Doorgifte persoonsgegevens buiten de EU

 

Soms geeft een organisatie persoonsgegevens door naar een ander land. Bijvoorbeeld bij gebruik van een clouddienst met de servers in een ander land. Doorgeven van persoonsgegevens is volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) alleen toegestaan binnen de EU-lidstaten of naar landen die een passend beschermingsniveau bieden.

 

Europese Economische Ruimte (EER)

De AVG geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie en daarom is het mogelijk om persoonsgegevens door te sturen naar een andere EU-lidstaat, zonder daarvoor extra maatregelen te nemen. Binnen de EU gelden dankzij de AVG in alle landen dezelfde regels voor het beschermen van persoonsgegevens. De Europese Commissie heeft daarnaast ook beoordeeld dat Liechtenstein, Noorwegen en IJsland voldoen aan een adequaat beschermingsniveau. Dit zijn geen EU-lidstaten maar deze drie landen vormen samen met de Europese lidstaten de Europese Economische Ruimte (EER). Binnen deze ruimte mogen persoonsgegevens doorgegeven en verwerkt worden.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Derde landen

Er zijn veel gevallen denkbaar waarbij persoonsgegevens worden doorgegeven buiten de EER. Bijvoorbeeld wanneer een organisatie gebruik maakt van een clouddienst. De persoonsgegevens die de organisatie met de clouddienst uitwisselt kunnen vervolgens op een server zijn opgeslagen in een land buiten de EER. In zo’n geval is er sprake van doorgifte aan een derde land.

Persoonsgegevens doorgeven aan een verwerker in een derde land is verboden. Dit komt omdat er geen garantie is dat de persoonsgegevens goed worden beschermd. Er zijn hier wel uitzonderingen op. De Europese Commissie kan namelijk een derde land beoordelen op het beschermingsniveau van persoonsgegevens. Dit wordt een adequaatheidsbesluit genoemd. Heeft een derde land een adequaat beschermingsniveau? Dan mag er naar die landen wel persoonsgegevens worden doorgegeven.

 

Derde landen met adequaatheidsbesluit

De Europese Commissie heeft een lijst samengesteld met derde landen die een adequaat beschermingsniveau hebben. Het is toegestaan om persoonsgegevens door te geven naar de landen op deze lijst. Deze lijst kan worden aangevuld, de Europese Commissie is namelijk regelmatig in gesprek met landen om deze vervolgens te beoordelen.

Voor de lijst van derde landen met adequaatheidsbesluit, klik hier.

 

Privacy Shield

De Verenigde Staten komt voor op de lijst van derde landen met adequaatheidsbesluit. Maar dit beperkt zich wel tot een speciale regeling: het Privacy Shield. De organisaties die zich aansluiten bij het Privacy Shield moeten zich houden aan de privacyregels die zijn opgesteld door het Privacy Shield.

Het Privacy Shield is door de Europese Commissie adequaat verklaart, waardoor het doorgegeven van persoonsgegevens naar organisaties die zijn aangesloten bij het Privacy Shield toegestaan is.

Voor de lijst met organisaties die aangesloten zijn bij het Privacy Shield, klik hier.

 

Overige derde landen

Wanneer er geen sprake is van een derde land met een passend beschermingsniveau, is het doorgeven van persoonsgegevens niet toegestaan, tenzij het gebaseerd is op een wettelijke bepaling uit de AVG. De Autoriteit Persoonsgegevens kan bij controles van deze verwerkingen boetes opleggen.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Registratieplicht in de horeca, wat gebeurt er met de gegevens die je achterlaat?

Vanaf maandag 10 augustus geldt de registratieplicht in de horeca, als onderdeel van de coronamaatregelen. Horecabedrijven moeten gasten vragen hun contactgegevens achter te laten, voor eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar wat gebeurt er met de...

Samenwerking Aon en Privacy Zeker helpt ondernemers op het gebied van cyberveiligheid

Rotterdam, 9 juli – Risico- en verzekeringsadviseur Aon en privacy-expert Privacy Zeker gaan samenwerken om de cyberweerbaarheid van ondernemers te verhogen. Samen zorgen de twee organisaties voor bewustwording rondom cyberveiligheid, privacy en databeveiliging én...

Recordboete van 830.000 euro voor BKR

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun...

Privacy tijdens de coronacrisis

Hoe gaan we om met privacy en de AVG tijdens de coronacrisis? Hoe zorg je er voor dat je veilig thuiswerkt? Hoe bescherm je de gegevens van klanten, patiënten of collega’s? En hoe weet je met wie je zakendoet, nu er gebruik wordt gemaakt van online...

Zo maak je je bedrijf cyberveilig

  Veel mkb-ondernemers denken dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen, maar niets is minder waar. Maar liefst 50% van de mkb-bedrijven heeft te maken gehad met een vorm van cyberincidenten. Dit is vooral te wijten aan onvoldoende bewustzijn en...

AVG-boete van € 725.000 voor ongeoorloofd verwerken vingerafdrukken werknemers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een AVG-boete van € 725.000 uitgedeeld voor het ongeoorloofd afnemen, opslaan en gebruiken van vingerafdrukken van werknemers. Werknemers van een bedrijf hebben hun vingerafdrukken moeten laten scannen voor aanwezigheids- en...

Even privé met… Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-expert

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter.   Wie ben je...

Wat is een veilig alternatief voor Zoom?

Videobellen wint door de coronacrisis aan populariteit. Het Amerikaanse Zoom wordt veel gebruikt, door vriendengroepen voor een virtuele borrel, maar ook door scholen en bedrijven. Het is een gebruiksvriendelijke tool, met goede beeldkwaliteit én de mogelijkheid om...

Beveiligd beeldbellen voor professionals

‘Hoe kan ik veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis?’ Het is een vraag die veel van onze klanten bezighoudt. Veel professionals moeten nu opzoek naar een alternatief voor het fysieke consult of face-to-face gesprek zoals ze dat normaal met hun klanten of cliënten...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.