Wat is een Functionaris Gegevensbescherming (FG)?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht sommige organisaties een Functionaris Gegevensbescherming aan te stellen. Een Functionaris Gegevensbescherming (FG) houdt binnen de organisatie toezicht op de naleving van de AVG.

Een FG is in drie situaties verplicht:

  1. Overheden en publieke organisaties;
  2. Wanneer een organisatie regelmatig en stelselmatig observaties op grote schaal doet; en
  3. Wanneer een organisatie op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt.

De taken van een FG bestaan uit:

  1. het informeren en adviseren van medewerkers van een organisatie rondom gegevensbescherming;
  2. toezicht houden op interne naleving van de AVG;
  3. adviseren over het Data Protection Impact Assessment (DPIA);
  4. samenwerken met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP);
  5. contactpersoon zijn van de AP over o.a. controles.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Overheden en publieke organisaties

Alle overheidsinstanties en publieke organisaties zijn verplicht om een FG aan te stellen. Denk aan de rijksoverheid, gemeenten, maar ook onderwijsinstellingen. Het maakt in dit geval niet uit wat de kernactiviteiten zijn of welke persoonsgegevens worden verwerkt.

 

Regelmatige en stelselmatige observatie

Organisaties die als kernactiviteit op grote schaal regelmatig en stelselmatig betrokkenen observeren, zijn ook verplicht een FG aan te stellen.

Een kernactiviteit wordt omschreven als een activiteit die de basis is van de bedrijfsvoering. Een voorbeeld is: een beveiligingsbedrijf dat de beveiliging voor een pand regelt. Het monitoren van camera’s is de kernactiviteit. De salarisadministratie hoort ook bij de bedrijfsvoering, maar is niet de kern van de dienstverlening.

De schaal waarop persoonsgegevens worden verwerkt, wordt bepaald op basis van bijvoorbeeld de hoeveelheid betrokkenen en hoe groot de reikwijdte is.

 

Bijzondere persoonsgegevens

Als een organisatie als kernactiviteit op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt, is het aanstellen van een FG ook verplicht. Een voorbeeld hiervan is een ziekenhuis; ziekenhuizen verzamelen namelijk op grote schaal medische gegevens. Dit zijn bijzondere persoonsgegevens en om deze reden moeten zij een FG aanstellen.

De verplichting om een FG aan te stellen geldt ook wanneer een organisatie strafrechtelijke persoonsgegevens verwerkt.

 

Verplicht of niet?

Een FG moet worden aangemeld bij de AP. Op deze manier weet de AP bij wie zij terecht kan voor zaken omtrent de AVG.

Het kan zijn dat een organisatie niet verplicht is een FG aan te stellen, maar dit toch doet. Deze FG heeft dan precies dezelfde taken en rechten als een verplichte FG. Het is dus belangrijk goed te kijken of een FG nodig is. Het is belangrijk bij die keuze rekening te houden met de officiële verplichtingen.

Een organisatie kan ook een persoon aanstellen die geen FG is maar wel controles uitvoert op de interne naleving van de AVG. In dat geval is het belangrijk de persoon geen FG te noemen, om verwarring te voorkomen.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Gevolgen van Brexit op bescherming van persoonsgegevens

Sinds 25 mei 2018 geldt binnen de Europese Unie (EU) één privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het niveau van gegevensbescherming in de EU is daardoor gelijk. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU verlaten. Op 24 december 2020 hebben de...

Het privacyjaar 2020

Het einde van 2020 is in zicht. Het was een bewogen jaar; de uitbraak van het coronavirus zette de wereld op z’n kop. Maar ook dit jaar waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. Privacy Zeker blikt terug op het privacyjaar 2020.  ...

AP tikt bedrijven op de vingers na meten temperatuur personeel

Na onderzoek heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee grote bedrijven op de vingers getikt die de temperatuur van hun werknemers meten vanwege corona. Het onderzoek toont aan dat de twee onderzochte werkgevers gezondheidsgegevens van hun werknemers verwerken en...

AVG-boete aan particulier voor onterecht cameratoezicht

De Belgische privacytoezichthouder, de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), heeft een Belgisch koppel een boete van € 1500 opgelegd voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingscamera’s. Dit is de eerste keer dat er in de Benelux een...

Privacy Zeker en Aon op RTLZ

Afgelopen zaterdag besteedde het RTLZ programma ‘How it’s done’ aandacht aan cybercrime en het partnership tussen Aon en Privacy Zeker. Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s. Bekijk de video om te zien hoe we de cyberweerbaarheid van ondernemers verhogen....

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Registratieplicht in de horeca, wat gebeurt er met de gegevens die je achterlaat?

Vanaf maandag 10 augustus geldt de registratieplicht in de horeca, als onderdeel van de coronamaatregelen. Horecabedrijven moeten gasten vragen hun contactgegevens achter te laten, voor eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar wat gebeurt er met de...

Samenwerking Aon en Privacy Zeker helpt ondernemers op het gebied van cyberveiligheid

Rotterdam, 9 juli – Risico- en verzekeringsadviseur Aon en privacy-expert Privacy Zeker gaan samenwerken om de cyberweerbaarheid van ondernemers te verhogen. Samen zorgen de twee organisaties voor bewustwording rondom cyberveiligheid, privacy en databeveiliging én...

Recordboete van 830.000 euro voor BKR

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun...

Privacy tijdens de coronacrisis

Hoe gaan we om met privacy en de AVG tijdens de coronacrisis? Hoe zorg je er voor dat je veilig thuiswerkt? Hoe bescherm je de gegevens van klanten, patiënten of collega’s? En hoe weet je met wie je zakendoet, nu er gebruik wordt gemaakt van online...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.