Bewaartermijn van persoonsgegevens

 

In de AVG is geen concrete bewaartermijn voor persoonsgegevens opgenomen. Organisaties mogen zelf bepalen hoe lang ze gegevens bewaren, maar gegevens mogen niet langer bewaard worden dan noodzakelijk. Persoonsgegevens mogen alleen verwerkt worden voor vastgestelde doelen en organisaties moeten een bewaartermijn in hun privacyreglement opnemen. In het privacyreglement is vastgelegd dat persoonsgegevens voor een bepaalde periode worden bewaard nadat het doel is behaald of wanneer de dienstverlening stopt.

 

Wanneer start een bewaartermijn?

De bewaartermijn begint te lopen wanneer het doel, waarvoor de persoonsgegevens worden verwerkt, is behaald of wanneer de dienstverlening tussen twee partijen stopt. In deze gevallen is er namelijk geen reden meer om de gegevens te verwerken. De hoofdregel die de AVG aanhoudt is dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk. 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Bewaartermijn

Hoe lang een bewaartermijn precies is, verschilt per organisatie. Zo kan een webshop bij een eenmalige bestelling de persoonsgegevens al heel snel verwijderen, omdat na het verzenden van de bestelling deze gegevens niet meer nodig zijn. Maar er zijn ook andere situaties denkbaar waarin de gegevens nog wel noodzakelijk zijn, ook na het stoppen van de dienstverlening. In zo’n geval kan een organisatie een bewaartermijn van bijvoorbeeld twee jaar opnemen in hun privacyreglement.

 

Gegevens vernietigen

Wanneer de bewaartermijn van persoonsgegevens voorbij is of als de gegevens niet meer noodzakelijk zijn, dan moeten organisaties de gegevens vernietigen. Als persoonsgegevens bestemd voor zijn voor historische, statistische of wetenschappelijke doeleinden, dan mogen de gegevens bewaard worden in een archief.

 

Wettelijke bewaartermijn

In andere wetten zijn wel bewaartermijnen gesteld, denk aan de Belastingwet en de Archiefwet. Organisaties moeten debiteuren- en crediteurenadministratie en loonbelastingverklaringen zeven jaar bewaren. Medische behandelgegevens moeten zelfs vijftien jaar bewaard worden. Deze wettelijke termijnen gaan vóór de bewaartermijnen van persoonsgegevens. Dit betekent dat een organisatie een factuur waar mogelijk ook persoonsgegevens op staan, alsnog zeven jaar moet bewaren voor de Belastingdienst, ook al hanteert de organisatie een andere bewaartermijn voor persoonsgegevens.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

AVG-boete van € 725.000 voor ongeoorloofd verwerken vingerafdrukken werknemers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een AVG-boete van € 725.000 uitgedeeld voor het ongeoorloofd afnemen, opslaan en gebruiken van vingerafdrukken van werknemers. Werknemers van een bedrijf hebben hun vingerafdrukken moeten laten scannen voor aanwezigheids- en...

Even privé met… Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-expert

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter.   Wie ben je...

Wat is een veilig alternatief voor Zoom?

Videobellen wint door de coronacrisis aan populariteit. Het Amerikaanse Zoom wordt veel gebruikt, door vriendengroepen voor een virtuele borrel, maar ook door scholen en bedrijven. Het is een gebruiksvriendelijke tool, met goede beeldkwaliteit én de mogelijkheid om...

Beveiligd beeldbellen voor professionals

‘Hoe kan ik veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis?’ Het is een vraag die veel van onze klanten bezighoudt. Veel professionals moeten nu opzoek naar een alternatief voor het fysieke consult of face-to-face gesprek zoals ze dat normaal met hun klanten of cliënten...

Even privé met… Rik Schoonis, Resonate-Services

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Rik Schoonis, oprichter en eigenaar van Resonate-Services.   Wie...

Tennisbond krijgt AVG-boete voor doorverkopen persoonsgegevens leden

De Nederlandse tennisbond heeft de persoonsgegevens van een paar honderdduizend leden doorverkocht aan sponsoren. Daarom heeft de tennisbond een AVG-boete van 525.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens, zo meldt de toezichthouder. De tennisbond heeft...

Even privé met… Arjan Middelkoop, SIDN

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN. Wie ben je en wat...

Recordaantal datalekmeldingen in 2019

In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen, een nieuw record. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van de AP. De sector met de meeste gemelde datalekken is de...

Nederland koploper in de EU: meeste gemelde datalekken

Sinds de invoering van de AVG op 25 mei 2018 zijn er meer dan 160.000 datalekken gemeld in de EU. Nederland staat bovenaan het lijstje, met ruim 40.000 gemelde datalekken. Op nummer 2 staat Duitsland met ruim 37.000 gemelde datalekken en het Verenigd Koninkrijk sluit...

Samenwerking tussen SIDN en Privacy Zeker

Links: Tom Maarsman, Managing Director van Privacy Zeker. Rechts: Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN Voor veel ondernemers is online security nog steeds een complex onderwerp. Dit terwijl cybercriminelen het juist vaker gemunt hebben op het mkb. Om...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.