Wat zijn persoonsgegevens?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is er voor de bescherming van persoonsgegevens. Volgens de wet is een persoonsgegeven alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Kortom: informatie die of direct over een persoon gaat, of informatie die naar een persoon te herleiden is. Naam en adres zijn voor de hand liggende persoonsgegevens, maar ook een kenteken of een IP-adres is een persoonsgegeven. Gegevens van overleden personen zijn geen persoonsgegevens volgens de AVG.

 

Natuurlijke persoon

De wet onderscheidt twee soorten personen van elkaar: natuurlijke personen en rechtspersonen. Een natuurlijk persoon is een mens in juridische zin, die rechten en plichten heeft. De tegenhanger van een natuurlijk persoon is een rechtspersoon. Dit is een organisatie of abstracte entiteit die zelfstandig in het rechtsverkeer kan optreden, bijvoorbeeld een stichting.

De AVG is er dus voor de bescherming van persoonsgegevens van natuurlijke personen. Gegevens van organisaties zijn geen persoonsgegevens volgens de AVG. Een eenmanszaak daarentegen heeft niet altijd een bedrijfsadres, bedrijfsrekening, bedrijfstelefoon etc. Veel zzp’ers gebruiken hun privégegevens om zaken te doen. Wanneer een zzp’er dit doet, worden deze gegevens wel gezien als persoonsgegevens en krijgen zij dus bescherming van de AVG.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Geïdentificeerde natuurlijke persoon

Geïdentificeerd betekent dat de persoonsgegevens direct duidelijk maken wie een bepaald persoon is. Wanneer je je cv achterlaat met een foto en je naam, ben je een geïdentificeerd natuurlijk persoon en zijn deze gegevens dus persoonsgegevens.

 

Identificeerbare natuurlijke persoon

Identificeerbaar houdt in dat het mogelijk is om te achterhalen wie een bepaald persoon is. Hierdoor is de reikwijdte van de AVG heel breed. Soms is een persoonsgegeven op zichzelf niet direct herleidbaar naar een persoon. Een geboortedatum leidt niet direct naar één specifiek persoon. Er zijn immers heel veel mensen op dezelfde dag geboren. Maar in combinatie met andere persoonsgegevens, bijvoorbeeld een woonadres, kan een specifiek persoon alsnog te identificeren zijn.

Een lidmaatschapsnummer van een sportvereniging is bijvoorbeeld ook een persoonsgegeven. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo. Maar degene die het lidmaatschapsnummer verwerkt (ledenadministratie) kan het nummer koppelen aan een naam en zo een persoon identificeren.

 

Bijzondere persoonsgegevens

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens van een gevoelige aard, zoals iemands ras, godsdienst of gezondheid. Deze gegevens worden door de wet extra beschermd; een organisatie mag namelijk geen bijzondere persoonsgegevens verwerken, tenzij daarvoor in de wet een uitzondering is.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

AVG-boete van € 725.000 voor ongeoorloofd verwerken vingerafdrukken werknemers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een AVG-boete van € 725.000 uitgedeeld voor het ongeoorloofd afnemen, opslaan en gebruiken van vingerafdrukken van werknemers. Werknemers van een bedrijf hebben hun vingerafdrukken moeten laten scannen voor aanwezigheids- en...

Even privé met… Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-expert

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter.   Wie ben je...

Wat is een veilig alternatief voor Zoom?

Videobellen wint door de coronacrisis aan populariteit. Het Amerikaanse Zoom wordt veel gebruikt, door vriendengroepen voor een virtuele borrel, maar ook door scholen en bedrijven. Het is een gebruiksvriendelijke tool, met goede beeldkwaliteit én de mogelijkheid om...

Beveiligd beeldbellen voor professionals

‘Hoe kan ik veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis?’ Het is een vraag die veel van onze klanten bezighoudt. Veel professionals moeten nu opzoek naar een alternatief voor het fysieke consult of face-to-face gesprek zoals ze dat normaal met hun klanten of cliënten...

Even privé met… Rik Schoonis, Resonate-Services

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Rik Schoonis, oprichter en eigenaar van Resonate-Services.   Wie...

Tennisbond krijgt AVG-boete voor doorverkopen persoonsgegevens leden

De Nederlandse tennisbond heeft de persoonsgegevens van een paar honderdduizend leden doorverkocht aan sponsoren. Daarom heeft de tennisbond een AVG-boete van 525.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens, zo meldt de toezichthouder. De tennisbond heeft...

Even privé met… Arjan Middelkoop, SIDN

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN. Wie ben je en wat...

Recordaantal datalekmeldingen in 2019

In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen, een nieuw record. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van de AP. De sector met de meeste gemelde datalekken is de...

Nederland koploper in de EU: meeste gemelde datalekken

Sinds de invoering van de AVG op 25 mei 2018 zijn er meer dan 160.000 datalekken gemeld in de EU. Nederland staat bovenaan het lijstje, met ruim 40.000 gemelde datalekken. Op nummer 2 staat Duitsland met ruim 37.000 gemelde datalekken en het Verenigd Koninkrijk sluit...

Samenwerking tussen SIDN en Privacy Zeker

Links: Tom Maarsman, Managing Director van Privacy Zeker. Rechts: Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN Voor veel ondernemers is online security nog steeds een complex onderwerp. Dit terwijl cybercriminelen het juist vaker gemunt hebben op het mkb. Om...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.