Het Haga ziekenhuis heeft een boete van 460.000 euro gekregen vanwege onvoldoende interne beveiliging van patiëntendossiers, dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vandaag op haar site. Een primeur, want dit is de eerste boete die de AP uitdeelt op basis van de AVG. De AP gaf al eerder een boete, aan Uber, maar dat was op grond van de Wbp – de voorganger van de AVG. Kor de Boer van Privacy Zeker verwacht dat er de komende tijd nog veel meer AVG-boetes uitgedeeld zullen worden. “De Autoriteit Persoonsgegevens kondigde onlangs al aan dat 2019 het jaar van de handhaving zou worden. Er lopen meerdere onderzoeken en de AP loopt tegen serieuze overtredingen aan. Ook MKB-ondernemers en zzp’ers kunnen beboet worden wanneer zij niet goed omgaan met persoonsgegevens.”

 

Waarom krijgt het Haga ziekenhuis een boete?

Uit onderzoek van de privacywaakhond blijkt dat het Haga ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. De AP startte het onderzoek toen bleek dat tientallen ziekenhuismedewerkers onnodig het medisch dossier van een bekende Nederlander (Barbie, red.) hadden ingezien. Vanwege onvoldoende beveiliging krijgt het ziekenhuis nu een boete van 460.000 euro.

 

Last onder dwangsom

Daarnaast legt de Autoriteit het Haga ziekenhuis een last onder dwangsom op. Zo dwingt de AP het ziekenhuis om de beveiliging van patiëntendossiers te verbeteren. AP: “Als het HagaZiekenhuis de beveiliging niet voor 2 oktober 2019 verbeterd heeft, moet het ziekenhuis elke twee weken 100.000 euro betalen, met een maximum van 300.000 euro.” Het HagaZiekenhuis heeft inmiddels aangegeven maatregelen te nemen.

 

Vertrouwelijke relatie zorgverlener-patiënt

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: “De AP vindt het een kwalijke zaak dat een ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. Daarbij past een ferme boete. De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent.”

 

Video afkomstig van Een Vandaag.

 

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt mkb-ondernemers en zzp’ers om te kunnen voldoen aan de privacywetgeving. Vanaf 175 euro per jaar krijgen ondernemers alle tools, documenten en persoonlijke begeleiding. Kijk hier voor meer informatie.