Wat is een privacyreglement?

 

Een privacyreglement (ook wel privacyverklaring of privacy statement genoemd) is een document waarin een organisatie de betrokkenen informeert welke persoonsgegevens ze van hen verwerken, met welk doel en hoelang ze de gegevens bewaren. Een organisatie is wettelijk verplicht om betrokkenen (bijvoorbeeld klanten, bezoekers, maar ook werknemers) duidelijk te informeren. Een privacyreglement moet toegankelijk zijn voor de betrokkenen. Veel organisaties plaatsen het privacyreglement daarom op hun website. Bovendien moet de tekst goed leesbaar en duidelijk zijn.

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Verplichte onderdelen privacyreglement

De AVG stelt een aantal specifieke eisen waar een privacyverklaring aan moet voldoen. Deze eisen gaan over de inhoud, de toegankelijkheid en de duidelijkheid van de informatie. In het privacyreglement moet in ieder geval de volgende informatie staan:

 

Identiteit

Doeleinden en grondslagen

Ontvangers van persoonsgegevens

  • Als een verwerkingsverantwoordelijke gebruik maakt van een verwerker, moet ook de verwerker genoemd worden;

Verwerking buiten de EU

  • Als de verwerkingsverantwoordelijke het plan heeft om persoonsgegevens door te geven naar een derde land, moet dit ook opgenomen worden in het privacyreglement;

Bewaartermijn

Rechten van de betrokkenen

  • Uiteenzetting van de rechten van de betrokkene, zoals het recht op inzage;
  • Als de verwerking gebaseerd is op toestemming, dat deze toestemming ook weer in te trekken is;
  • Dat de betrokkene een klacht in kan dienen bij de privacytoezichthouder (Autoriteit Persoonsgegevens);
  • Of de organisatie gebruikmaakt van geautomatiseerde besluitvorming, en hoe er besluiten worden genomen;

Overig

  • Of en waarom de betrokkene verplicht is de persoonsgegevens te verstrekken en wat de gevolgen zijn als de gegevens niet worden verstrekt;
  • Als de gegevens van een andere organisatie zijn verkregen: de bron waar de persoonsgegevens vandaan komen, en in voorkomend geval, of zij afkomstig zijn van openbare bronnen.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Even privé met… Arjan Middelkoop, SIDN

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN. Wie ben je en wat...

Recordaantal datalekmeldingen in 2019

In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen, een nieuw record. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van de AP. De sector met de meeste gemelde datalekken is de...

Nederland koploper in de EU: meeste gemelde datalekken

Sinds de invoering van de AVG op 25 mei 2018 zijn er meer dan 160.000 datalekken gemeld in de EU. Nederland staat bovenaan het lijstje, met ruim 40.000 gemelde datalekken. Op nummer 2 staat Duitsland met ruim 37.000 gemelde datalekken en het Verenigd Koninkrijk sluit...

Samenwerking tussen SIDN en Privacy Zeker

Links: Tom Maarsman, Managing Director van Privacy Zeker. Rechts: Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN Voor veel ondernemers is online security nog steeds een complex onderwerp. Dit terwijl cybercriminelen het juist vaker gemunt hebben op het mkb. Om...

Het privacyjaar 2019

Met 2020 voor de deur is het tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ook in 2019 waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. 2019 was niet alleen het jaar waarin de AVG zijn eerste verjaardag vierde, maar ook het jaar waarin mensen steeds...

PERSBERICHT: Privacy Zeker certificaat zet nieuwe standaard voor (cyber)veiligheid

AMSTERDAM – Brancheorganisatie ZZP Nederland, verzekeraar Hiscox, netwerkbeveiligingsspecialist SecureMe2 en veilige e-mailspecialist ZIVVER verbinden zich aan het privacycertificaat van AVG-dienstverlener Privacy Zeker. Met dit certificaat tonen organisaties aan dat...

Privacywaakhond: webshops schenden massaal privacywet

Uit een controle van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt dat veel websites niet op de juiste manier toestemming vragen voor het plaatsen van tracking cookies. De AP controleerde circa 175 websites van onder andere webshops, gemeenten en media. Bijna de helft...

Organisaties verplicht om vooraf privacyrisico’s van vingerafdrukscanners in kaart te brengen

Organisaties die gebruik willen maken van biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken of gezichtsscans, zijn vanaf nu verplicht om eerst de privacyrisico’s te onderzoeken.    Hoog privacyrisico De Autoriteit Persoonsgegevens publiceerde deze week een definitieve...

Even privé met… Rick Sulman, Speakup

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Rick Sulman, CEO bij Speakup. Wie ben je en wat doe je?'Ik ben Rick...

Vandaag vieren wij de Dag van de Ondernemer

Vandaag is het de Dag van de Ondernemer. Deze dag is door MKB-Nederland in het leven geroepen om het ondernemerschap te vieren en ondernemers te bedanken en in het zonnetje te zetten. Ondernemers zijn namelijk van grote waarde voor ons land. Ze creëren groei, banen en...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.