Gratis cyberverzekering voor ZZP

AVG, Privacy Zeker Certificaat en Cyberverzekering voor 19,- per maand 

Wat zijn persoonsgegevens?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is er voor de bescherming van persoonsgegevens. Volgens de wet is een persoonsgegeven alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Kortom: informatie die of direct over een persoon gaat, of informatie die naar een persoon te herleiden is. Naam en adres zijn voor de hand liggende persoonsgegevens, maar ook een kenteken of een IP-adres is een persoonsgegeven. Gegevens van overleden personen zijn geen persoonsgegevens volgens de AVG.

 

Natuurlijke persoon

De wet onderscheidt twee soorten personen van elkaar: natuurlijke personen en rechtspersonen. Een natuurlijk persoon is een mens in juridische zin, die rechten en plichten heeft. De tegenhanger van een natuurlijk persoon is een rechtspersoon. Dit is een organisatie of abstracte entiteit die zelfstandig in het rechtsverkeer kan optreden, bijvoorbeeld een stichting.

De AVG is er dus voor de bescherming van persoonsgegevens van natuurlijke personen. Gegevens van organisaties zijn geen persoonsgegevens volgens de AVG. Een eenmanszaak daarentegen heeft niet altijd een bedrijfsadres, bedrijfsrekening, bedrijfstelefoon etc. Veel zzp’ers gebruiken hun privégegevens om zaken te doen. Wanneer een zzp’er dit doet, worden deze gegevens wel gezien als persoonsgegevens en krijgen zij dus bescherming van de AVG.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Geïdentificeerde natuurlijke persoon

Geïdentificeerd betekent dat de persoonsgegevens direct duidelijk maken wie een bepaald persoon is. Wanneer je je cv achterlaat met een foto en je naam, ben je een geïdentificeerd natuurlijk persoon en zijn deze gegevens dus persoonsgegevens.

 

Identificeerbare natuurlijke persoon

Identificeerbaar houdt in dat het mogelijk is om te achterhalen wie een bepaald persoon is. Hierdoor is de reikwijdte van de AVG heel breed. Soms is een persoonsgegeven op zichzelf niet direct herleidbaar naar een persoon. Een geboortedatum leidt niet direct naar één specifiek persoon. Er zijn immers heel veel mensen op dezelfde dag geboren. Maar in combinatie met andere persoonsgegevens, bijvoorbeeld een woonadres, kan een specifiek persoon alsnog te identificeren zijn.

Een lidmaatschapsnummer van een sportvereniging is bijvoorbeeld ook een persoonsgegeven. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo. Maar degene die het lidmaatschapsnummer verwerkt (ledenadministratie) kan het nummer koppelen aan een naam en zo een persoon identificeren.

 

Bijzondere persoonsgegevens

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens van een gevoelige aard, zoals iemands ras, godsdienst of gezondheid. Deze gegevens worden door de wet extra beschermd; een organisatie mag namelijk geen bijzondere persoonsgegevens verwerken, tenzij daarvoor in de wet een uitzondering is.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

1984 in 2024: Wat George Orwell ons vandaag te zeggen heeft over privacy

Nu technologie ons leven steeds dieper binnendringt en privacy een schaars goed is geworden, blijft de visie van George Orwell een krachtig baken van waarschuwing en wijsheid. Wat denkt de auteur van de dystopische klassieker "1984" van onze hedendaagse samenleving,...

Zakelijk AI gebruiken en toch AVG Proof blijven?

De snelle opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen voor bedrijven, maar brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Voor MKB-ondernemers kan het een hele klus zijn om te voldoen aan de Algemene...

Het gevaar van datalekken voor ondernemers: De Ticketmaster hack als waarschuwing

Het Gevaar van Datalekken voor Ondernemers: De Ticketmaster Hack als Waarschuwing Inleiding Recente nieuwsberichten onthullen dat hackers gegevens van 560 miljoen klanten van Ticketmaster in handen hebben. Dit incident benadrukt het toenemende risico van datalekken en...

10 quick wins voor privacy bescherming: praktische gids voor MKB-ondernemers

Niet elke privacymaatregel hoeft veel tijd en geld te kosten. Met enkele eenvoudige en snel te implementeren stappen kunnen MKB-ondernemers direct hun privacybescherming verbeteren. Deze quick wins helpen om direct actie te ondernemen en een solide basis te leggen...

AI, voorbij de hype – Een inspirerende blik op de toekomst van kunstmatige intelligentie

Nu (AI) steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven, biedt het boek "AI, voorbij de hype" van Aaron Mirck een verhelderende en genuanceerde kijk op de impact van AI op de samenleving, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Privacy Zeker is er trots op om bijgedragen...

Ontdek de Voordelen van Privacy Zeker: Uw Partner in AVG-Naleving voor het MKB

In het huidige digitale tijdperk is het beheren van gegevensprivacy een essentiële verantwoordelijkheid voor elk bedrijf, groot en klein. Voor MKB-bedrijven kan het echter een bijzondere uitdaging zijn om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming...

Nieuwe EU-Wetgeving en de Gevolgen voor MKB en Zelfstandige Ondernemers

De recente wijzigingen in de EU-wetgeving op het gebied van data en privacy brengen aanzienlijke veranderingen met zich mee voor het MKB en zelfstandige ondernemers. Deze doelgroep moet zich tijdig voorbereiden om aan de nieuwe regels te voldoen en om negatieve...

Waarom ondernemers het risico van datascraping niet kunnen negeren: feiten, risico’s en best practices

Scraping is het automatisch verzamelen en opslaan van informatie van het internet. Scraping door private partijen en particulieren is vrijwel nooit toegestaan. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een nieuwe handreiking. Die partijen kunnen in de praktijk...

Cirqll: Een verfrissende en authentieke aanpak in CRM-Systemen voor de privacy bewuste ondernemer

In de hedendaagse digitale economie is het voor ondernemers essentieel om te beschikken over robuuste, veilige en gebruiksvriendelijke tools die niet alleen de bedrijfsvoering vereenvoudigen maar ook voldoen aan strikte privacyregelgeving. Cirqll, een toonaangevende...

45.000 euro boete voor het plaatsen van een foto van je kind op Social Media?

In onze huidige samenleving is het online delen van persoonlijke informatie alomtegenwoordig geworden. Dit geldt met name voor ouders die foto's en gegevens van hun kinderen delen, een fenomeen bekend als "sharenting". Dit artikel belicht de risico's en gevolgen van...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.