Bewaartermijn van persoonsgegevens

 

In de AVG is geen concrete bewaartermijn voor persoonsgegevens opgenomen. Organisaties mogen zelf bepalen hoe lang ze gegevens bewaren, maar gegevens mogen niet langer bewaard worden dan noodzakelijk. Persoonsgegevens mogen alleen verwerkt worden voor vastgestelde doelen en organisaties moeten een bewaartermijn in hun privacyreglement opnemen. In het privacyreglement is vastgelegd dat persoonsgegevens voor een bepaalde periode worden bewaard nadat het doel is behaald of wanneer de dienstverlening stopt.

 

Wanneer start een bewaartermijn?

De bewaartermijn begint te lopen wanneer het doel, waarvoor de persoonsgegevens worden verwerkt, is behaald of wanneer de dienstverlening tussen twee partijen stopt. In deze gevallen is er namelijk geen reden meer om de gegevens te verwerken. De hoofdregel die de AVG aanhoudt is dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk. 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Bewaartermijn

Hoe lang een bewaartermijn precies is, verschilt per organisatie. Zo kan een webshop bij een eenmalige bestelling de persoonsgegevens al heel snel verwijderen, omdat na het verzenden van de bestelling deze gegevens niet meer nodig zijn. Maar er zijn ook andere situaties denkbaar waarin de gegevens nog wel noodzakelijk zijn, ook na het stoppen van de dienstverlening. In zo’n geval kan een organisatie een bewaartermijn van bijvoorbeeld twee jaar opnemen in hun privacyreglement.

 

Gegevens vernietigen

Wanneer de bewaartermijn van persoonsgegevens voorbij is of als de gegevens niet meer noodzakelijk zijn, dan moeten organisaties de gegevens vernietigen. Als persoonsgegevens bestemd voor zijn voor historische, statistische of wetenschappelijke doeleinden, dan mogen de gegevens bewaard worden in een archief.

 

Wettelijke bewaartermijn

In andere wetten zijn wel bewaartermijnen gesteld, denk aan de Belastingwet en de Archiefwet. Organisaties moeten debiteuren- en crediteurenadministratie en loonbelastingverklaringen zeven jaar bewaren. Medische gegevens moeten zelfs 20 jaar bewaard worden. Deze wettelijke termijnen gaan vóór de bewaartermijnen van persoonsgegevens. Dit betekent dat een organisatie een factuur waar mogelijk ook persoonsgegevens op staan, alsnog zeven jaar moet bewaren voor de Belastingdienst, ook al hanteert de organisatie een andere bewaartermijn voor persoonsgegevens.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Gevolgen van Brexit op bescherming van persoonsgegevens

Sinds 25 mei 2018 geldt binnen de Europese Unie (EU) één privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het niveau van gegevensbescherming in de EU is daardoor gelijk. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU verlaten. Op 24 december 2020 hebben de...

Het privacyjaar 2020

Het einde van 2020 is in zicht. Het was een bewogen jaar; de uitbraak van het coronavirus zette de wereld op z’n kop. Maar ook dit jaar waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. Privacy Zeker blikt terug op het privacyjaar 2020.  ...

AP tikt bedrijven op de vingers na meten temperatuur personeel

Na onderzoek heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee grote bedrijven op de vingers getikt die de temperatuur van hun werknemers meten vanwege corona. Het onderzoek toont aan dat de twee onderzochte werkgevers gezondheidsgegevens van hun werknemers verwerken en...

AVG-boete aan particulier voor onterecht cameratoezicht

De Belgische privacytoezichthouder, de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), heeft een Belgisch koppel een boete van € 1500 opgelegd voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingscamera’s. Dit is de eerste keer dat er in de Benelux een...

Privacy Zeker en Aon op RTLZ

Afgelopen zaterdag besteedde het RTLZ programma ‘How it’s done’ aandacht aan cybercrime en het partnership tussen Aon en Privacy Zeker. Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s. Bekijk de video om te zien hoe we de cyberweerbaarheid van ondernemers verhogen....

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Registratieplicht in de horeca, wat gebeurt er met de gegevens die je achterlaat?

Vanaf maandag 10 augustus geldt de registratieplicht in de horeca, als onderdeel van de coronamaatregelen. Horecabedrijven moeten gasten vragen hun contactgegevens achter te laten, voor eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar wat gebeurt er met de...

Samenwerking Aon en Privacy Zeker helpt ondernemers op het gebied van cyberveiligheid

Rotterdam, 9 juli – Risico- en verzekeringsadviseur Aon en privacy-expert Privacy Zeker gaan samenwerken om de cyberweerbaarheid van ondernemers te verhogen. Samen zorgen de twee organisaties voor bewustwording rondom cyberveiligheid, privacy en databeveiliging én...

Recordboete van 830.000 euro voor BKR

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun...

Privacy tijdens de coronacrisis

Hoe gaan we om met privacy en de AVG tijdens de coronacrisis? Hoe zorg je er voor dat je veilig thuiswerkt? Hoe bescherm je de gegevens van klanten, patiënten of collega’s? En hoe weet je met wie je zakendoet, nu er gebruik wordt gemaakt van online...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.