Wat is een Data Protection Impact Assessment (DPIA)?

 

Een Data Protection Impact Assessment (afgekort: DPIA) is een instrument om vooraf de privacyrisico’s van een gegevensverwerking in kaart te brengen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt een DPIA voor sommige organisaties verplicht. De Nederlandse vertaling van Data Protection Impact Assessment is gegevensbeschermingseffectbeoordeling.

 

Inhoud DPIA

In een DPIA beschrijft de verwerkingsverantwoordelijke welke gegevensverwerkingen zij wil uitvoeren en wat de doeleinden hiervan zijn. Wanneer een organisatie zich op een gerechtvaardigd belang beroept als grondslag voor de verwerking, moet dit ook worden opgenomen in de beschrijving. Daarnaast moet de organisatie in de DPIA beoordelen of de verwerking wel noodzakelijk is en of de belangen van de verwerkingsverantwoordelijke opwegen tegen de inbreuk op de privacy. Verder moet in de DPIA een beoordeling staan van de risico’s voor de betrokkenen. Ten slotte moet de verwerkingsverantwoordelijke in de DPIA de beoogde maatregelen beschrijven om die risico’s in te perken en aan te tonen dat de organisatie aan de AVG voldoet.

Heb jij je privacyzaken al op orde?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Wanneer is een DPIA verplicht?

Een verwerkingsverantwoordelijke is verplicht een DPIA uit te voeren wanneer de gegevensverwerking waarschijnlijk een hoog privacyrisico oplevert. Een organisatie mag in dat geval niet beginnen met het verwerken van gegevens totdat er een DPIA is uitgevoerd. In de AVG staat dat er in ieder geval een DPIA moet worden uitgevoerd als een organisatie:

  • systematisch en uitgebreid persoonlijke aspecten evalueert gebaseerd op geautomatiseerde verwerking, waaronder profilering, en waarop besluiten worden gebaseerd die gevolgen hebben voor mensen;
  • op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt of wanneer er strafrechtelijke gegevens worden verwerkt ;
  • op grote schaal en systematisch mensen volgt in een publiek toegankelijk gebied (bijvoorbeeld met cameratoezicht).

 

Soorten verwerkingen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een lijst opgesteld van soorten verwerkingen waarvoor het uitvoeren van een DPIA verplicht is vóórdat een organisatie begint met verwerken. Let op: deze lijst is niet uitputtend.

  • Heimelijk onderzoek;
  • Opstellen van zwarte lijsten;
  • Fraudebestrijding;
  • Genereren van creditscores;
  • Verwerken van gegevens over financiële situaties;
  • Verwerken van genetische persoonsgegevens;
  • Verwerken van gezondheidsgegevens;
  • Delen van persoonsgegevens binnen samenwerkingsverbanden door gemeenten;
  • (Flexibel) cameratoezicht;
  • Controle werknemers;
  • Verwerken van locatiegegevens;
  • Verwerken van communicatiegegevens;
  • Verwerkingen middels ‘internet of things’;
  • Profilering;
  • Observatie en beïnvloeding van gedrag;
  • Verwerken van biometrische gegevens.

Bezoek de website van de AP voor een uitgebreidere uitleg.

 

Het kan zijn dat de verwerking die een organisatie wil verrichten niet op de bovenstaande lijst staat, maar een DPIA wél verplicht is. In dat geval moet de organisatie zelf bepalen of de verwerking een hoog privacyrisico oplevert voor de betrokkenen. Voor deze beoordeling kan een organisatie gebruik maken van de negen criteria de Europese privacytoezichthouders hebben opgesteld. Wanneer een verwerking aan twee of meer van de onderstaande criteria voldoet, is het verplicht een DPIA uit te voeren:

  • Beoordelen van mensen op basis van persoonskenmerken;
  • Geautomatiseerd beslissingen nemen;
  • Stelselmatig en grootschalig monitoren;
  • Verwerken van gevoelige gegevens;
  • Grootschalige gegevensverwerkingen;
  • Hebben van gekoppelde databases;
  • Verwerken van gegevens over kwetsbare personen;
  • Blokkeren van een recht, dienst of contract.

Voor meer informatie, zie hier.

 

Hoe ziet een DPIA er uit?

Een DPIA is vormvrij. Dat wil zoveel zeggen als: een organisatie mag zelf weten hoe, zolang de DPIA maar wordt uitgevoerd en de DPIA aan de criteria voldoet. De voorwaarden voor een DPIA worden hier beschreven.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Dan hoor je het een keer van een ander!

De AP ( Autoriteit Persoonsgegevens) heeft onderstaande video gemaakt.Een video waar wij als Nederlands grootste AVG dienstverlener voor de zakelijke markt heel erg blij mee zijn. Goed omgaan met persoonsgegevens is een wettelijke verplichting. Daar horen de juiste...

Privacy Zeker ondersteunt ZO Collectief

Met trots kondigen wij aan dat Privacy Zeker het nieuwe Platform ZO Collectief ondersteunt. Met de ondersteuning van Zo Collectief geven organisaties aan dat zij transparante en eerlijke belangenbehartiging voor ondernemers belangrijk vinden.   Zo Collectief...

Krijg je snel een AVG / Privacy boete? (video uitleg)

De toezichthouder mag zeer hoge geldboetes uitdelen aan organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder. De maximale boete bedraagt maximaal € 20.000.000 of 4% van de...

AVG, Cyberverzekering en Privacycertificaat vanaf 19,- per maand

Datalek, cybercrime ,privacywetgeving beveiligen van persoonsgegevens. er is veel te regelen voor ondernemers.naast de wetgeving is er altijd het gevaar van cybercrime, dataverlies en onzorgvuldig handelen van personeel. Natuurlijk is er adequate beveiliging nodig...

Het verhaal van Rickey Gevers (slachtoffer en dader van Cybercrime)

Wat als je slachtoffer wordt van hackers? Hackers kunnen computers en systemen volledig overnemen. Dit overkwam ook Rickey Gevers met zijn website waarneming.nl. Alle informatie werd door een hacker verwijderd. Rickey verdiepte zich volledig in de werking en werd zelf...

Nieuw! Gratis cyberverzekering bij Privacy Zeker ZZP abonnement

Privacy Zeker biedt zzp'ers vanaf vandaag (1 maart 2022) een gratis cyberverzekering binnen het Privacy Zeker ZZP abonnement. Sinds 2016 is Privacy Zeker actief voor het MKB en zelfstandig ondernemers met privacy- en AVG diensten. Om onze klanten extra voordeel en...

Veilig oversteken, eerst de AVG dan de rest.

Voor Cyber komt altijd Privacy Feit: Cybercrime bestaat! Cybercrime is overal en iedereen kan slachtoffer worden, geen speld tussen te krijgen. Om deze reden is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen. Nog beter is het om deze maatregelen ook in de goede...

Samenwerking Privacy Zeker en Fixers

AVG Proof reparatie van computers, laptops en telefoons. Wanneer je een probleem hebt met je computer, laptop of telefoon wil je natuurlijk dat je snel weer aan de slag kan. Als ondernemer ben je volgens de AVG (Privacy Wetgeving) hoofdverantwoordelijk voor de...

Scherm adresgegevens zzp’ers af in Handelsregister

 Opnieuw is er discussie ontstaan over de afscherming van privégegevens van zelfstandig ondernemers. Vorige week nog kwamen de gegevens van 1800 mensen op straat te liggen door een datalek bij de Kamer van Koophandel. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het hoog tijd...

De zeven belangrijkste stappen om de bescherming van je data te waarborgen

Aanbevelingen European Data Protection Board  Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.