Privacy by design & privacy by default

 

Privacy by design en privacy by default zijn twee verplichte uitgangspunten uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bij privacy by design gaat het om aandacht voor gegevensbescherming in de ontwerpfase van een product of dienst. Privacy by default houdt in dat de standaardinstellingen zo privacy-vriendelijk mogelijk moeten zijn. Beide uitgangspunten zijn verplicht bij het verwerken van persoonsgegevens.

 

Privacy by design

De term privacy by design (letterlijk vertaald: gegevensbescherming door ontwerp) houdt in dat er al bij de start van het ontwerpen van een product of dienst rekening wordt gehouden met privacy. Het doel is om de bescherming van persoonsgegevens te optimaliseren. Bij het ontwerpen van een product of dienst moet er nagedacht worden over persoonsgegevens. Deze gegevens mogen namelijk alleen rechtmatig verwerkt worden. Bovendien mogen er enkel noodzakelijke gegevens worden verwerkt. Denk dus na welke gegevens écht nodig zijn en welke niet. Ook moet rekening worden gehouden met de levenscyclus van de data. Bijvoorbeeld opslag, wijziging en verwijdering van gegevens.

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Privacy by default

Privacy by default (letterlijk vertaald: gegevensbescherming door standaardinstellingen) is een onderdeel van privacy by design. Het uitgangspunt privacy by default vereist dat de standaardinstellingen altijd zo privacy-vriendelijk mogelijk zijn. Kortom, er moeten maatregelen genomen worden dat, als standaardinstelling, alléén persoonsgegevens worden verwerkt die noodzakelijk zijn voor het specifieke doel.

 

Voorbeelden privacy by design & privacy by default

Een webshop van een schoenenwinkel die bij de bestelling de leeftijd van de klant vraagt als verplicht invulveld, voldoet niet aan de AVG. De leeftijd is namelijk niet noodzakelijk voor het doel (het bezorgen van de bestelling). Er wordt dus meer dan het minimale gevraagd. Een supermarkt die een bestelling krijgt voor een fles alcoholhoudende drank mag wel vragen naar de leeftijd van de klant. Dit omdat er gecontroleerd moet worden of de koper 18 jaar of ouder is.

 

Een ander voorbeeld is een digitale nieuwsbrief. Na een bestelling bij een webshop kunnen klanten zich vaak aanmelden voor zo’n nieuwsbrief. Op basis van het privacy by default-principe is het niet toegestaan dat webshops als standaardinstelling het hokje al aanvinken. De AVG vereist namelijk dat voor het verwerken van gegevens toestemming nodig is. De klant moet dus een bewuste handeling uitvoeren om die toestemming te geven, zoals in dit geval het hokje zelf aanvinken.

 

Heb jij je privacyzaken al op orde?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Dan hoor je het een keer van een ander!

De AP ( Autoriteit Persoonsgegevens) heeft onderstaande video gemaakt.Een video waar wij als Nederlands grootste AVG dienstverlener voor de zakelijke markt heel erg blij mee zijn. Goed omgaan met persoonsgegevens is een wettelijke verplichting. Daar horen de juiste...

Privacy Zeker ondersteunt ZO Collectief

Met trots kondigen wij aan dat Privacy Zeker het nieuwe Platform ZO Collectief ondersteunt. Met de ondersteuning van Zo Collectief geven organisaties aan dat zij transparante en eerlijke belangenbehartiging voor ondernemers belangrijk vinden.   Zo Collectief...

Krijg je snel een AVG / Privacy boete? (video uitleg)

De toezichthouder mag zeer hoge geldboetes uitdelen aan organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder. De maximale boete bedraagt maximaal € 20.000.000 of 4% van de...

AVG, Cyberverzekering en Privacycertificaat vanaf 19,- per maand

Datalek, cybercrime ,privacywetgeving beveiligen van persoonsgegevens. er is veel te regelen voor ondernemers.naast de wetgeving is er altijd het gevaar van cybercrime, dataverlies en onzorgvuldig handelen van personeel. Natuurlijk is er adequate beveiliging nodig...

Het verhaal van Rickey Gevers (slachtoffer en dader van Cybercrime)

Wat als je slachtoffer wordt van hackers? Hackers kunnen computers en systemen volledig overnemen. Dit overkwam ook Rickey Gevers met zijn website waarneming.nl. Alle informatie werd door een hacker verwijderd. Rickey verdiepte zich volledig in de werking en werd zelf...

Nieuw! Gratis cyberverzekering bij Privacy Zeker ZZP abonnement

Privacy Zeker biedt zzp'ers vanaf vandaag (1 maart 2022) een gratis cyberverzekering binnen het Privacy Zeker ZZP abonnement. Sinds 2016 is Privacy Zeker actief voor het MKB en zelfstandig ondernemers met privacy- en AVG diensten. Om onze klanten extra voordeel en...

Veilig oversteken, eerst de AVG dan de rest.

Voor Cyber komt altijd Privacy Feit: Cybercrime bestaat! Cybercrime is overal en iedereen kan slachtoffer worden, geen speld tussen te krijgen. Om deze reden is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen. Nog beter is het om deze maatregelen ook in de goede...

Samenwerking Privacy Zeker en Fixers

AVG Proof reparatie van computers, laptops en telefoons. Wanneer je een probleem hebt met je computer, laptop of telefoon wil je natuurlijk dat je snel weer aan de slag kan. Als ondernemer ben je volgens de AVG (Privacy Wetgeving) hoofdverantwoordelijk voor de...

Scherm adresgegevens zzp’ers af in Handelsregister

 Opnieuw is er discussie ontstaan over de afscherming van privégegevens van zelfstandig ondernemers. Vorige week nog kwamen de gegevens van 1800 mensen op straat te liggen door een datalek bij de Kamer van Koophandel. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het hoog tijd...

De zeven belangrijkste stappen om de bescherming van je data te waarborgen

Aanbevelingen European Data Protection Board  Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.