Wat is een Functionaris Gegevensbescherming (FG)?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht sommige organisaties een Functionaris Gegevensbescherming aan te stellen. Een Functionaris Gegevensbescherming (FG) houdt binnen de organisatie toezicht op de naleving van de AVG.

Een FG is in drie situaties verplicht:

  1. Overheden en publieke organisaties;
  2. Wanneer een organisatie regelmatig en stelselmatig observaties op grote schaal doet; en
  3. Wanneer een organisatie op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt.

De taken van een FG bestaan uit:

  1. het informeren en adviseren van medewerkers van een organisatie rondom gegevensbescherming;
  2. toezicht houden op interne naleving van de AVG;
  3. adviseren over het Data Protection Impact Assessment (DPIA);
  4. samenwerken met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP);
  5. contactpersoon zijn van de AP over o.a. controles.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Overheden en publieke organisaties

Alle overheidsinstanties en publieke organisaties zijn verplicht om een FG aan te stellen. Denk aan de rijksoverheid, gemeenten, maar ook onderwijsinstellingen. Het maakt in dit geval niet uit wat de kernactiviteiten zijn of welke persoonsgegevens worden verwerkt.

 

Regelmatige en stelselmatige observatie

Organisaties die als kernactiviteit op grote schaal regelmatig en stelselmatig betrokkenen observeren, zijn ook verplicht een FG aan te stellen.

Een kernactiviteit wordt omschreven als een activiteit die de basis is van de bedrijfsvoering. Een voorbeeld is: een beveiligingsbedrijf dat de beveiliging voor een pand regelt. Het monitoren van camera’s is de kernactiviteit. De salarisadministratie hoort ook bij de bedrijfsvoering, maar is niet de kern van de dienstverlening.

De schaal waarop persoonsgegevens worden verwerkt, wordt bepaald op basis van bijvoorbeeld de hoeveelheid betrokkenen en hoe groot de reikwijdte is.

 

Bijzondere persoonsgegevens

Als een organisatie als kernactiviteit op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt, is het aanstellen van een FG ook verplicht. Een voorbeeld hiervan is een ziekenhuis; ziekenhuizen verzamelen namelijk op grote schaal medische gegevens. Dit zijn bijzondere persoonsgegevens en om deze reden moeten zij een FG aanstellen.

De verplichting om een FG aan te stellen geldt ook wanneer een organisatie strafrechtelijke persoonsgegevens verwerkt.

 

Verplicht of niet?

Een FG moet worden aangemeld bij de AP. Op deze manier weet de AP bij wie zij terecht kan voor zaken omtrent de AVG.

Het kan zijn dat een organisatie niet verplicht is een FG aan te stellen, maar dit toch doet. Deze FG heeft dan precies dezelfde taken en rechten als een verplichte FG. Het is dus belangrijk goed te kijken of een FG nodig is. Het is belangrijk bij die keuze rekening te houden met de officiële verplichtingen.

Een organisatie kan ook een persoon aanstellen die geen FG is maar wel controles uitvoert op de interne naleving van de AVG. In dat geval is het belangrijk de persoon geen FG te noemen, om verwarring te voorkomen.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Dan hoor je het een keer van een ander!

De AP ( Autoriteit Persoonsgegevens) heeft onderstaande video gemaakt.Een video waar wij als Nederlands grootste AVG dienstverlener voor de zakelijke markt heel erg blij mee zijn. Goed omgaan met persoonsgegevens is een wettelijke verplichting. Daar horen de juiste...

Privacy Zeker ondersteunt ZO Collectief

Met trots kondigen wij aan dat Privacy Zeker het nieuwe Platform ZO Collectief ondersteunt. Met de ondersteuning van Zo Collectief geven organisaties aan dat zij transparante en eerlijke belangenbehartiging voor ondernemers belangrijk vinden.   Zo Collectief...

Krijg je snel een AVG / Privacy boete? (video uitleg)

De toezichthouder mag zeer hoge geldboetes uitdelen aan organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder. De maximale boete bedraagt maximaal € 20.000.000 of 4% van de...

AVG, Cyberverzekering en Privacycertificaat vanaf 19,- per maand

Datalek, cybercrime ,privacywetgeving beveiligen van persoonsgegevens. er is veel te regelen voor ondernemers.naast de wetgeving is er altijd het gevaar van cybercrime, dataverlies en onzorgvuldig handelen van personeel. Natuurlijk is er adequate beveiliging nodig...

Het verhaal van Rickey Gevers (slachtoffer en dader van Cybercrime)

Wat als je slachtoffer wordt van hackers? Hackers kunnen computers en systemen volledig overnemen. Dit overkwam ook Rickey Gevers met zijn website waarneming.nl. Alle informatie werd door een hacker verwijderd. Rickey verdiepte zich volledig in de werking en werd zelf...

Nieuw! Gratis cyberverzekering bij Privacy Zeker ZZP abonnement

Privacy Zeker biedt zzp'ers vanaf vandaag (1 maart 2022) een gratis cyberverzekering binnen het Privacy Zeker ZZP abonnement. Sinds 2016 is Privacy Zeker actief voor het MKB en zelfstandig ondernemers met privacy- en AVG diensten. Om onze klanten extra voordeel en...

Veilig oversteken, eerst de AVG dan de rest.

Voor Cyber komt altijd Privacy Feit: Cybercrime bestaat! Cybercrime is overal en iedereen kan slachtoffer worden, geen speld tussen te krijgen. Om deze reden is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen. Nog beter is het om deze maatregelen ook in de goede...

Samenwerking Privacy Zeker en Fixers

AVG Proof reparatie van computers, laptops en telefoons. Wanneer je een probleem hebt met je computer, laptop of telefoon wil je natuurlijk dat je snel weer aan de slag kan. Als ondernemer ben je volgens de AVG (Privacy Wetgeving) hoofdverantwoordelijk voor de...

Scherm adresgegevens zzp’ers af in Handelsregister

 Opnieuw is er discussie ontstaan over de afscherming van privégegevens van zelfstandig ondernemers. Vorige week nog kwamen de gegevens van 1800 mensen op straat te liggen door een datalek bij de Kamer van Koophandel. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het hoog tijd...

De zeven belangrijkste stappen om de bescherming van je data te waarborgen

Aanbevelingen European Data Protection Board  Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.