Wat zijn persoonsgegevens?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is er voor de bescherming van persoonsgegevens. Volgens de wet is een persoonsgegeven alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Kortom: informatie die of direct over een persoon gaat, of informatie die naar een persoon te herleiden is. Naam en adres zijn voor de hand liggende persoonsgegevens, maar ook een kenteken of een IP-adres is een persoonsgegeven. Gegevens van overleden personen zijn geen persoonsgegevens volgens de AVG.

 

Natuurlijke persoon

De wet onderscheidt twee soorten personen van elkaar: natuurlijke personen en rechtspersonen. Een natuurlijk persoon is een mens in juridische zin, die rechten en plichten heeft. De tegenhanger van een natuurlijk persoon is een rechtspersoon. Dit is een organisatie of abstracte entiteit die zelfstandig in het rechtsverkeer kan optreden, bijvoorbeeld een stichting.

De AVG is er dus voor de bescherming van persoonsgegevens van natuurlijke personen. Gegevens van organisaties zijn geen persoonsgegevens volgens de AVG. Een eenmanszaak daarentegen heeft niet altijd een bedrijfsadres, bedrijfsrekening, bedrijfstelefoon etc. Veel zzp’ers gebruiken hun privégegevens om zaken te doen. Wanneer een zzp’er dit doet, worden deze gegevens wel gezien als persoonsgegevens en krijgen zij dus bescherming van de AVG.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Geïdentificeerde natuurlijke persoon

Geïdentificeerd betekent dat de persoonsgegevens direct duidelijk maken wie een bepaald persoon is. Wanneer je je cv achterlaat met een foto en je naam, ben je een geïdentificeerd natuurlijk persoon en zijn deze gegevens dus persoonsgegevens.

 

Identificeerbare natuurlijke persoon

Identificeerbaar houdt in dat het mogelijk is om te achterhalen wie een bepaald persoon is. Hierdoor is de reikwijdte van de AVG heel breed. Soms is een persoonsgegeven op zichzelf niet direct herleidbaar naar een persoon. Een geboortedatum leidt niet direct naar één specifiek persoon. Er zijn immers heel veel mensen op dezelfde dag geboren. Maar in combinatie met andere persoonsgegevens, bijvoorbeeld een woonadres, kan een specifiek persoon alsnog te identificeren zijn.

Een lidmaatschapsnummer van een sportvereniging is bijvoorbeeld ook een persoonsgegeven. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo. Maar degene die het lidmaatschapsnummer verwerkt (ledenadministratie) kan het nummer koppelen aan een naam en zo een persoon identificeren.

 

Bijzondere persoonsgegevens

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens van een gevoelige aard, zoals iemands ras, godsdienst of gezondheid. Deze gegevens worden door de wet extra beschermd; een organisatie mag namelijk geen bijzondere persoonsgegevens verwerken, tenzij daarvoor in de wet een uitzondering is.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Even privé met… Arjan Middelkoop, SIDN

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN. Wie ben je en wat...

Recordaantal datalekmeldingen in 2019

In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen, een nieuw record. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van de AP. De sector met de meeste gemelde datalekken is de...

Nederland koploper in de EU: meeste gemelde datalekken

Sinds de invoering van de AVG op 25 mei 2018 zijn er meer dan 160.000 datalekken gemeld in de EU. Nederland staat bovenaan het lijstje, met ruim 40.000 gemelde datalekken. Op nummer 2 staat Duitsland met ruim 37.000 gemelde datalekken en het Verenigd Koninkrijk sluit...

Samenwerking tussen SIDN en Privacy Zeker

Links: Tom Maarsman, Managing Director van Privacy Zeker. Rechts: Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN Voor veel ondernemers is online security nog steeds een complex onderwerp. Dit terwijl cybercriminelen het juist vaker gemunt hebben op het mkb. Om...

Het privacyjaar 2019

Met 2020 voor de deur is het tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ook in 2019 waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. 2019 was niet alleen het jaar waarin de AVG zijn eerste verjaardag vierde, maar ook het jaar waarin mensen steeds...

PERSBERICHT: Privacy Zeker certificaat zet nieuwe standaard voor (cyber)veiligheid

AMSTERDAM – Brancheorganisatie ZZP Nederland, verzekeraar Hiscox, netwerkbeveiligingsspecialist SecureMe2 en veilige e-mailspecialist ZIVVER verbinden zich aan het privacycertificaat van AVG-dienstverlener Privacy Zeker. Met dit certificaat tonen organisaties aan dat...

Privacywaakhond: webshops schenden massaal privacywet

Uit een controle van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt dat veel websites niet op de juiste manier toestemming vragen voor het plaatsen van tracking cookies. De AP controleerde circa 175 websites van onder andere webshops, gemeenten en media. Bijna de helft...

Organisaties verplicht om vooraf privacyrisico’s van vingerafdrukscanners in kaart te brengen

Organisaties die gebruik willen maken van biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken of gezichtsscans, zijn vanaf nu verplicht om eerst de privacyrisico’s te onderzoeken.    Hoog privacyrisico De Autoriteit Persoonsgegevens publiceerde deze week een definitieve...

Even privé met… Rick Sulman, Speakup

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Rick Sulman, CEO bij Speakup. Wie ben je en wat doe je?'Ik ben Rick...

Vandaag vieren wij de Dag van de Ondernemer

Vandaag is het de Dag van de Ondernemer. Deze dag is door MKB-Nederland in het leven geroepen om het ondernemerschap te vieren en ondernemers te bedanken en in het zonnetje te zetten. Ondernemers zijn namelijk van grote waarde voor ons land. Ze creëren groei, banen en...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.