Doorgifte persoonsgegevens buiten de EU

 

Soms geeft een organisatie persoonsgegevens door naar een ander land. Bijvoorbeeld bij gebruik van een clouddienst met de servers in een ander land. Doorgeven van persoonsgegevens is volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) alleen toegestaan binnen de EU-lidstaten of naar landen die een passend beschermingsniveau bieden.

 

Europese Economische Ruimte (EER)

De AVG geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie en daarom is het mogelijk om persoonsgegevens door te sturen naar een andere EU-lidstaat, zonder daarvoor extra maatregelen te nemen. Binnen de EU gelden dankzij de AVG in alle landen dezelfde regels voor het beschermen van persoonsgegevens. De Europese Commissie heeft daarnaast ook beoordeeld dat Liechtenstein, Noorwegen en IJsland voldoen aan een adequaat beschermingsniveau. Dit zijn geen EU-lidstaten maar deze drie landen vormen samen met de Europese lidstaten de Europese Economische Ruimte (EER). Binnen deze ruimte mogen persoonsgegevens doorgegeven en verwerkt worden.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Derde landen

Er zijn veel gevallen denkbaar waarbij persoonsgegevens worden doorgegeven buiten de EER. Bijvoorbeeld wanneer een organisatie gebruik maakt van een clouddienst. De persoonsgegevens die de organisatie met de clouddienst uitwisselt kunnen vervolgens op een server zijn opgeslagen in een land buiten de EER. In zo’n geval is er sprake van doorgifte aan een derde land.

Persoonsgegevens doorgeven aan een verwerker in een derde land is verboden. Dit komt omdat er geen garantie is dat de persoonsgegevens goed worden beschermd. Er zijn hier wel uitzonderingen op. De Europese Commissie kan namelijk een derde land beoordelen op het beschermingsniveau van persoonsgegevens. Dit wordt een adequaatheidsbesluit genoemd. Heeft een derde land een adequaat beschermingsniveau? Dan mag er naar die landen wel persoonsgegevens worden doorgegeven.

 

Derde landen met adequaatheidsbesluit

De Europese Commissie heeft een lijst samengesteld met derde landen die een adequaat beschermingsniveau hebben. Het is toegestaan om persoonsgegevens door te geven naar de landen op deze lijst. Deze lijst kan worden aangevuld, de Europese Commissie is namelijk regelmatig in gesprek met landen om deze vervolgens te beoordelen.

Voor de lijst van derde landen met adequaatheidsbesluit, klik hier.

 

Privacy Shield

De Verenigde Staten komt voor op de lijst van derde landen met adequaatheidsbesluit. Maar dit beperkt zich wel tot een speciale regeling: het Privacy Shield. De organisaties die zich aansluiten bij het Privacy Shield moeten zich houden aan de privacyregels die zijn opgesteld door het Privacy Shield.

Het Privacy Shield is door de Europese Commissie adequaat verklaart, waardoor het doorgegeven van persoonsgegevens naar organisaties die zijn aangesloten bij het Privacy Shield toegestaan is.

Voor de lijst met organisaties die aangesloten zijn bij het Privacy Shield, klik hier.

 

Overige derde landen

Wanneer er geen sprake is van een derde land met een passend beschermingsniveau, is het doorgeven van persoonsgegevens niet toegestaan, tenzij het gebaseerd is op een wettelijke bepaling uit de AVG. De Autoriteit Persoonsgegevens kan bij controles van deze verwerkingen boetes opleggen.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Waarom hebben Pinautomaten nog steeds geen 2FA beveiliging?

Amsterdam 28-09-2022 Pinpas fraude is een groot probleem. Criminelen gaan steeds geraffineerder  te werk, de schade is enorm en loopt in de honderdduizenden Euro’s. Privacy en cyber adviesorganisatie Privacy Zeker maakt zich hard voor een betere beveiliging door...

De beste, makkelijke en vooral gratis tips om je te beschermen tegen cyber criminelen (TIP1/ 2FA)

Privacy Zeker, de marktleider in privacy en AVG diensten voor de zakelijke markt geeft ondernemers gratis tips over hoe zij zich eenvoudig, makkelijk en met name gratis kunnen beschermen tegen cybercriminelen. Iedereen die met een computer werkt is potentieel...

Veruit de meeste beveiligingslekken hebben direct of indirect te maken met persoonsgegevens en hiermee ook de AVG.

Samen met onze verzekerings partner ABN AMRO helpen wij ondernemers met zaken die te maken hebben met Privacy, AVG en Cybersecurity in combinatie met verzekeringen. Cybercrime wordt steeds heviger en de premies van cyber verzekeringen stijgen. Door te voldoen aan...

Dan hoor je het een keer van een ander!

De AP ( Autoriteit Persoonsgegevens) heeft onderstaande video gemaakt.Een video waar wij als Nederlands grootste AVG dienstverlener voor de zakelijke markt heel erg blij mee zijn. Goed omgaan met persoonsgegevens is een wettelijke verplichting. Daar horen de juiste...

Privacy Zeker ondersteunt ZO Collectief

Met trots kondigen wij aan dat Privacy Zeker het nieuwe Platform ZO Collectief ondersteunt. Met de ondersteuning van Zo Collectief geven organisaties aan dat zij transparante en eerlijke belangenbehartiging voor ondernemers belangrijk vinden.   Zo Collectief...

Krijg je snel een AVG / Privacy boete? (video uitleg)

De toezichthouder mag zeer hoge geldboetes uitdelen aan organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder. De maximale boete bedraagt maximaal € 20.000.000 of 4% van de...

AVG, Cyberverzekering en Privacycertificaat vanaf 19,- per maand

Datalek, cybercrime ,privacywetgeving beveiligen van persoonsgegevens. er is veel te regelen voor ondernemers.naast de wetgeving is er altijd het gevaar van cybercrime, dataverlies en onzorgvuldig handelen van personeel. Natuurlijk is er adequate beveiliging nodig...

Het verhaal van Rickey Gevers (slachtoffer en dader van Cybercrime)

Wat als je slachtoffer wordt van hackers? Hackers kunnen computers en systemen volledig overnemen. Dit overkwam ook Rickey Gevers met zijn website waarneming.nl. Alle informatie werd door een hacker verwijderd. Rickey verdiepte zich volledig in de werking en werd zelf...

Nieuw! Gratis cyberverzekering bij Privacy Zeker ZZP abonnement

Privacy Zeker biedt zzp'ers vanaf vandaag (1 maart 2022) een gratis cyberverzekering binnen het Privacy Zeker ZZP abonnement. Sinds 2016 is Privacy Zeker actief voor het MKB en zelfstandig ondernemers met privacy- en AVG diensten. Om onze klanten extra voordeel en...

Veilig oversteken, eerst de AVG dan de rest.

Voor Cyber komt altijd Privacy Feit: Cybercrime bestaat! Cybercrime is overal en iedereen kan slachtoffer worden, geen speld tussen te krijgen. Om deze reden is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen. Nog beter is het om deze maatregelen ook in de goede...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.