Nieuws

Volg Privacy Zeker op social media voor het laatste privacy nieuws.

Let’s build a great cookiewall! Oh nee, toch niet…

Je kent het wel: je krijgt eerst een pop-up om cookies te accepteren voordat je een website kan bezoeken. Je hebt dit zeker zelf een keer meegemaakt tijdens het surfen. Je gebruikt misschien zelf wel een cookiewall op je website! De Autoriteit Persoonsgegevens heeft...

Lees meer

Hoe weet je of jouw gegevens door hackers zijn gestolen?

Jouw gegevens, zoals je e-mailadres en wachtwoord, zijn waardevol voor hackers. Ze hacken websites om aan deze gegevens te komen. Maar veel mensen weten niet dat ze gehackt zijn. Hoe weet je of jouw e-mailadres en wachtwoord door hackers zijn gestolen? Have I Been...

Lees meer

Samenwerking tussen Privacy Zeker en T&W Tilburg

Op de foto: Mike Reuser van T&W Tilburg en Tom Maarsman van Privacy Zeker Nog steeds voldoen veel bedrijven niet aan de AVG, terwijl privacybescherming juist hoog op de agenda zou moeten staan. Ook zijn veel bedrijven nog niet verzekerd tegen de gevolgen van...

Lees meer

PSD2: het gemak en de risico’s van deze nieuwe betaalwet

Vandaag treedt de nieuwe Europese richtlijn Payment Service Directive 2, oftewel de PSD2, in werking. Deze Europese wet voor betaaldiensten maakt het mogelijk dat consumenten kunnen betalen met een andere app dan die van hun bank. Hierdoor kan je als consument...

Lees meer

Samenwerking tussen Privacy Zeker en SecureMe2

Op foto: Tom Maarsman van Privacy Zeker en Aad van Boven van SecureMe2 Zowel op juridisch als technisch gebiedNog steeds voldoen veel bedrijven niet aan de AVG, terwijl privacybescherming juist hoog op de agenda zou moeten staan. Privacy Zeker en SecureMe2 bundelen nu...

Lees meer

Nederlanders melden meeste datalekken in Europa

Sinds de invoering van de Europese privacywet (AVG) op 25 mei 2018 zijn er in totaal 59.000 datalekken gemeld bij de betreffende autoriteiten. Nederland voert de lijst aan met maar liefst 15.400 gemelde datalekken. Dit is meer dan in Duitsland (12.600) en het Verenigd...

Lees meer

Het grootste risico: de menselijke fout

In 2018 zijn er 20.881 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit is een stijging van 109% ten opzichte van de 10.009 meldingen in 2017. De meldplicht datalekken geldt in Nederland al sinds 2016. Dat jaar kwamen er 5.849 meldingen binnen. 2018 was wat...

Lees meer

Recondaantal datalekken in 2018

In 2018 zijn er 20.881 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Nooit eerder zijn er zoveel datalekken gemeld bij de toezichthouder. En dit is pas het topje van de ijsberg, want dit gaat niet over de datalekken die niet gemeld zijn. De meldplicht...

Lees meer

Privacyrechten nog weinig gebruikt

Vandaag is het de Europese Dag van de Privacy. Het doel van deze dag is mensen beter te informeren over hun rechten bij het gebruik van hun persoonsgegevens. Iedereen heeft namelijk privacyrechten, zoals het recht om je persoonsgegevens in te zien, te laten wijzigen...

Lees meer

Nederland maakt zich zorgen over privacy

Uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt dat Nederlanders zich massaal zorgen maken over de bescherming van zijn/haar persoonsgegevens. Maar liefst 94% van de ondervraagden geeft aan zich zorgen te maken. 32% daarvan maakt zich zelfs veel of zeer...

Lees meer

2019 wordt het jaar van handhaving

“2018 werd door de EU gezien als het jaar van de implementatie van de AVG; 2019 wordt het jaar van handhaving”. Dat schreef het FD naar aanleiding van de miljoenenboete die Google heeft gekregen van de Franse privacywaakhond CNIL. Volgens de CNIL informeert...

Lees meer

Franse privacywaakhond legt Google boete van €50 miljoen op

De privacywaakhond van Frankrijk (CNIL) legt Google een boete op van 50 miljoen euro, vanwege het schenden van de GDPR/AVG. Dit is de eerste boete die Frankrijk oplegt onder de AVG. Volgens de autoriteit informeert Google gebruikers die een account aanmaken niet juist...

Lees meer

No-deal Brexit en de privacywetgeving

Op 29 maart 2019 om 23:00 uur lokale tijd is het zo ver: het huwelijk tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) is voorbij. Hier is een lange periode van onderhandelingen tussen het VK en de EU aan voorafgegaan, onder de noemer ‘Brexit’. Naast dat...

Lees meer

AP controleert op verwerkersovereenkomsten bij 30 organisaties

Sinds de invoering van de AVG controleert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) regelmatig of organisaties vereisten uit de privacywetgeving naleven. Een onderdeel van deze reeks verkennende onderzoeken is het onderzoek naar verwerkersovereenkomsten. Organisaties zijn...

Lees meer