Wat is een Data Protection Impact Assessment (DPIA)?

 

Een Data Protection Impact Assessment (afgekort: DPIA) is een instrument om vooraf de privacyrisico’s van een gegevensverwerking in kaart te brengen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt een DPIA voor sommige organisaties verplicht. De Nederlandse vertaling van Data Protection Impact Assessment is gegevensbeschermingseffectbeoordeling.

 

Inhoud DPIA

In een DPIA beschrijft de verwerkingsverantwoordelijke welke gegevensverwerkingen zij wil uitvoeren en wat de doeleinden hiervan zijn. Wanneer een organisatie zich op een gerechtvaardigd belang beroept als grondslag voor de verwerking, moet dit ook worden opgenomen in de beschrijving. Daarnaast moet de organisatie in de DPIA beoordelen of de verwerking wel noodzakelijk is en of de belangen van de verwerkingsverantwoordelijke opwegen tegen de inbreuk op de privacy. Verder moet in de DPIA een beoordeling staan van de risico’s voor de betrokkenen. Ten slotte moet de verwerkingsverantwoordelijke in de DPIA de beoogde maatregelen beschrijven om die risico’s in te perken en aan te tonen dat de organisatie aan de AVG voldoet.

Heb jij je privacyzaken al op orde?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Wanneer is een DPIA verplicht?

Een verwerkingsverantwoordelijke is verplicht een DPIA uit te voeren wanneer de gegevensverwerking waarschijnlijk een hoog privacyrisico oplevert. Een organisatie mag in dat geval niet beginnen met het verwerken van gegevens totdat er een DPIA is uitgevoerd. In de AVG staat dat er in ieder geval een DPIA moet worden uitgevoerd als een organisatie:

  • systematisch en uitgebreid persoonlijke aspecten evalueert gebaseerd op geautomatiseerde verwerking, waaronder profilering, en waarop besluiten worden gebaseerd die gevolgen hebben voor mensen;
  • op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt of wanneer er strafrechtelijke gegevens worden verwerkt ;
  • op grote schaal en systematisch mensen volgt in een publiek toegankelijk gebied (bijvoorbeeld met cameratoezicht).

 

Soorten verwerkingen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een lijst opgesteld van soorten verwerkingen waarvoor het uitvoeren van een DPIA verplicht is vóórdat een organisatie begint met verwerken. Let op: deze lijst is niet uitputtend.

  • Heimelijk onderzoek;
  • Opstellen van zwarte lijsten;
  • Fraudebestrijding;
  • Genereren van creditscores;
  • Verwerken van gegevens over financiële situaties;
  • Verwerken van genetische persoonsgegevens;
  • Verwerken van gezondheidsgegevens;
  • Delen van persoonsgegevens binnen samenwerkingsverbanden door gemeenten;
  • (Flexibel) cameratoezicht;
  • Controle werknemers;
  • Verwerken van locatiegegevens;
  • Verwerken van communicatiegegevens;
  • Verwerkingen middels ‘internet of things’;
  • Profilering;
  • Observatie en beïnvloeding van gedrag;
  • Verwerken van biometrische gegevens.

Bezoek de website van de AP voor een uitgebreidere uitleg.

 

Het kan zijn dat de verwerking die een organisatie wil verrichten niet op de bovenstaande lijst staat, maar een DPIA wél verplicht is. In dat geval moet de organisatie zelf bepalen of de verwerking een hoog privacyrisico oplevert voor de betrokkenen. Voor deze beoordeling kan een organisatie gebruik maken van de negen criteria de Europese privacytoezichthouders hebben opgesteld. Wanneer een verwerking aan twee of meer van de onderstaande criteria voldoet, is het verplicht een DPIA uit te voeren:

  • Beoordelen van mensen op basis van persoonskenmerken;
  • Geautomatiseerd beslissingen nemen;
  • Stelselmatig en grootschalig monitoren;
  • Verwerken van gevoelige gegevens;
  • Grootschalige gegevensverwerkingen;
  • Hebben van gekoppelde databases;
  • Verwerken van gegevens over kwetsbare personen;
  • Blokkeren van een recht, dienst of contract.

Voor meer informatie, zie hier.

 

Hoe ziet een DPIA er uit?

Een DPIA is vormvrij. Dat wil zoveel zeggen als: een organisatie mag zelf weten hoe, zolang de DPIA maar wordt uitgevoerd en de DPIA aan de criteria voldoet. De voorwaarden voor een DPIA worden hier beschreven.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Registratieplicht in de horeca, wat gebeurt er met de gegevens die je achterlaat?

Vanaf maandag 10 augustus geldt de registratieplicht in de horeca, als onderdeel van de coronamaatregelen. Horecabedrijven moeten gasten vragen hun contactgegevens achter te laten, voor eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar wat gebeurt er met de...

Samenwerking Aon en Privacy Zeker helpt ondernemers op het gebied van cyberveiligheid

Rotterdam, 9 juli – Risico- en verzekeringsadviseur Aon en privacy-expert Privacy Zeker gaan samenwerken om de cyberweerbaarheid van ondernemers te verhogen. Samen zorgen de twee organisaties voor bewustwording rondom cyberveiligheid, privacy en databeveiliging én...

Recordboete van 830.000 euro voor BKR

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun...

Privacy tijdens de coronacrisis

Hoe gaan we om met privacy en de AVG tijdens de coronacrisis? Hoe zorg je er voor dat je veilig thuiswerkt? Hoe bescherm je de gegevens van klanten, patiënten of collega’s? En hoe weet je met wie je zakendoet, nu er gebruik wordt gemaakt van online...

Zo maak je je bedrijf cyberveilig

  Veel mkb-ondernemers denken dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen, maar niets is minder waar. Maar liefst 50% van de mkb-bedrijven heeft te maken gehad met een vorm van cyberincidenten. Dit is vooral te wijten aan onvoldoende bewustzijn en...

AVG-boete van € 725.000 voor ongeoorloofd verwerken vingerafdrukken werknemers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een AVG-boete van € 725.000 uitgedeeld voor het ongeoorloofd afnemen, opslaan en gebruiken van vingerafdrukken van werknemers. Werknemers van een bedrijf hebben hun vingerafdrukken moeten laten scannen voor aanwezigheids- en...

Even privé met… Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-expert

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter.   Wie ben je...

Wat is een veilig alternatief voor Zoom?

Videobellen wint door de coronacrisis aan populariteit. Het Amerikaanse Zoom wordt veel gebruikt, door vriendengroepen voor een virtuele borrel, maar ook door scholen en bedrijven. Het is een gebruiksvriendelijke tool, met goede beeldkwaliteit én de mogelijkheid om...

Beveiligd beeldbellen voor professionals

‘Hoe kan ik veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis?’ Het is een vraag die veel van onze klanten bezighoudt. Veel professionals moeten nu opzoek naar een alternatief voor het fysieke consult of face-to-face gesprek zoals ze dat normaal met hun klanten of cliënten...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.