Wat zijn persoonsgegevens?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is er voor de bescherming van persoonsgegevens. Volgens de wet is een persoonsgegeven alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Kortom: informatie die of direct over een persoon gaat, of informatie die naar een persoon te herleiden is. Naam en adres zijn voor de hand liggende persoonsgegevens, maar ook een kenteken of een IP-adres is een persoonsgegeven. Gegevens van overleden personen zijn geen persoonsgegevens volgens de AVG.

 

Natuurlijke persoon

De wet onderscheidt twee soorten personen van elkaar: natuurlijke personen en rechtspersonen. Een natuurlijk persoon is een mens in juridische zin, die rechten en plichten heeft. De tegenhanger van een natuurlijk persoon is een rechtspersoon. Dit is een organisatie of abstracte entiteit die zelfstandig in het rechtsverkeer kan optreden, bijvoorbeeld een stichting.

De AVG is er dus voor de bescherming van persoonsgegevens van natuurlijke personen. Gegevens van organisaties zijn geen persoonsgegevens volgens de AVG. Een eenmanszaak daarentegen heeft niet altijd een bedrijfsadres, bedrijfsrekening, bedrijfstelefoon etc. Veel zzp’ers gebruiken hun privégegevens om zaken te doen. Wanneer een zzp’er dit doet, worden deze gegevens wel gezien als persoonsgegevens en krijgen zij dus bescherming van de AVG.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Geïdentificeerde natuurlijke persoon

Geïdentificeerd betekent dat de persoonsgegevens direct duidelijk maken wie een bepaald persoon is. Wanneer je je cv achterlaat met een foto en je naam, ben je een geïdentificeerd natuurlijk persoon en zijn deze gegevens dus persoonsgegevens.

 

Identificeerbare natuurlijke persoon

Identificeerbaar houdt in dat het mogelijk is om te achterhalen wie een bepaald persoon is. Hierdoor is de reikwijdte van de AVG heel breed. Soms is een persoonsgegeven op zichzelf niet direct herleidbaar naar een persoon. Een geboortedatum leidt niet direct naar één specifiek persoon. Er zijn immers heel veel mensen op dezelfde dag geboren. Maar in combinatie met andere persoonsgegevens, bijvoorbeeld een woonadres, kan een specifiek persoon alsnog te identificeren zijn.

Een lidmaatschapsnummer van een sportvereniging is bijvoorbeeld ook een persoonsgegeven. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo. Maar degene die het lidmaatschapsnummer verwerkt (ledenadministratie) kan het nummer koppelen aan een naam en zo een persoon identificeren.

 

Bijzondere persoonsgegevens

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens van een gevoelige aard, zoals iemands ras, godsdienst of gezondheid. Deze gegevens worden door de wet extra beschermd; een organisatie mag namelijk geen bijzondere persoonsgegevens verwerken, tenzij daarvoor in de wet een uitzondering is.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Scherm adresgegevens zzp’ers af in Handelsregister

 Opnieuw is er discussie ontstaan over de afscherming van privégegevens van zelfstandig ondernemers. Vorige week nog kwamen de gegevens van 1800 mensen op straat te liggen door een datalek bij de Kamer van Koophandel. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het hoog tijd...

De zeven belangrijkste stappen om de bescherming van je data te waarborgen

Aanbevelingen European Data Protection Board  Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan...

Grote problemen bij bedrijven door ongeldigheid Privacy Shield

Amsterdam Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan om persoonsgegevens vast te leggen op...

Podcast Datachecker #4 Digitale fraude – Kor de Boer (Privacy Zeker)

In het dagelijks leven hebben we al moeite genoeg om mensen in te schatten. Wie heb je nu echt voor je en is diegene echt wat hij/zij zegt? Online is dit nog lastiger in te schatten. Dagelijks worden we geconfronteerd met deze (nieuwe) vorm van fraude. Welke...

Gevolgen van Brexit op bescherming van persoonsgegevens

Sinds 25 mei 2018 geldt binnen de Europese Unie (EU) één privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het niveau van gegevensbescherming in de EU is daardoor gelijk. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU verlaten. Op 24 december 2020 hebben de...

Het privacyjaar 2020

Het einde van 2020 is in zicht. Het was een bewogen jaar; de uitbraak van het coronavirus zette de wereld op z’n kop. Maar ook dit jaar waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. Privacy Zeker blikt terug op het privacyjaar 2020.  ...

AP tikt bedrijven op de vingers na meten temperatuur personeel

Na onderzoek heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee grote bedrijven op de vingers getikt die de temperatuur van hun werknemers meten vanwege corona. Het onderzoek toont aan dat de twee onderzochte werkgevers gezondheidsgegevens van hun werknemers verwerken en...

AVG-boete aan particulier voor onterecht cameratoezicht

De Belgische privacytoezichthouder, de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), heeft een Belgisch koppel een boete van € 1500 opgelegd voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingscamera’s. Dit is de eerste keer dat er in de Benelux een...

Privacy Zeker en Aon op RTLZ

Afgelopen zaterdag besteedde het RTLZ programma ‘How it’s done’ aandacht aan cybercrime en het partnership tussen Aon en Privacy Zeker. Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s. Bekijk de video om te zien hoe we de cyberweerbaarheid van ondernemers verhogen....

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.