieuwe standaard voor (cyber)veiligheid

AMSTERDAM – Brancheorganisatie ZZP Nederland, verzekeraar Hiscox, netwerkbeveiligingsspecialist SecureMe2 en veilige e-mailspecialist ZIVVER verbinden zich aan het privacycertificaat van AVG-dienstverlener Privacy Zeker. Met dit certificaat tonen organisaties aan dat...

Privacywaakhond: webshops schenden massaal privacywet

Uit een controle van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt dat veel websites niet op de juiste manier toestemming vragen voor het plaatsen van tracking cookies. De AP controleerde circa 175 websites van onder andere webshops, gemeenten en media. Bijna de helft...

Organisaties verplicht om vooraf privacyrisico’s van vingerafdrukscanners in kaart te brengen

Organisaties die gebruik willen maken van biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken of gezichtsscans, zijn vanaf nu verplicht om eerst de privacyrisico’s te onderzoeken.    Hoog privacyrisico De Autoriteit Persoonsgegevens publiceerde deze week een definitieve...

Even privé met… Rick Sulman, Speakup

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Rick Sulman, CEO bij Speakup. Wie ben je en wat doe je?'Ik ben Rick...

Vandaag vieren wij de Dag van de Ondernemer

Vandaag is het de Dag van de Ondernemer. Deze dag is door MKB-Nederland in het leven geroepen om het ondernemerschap te vieren en ondernemers te bedanken en in het zonnetje te zetten. Ondernemers zijn namelijk van grote waarde voor ons land. Ze creëren groei, banen en...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.