Beveiliging van persoonsgegevens

 

Organisaties moeten de persoonsgegevens die ze verwerken goed beveiligen. Zo worden datalekken voorkomen. Volgens de AVG moeten organisaties hiervoor ‘passende technische en organisatorische maatregelen’ nemen om gegevens te beveiligen.

 

Technische en organisatorische maatregelen

De AVG onderscheidt twee soorten maatregelen van elkaar: technische en organisatorische maatregelen.

  • Technische maatregelen

Organisaties moeten moderne techniek gebruiken om persoonsgegevens te beveiligen. Denk hierbij aan antivirus software, firewall, back-ups, veilige wachtwoorden, een beschermde online omgeving, tweefactorauthenticatie, en het versleutelen van data (encryptie).

  • Organisatorische maatregelen

Naast technische maatregelen moet een organisatie ook kijken naar hoe ze met persoonsgegevens omgaan. Organisatorische maatregelen zijn bijvoorbeeld de beperking van toegang tot gegevens (door autorisatie en authenticatie) en richtlijnen binnen de organisatie over het verwerken van persoonsgegevens. Daarnaast is het erg belangrijk om privacy-bewustzijn binnen de organisatie te creëren door middel van trainingen.

Beide soorten maatregelen zorgen voor beveiliging van persoonsgegevens en helpen bij bijvoorbeeld het voorkomen van een datalek en misbruik van gegevens.

 

Premie cyberverzekering

Een cyberverzekering is geen luxe. Bereken nu je premie! 

 

In de AVG worden de onderstaande maatregelen genoemd om persoonsgegevens te beveiligen:

  • Pseudonimiseren en versleutelen (encryptie).
  • De systemen moeten continue vertrouwelijk, integer en beschikbaar zijn.
  • Als zich er toch een incident voordoet, moet het tijdig hersteld kunnen worden.
  • De maatregelen moeten van tijd tot tijd worden getest, beoordeeld en geëvalueerd.

 

Pseudonimiseren

Een voorbeeld van een technische maatregel die specifiek in de AVG genoemd wordt, is het pseudonimiseren van persoonsgegevens. Pseudonimiseren is het veranderen van persoonsgegevens zodat deze (zonder aanvullende gegevens) niet meer te herleiden zijn naar een bepaald persoon. Denk hierbij aan het veranderen van namen naar bijvoorbeeld klantnummers. Zo wordt er in bijvoorbeeld e-mails verwezen naar een klantnummer en weten anderen niet over wie de informatie gaat. Hierbij komen ook weer andere maatregelen kijken die ervoor zorgen dat onbevoegden niet bij het bestand kunnen waar de aanvullende gegevens in staan, zoals de lijst met namen gekoppeld aan de klantnummers.

 

Passende maatregelen

De AVG eist dus dat organisaties passende maatregelen nemen voor de bescherming van persoonsgegevens, maar legt niet uit wat ‘passend’ precies inhoudt. Welke en hoeveel maatregelen een organisatie moet treffen is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo moeten ziekenhuizen veel meer en strengere maatregelen treffen om persoonsgegevens te beschermen dan een groenteboer, omdat ziekenhuizen te maken hebben met bijzondere persoonsgegevens.

Het is daarom voor organisaties belangrijk om goed te kunnen toelichten waarom bepaalde maatregelen wel zijn getroffen en bepaalde maatregelen niet. Wanneer de organisatie niet genoeg maatregelen heeft genomen en er een datalek plaatsvindt kan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete opleggen. De AP kijkt naar de aard, de omgang, de context en het doel van de verwerking en daarnaast de ernst en de risico’s voor de betrokken wanneer het gaat om passende technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van persoonsgegevens.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Scherm adresgegevens zzp’ers af in Handelsregister

 Opnieuw is er discussie ontstaan over de afscherming van privégegevens van zelfstandig ondernemers. Vorige week nog kwamen de gegevens van 1800 mensen op straat te liggen door een datalek bij de Kamer van Koophandel. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het hoog tijd...

De zeven belangrijkste stappen om de bescherming van je data te waarborgen

Aanbevelingen European Data Protection Board  Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan...

Grote problemen bij bedrijven door ongeldigheid Privacy Shield

Amsterdam Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan om persoonsgegevens vast te leggen op...

Podcast Datachecker #4 Digitale fraude – Kor de Boer (Privacy Zeker)

In het dagelijks leven hebben we al moeite genoeg om mensen in te schatten. Wie heb je nu echt voor je en is diegene echt wat hij/zij zegt? Online is dit nog lastiger in te schatten. Dagelijks worden we geconfronteerd met deze (nieuwe) vorm van fraude. Welke...

Gevolgen van Brexit op bescherming van persoonsgegevens

Sinds 25 mei 2018 geldt binnen de Europese Unie (EU) één privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het niveau van gegevensbescherming in de EU is daardoor gelijk. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU verlaten. Op 24 december 2020 hebben de...

Het privacyjaar 2020

Het einde van 2020 is in zicht. Het was een bewogen jaar; de uitbraak van het coronavirus zette de wereld op z’n kop. Maar ook dit jaar waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. Privacy Zeker blikt terug op het privacyjaar 2020.  ...

AP tikt bedrijven op de vingers na meten temperatuur personeel

Na onderzoek heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee grote bedrijven op de vingers getikt die de temperatuur van hun werknemers meten vanwege corona. Het onderzoek toont aan dat de twee onderzochte werkgevers gezondheidsgegevens van hun werknemers verwerken en...

AVG-boete aan particulier voor onterecht cameratoezicht

De Belgische privacytoezichthouder, de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), heeft een Belgisch koppel een boete van € 1500 opgelegd voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingscamera’s. Dit is de eerste keer dat er in de Benelux een...

Privacy Zeker en Aon op RTLZ

Afgelopen zaterdag besteedde het RTLZ programma ‘How it’s done’ aandacht aan cybercrime en het partnership tussen Aon en Privacy Zeker. Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s. Bekijk de video om te zien hoe we de cyberweerbaarheid van ondernemers verhogen....

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.