Bewaartermijn van persoonsgegevens

 

In de AVG is geen concrete bewaartermijn voor persoonsgegevens opgenomen. Organisaties mogen zelf bepalen hoe lang ze gegevens bewaren, maar gegevens mogen niet langer bewaard worden dan noodzakelijk. Persoonsgegevens mogen alleen verwerkt worden voor vastgestelde doelen en organisaties moeten een bewaartermijn in hun privacyreglement opnemen. In het privacyreglement is vastgelegd dat persoonsgegevens voor een bepaalde periode worden bewaard nadat het doel is behaald of wanneer de dienstverlening stopt.

 

Wanneer start een bewaartermijn?

De bewaartermijn begint te lopen wanneer het doel, waarvoor de persoonsgegevens worden verwerkt, is behaald of wanneer de dienstverlening tussen twee partijen stopt. In deze gevallen is er namelijk geen reden meer om de gegevens te verwerken. De hoofdregel die de AVG aanhoudt is dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk. 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Bewaartermijn

Hoe lang een bewaartermijn precies is, verschilt per organisatie. Zo kan een webshop bij een eenmalige bestelling de persoonsgegevens al heel snel verwijderen, omdat na het verzenden van de bestelling deze gegevens niet meer nodig zijn. Maar er zijn ook andere situaties denkbaar waarin de gegevens nog wel noodzakelijk zijn, ook na het stoppen van de dienstverlening. In zo’n geval kan een organisatie een bewaartermijn van bijvoorbeeld twee jaar opnemen in hun privacyreglement.

 

Gegevens vernietigen

Wanneer de bewaartermijn van persoonsgegevens voorbij is of als de gegevens niet meer noodzakelijk zijn, dan moeten organisaties de gegevens vernietigen. Als persoonsgegevens bestemd voor zijn voor historische, statistische of wetenschappelijke doeleinden, dan mogen de gegevens bewaard worden in een archief.

 

Wettelijke bewaartermijn

In andere wetten zijn wel bewaartermijnen gesteld, denk aan de Belastingwet en de Archiefwet. Organisaties moeten debiteuren- en crediteurenadministratie en loonbelastingverklaringen zeven jaar bewaren. Medische gegevens moeten zelfs 20 jaar bewaard worden. Deze wettelijke termijnen gaan vóór de bewaartermijnen van persoonsgegevens. Dit betekent dat een organisatie een factuur waar mogelijk ook persoonsgegevens op staan, alsnog zeven jaar moet bewaren voor de Belastingdienst, ook al hanteert de organisatie een andere bewaartermijn voor persoonsgegevens.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

10 quick wins voor privacy bescherming: praktische gids voor MKB-ondernemers

Niet elke privacymaatregel hoeft veel tijd en geld te kosten. Met enkele eenvoudige en snel te implementeren stappen kunnen MKB-ondernemers direct hun privacybescherming verbeteren. Deze quick wins helpen om direct actie te ondernemen en een solide basis te leggen...

AI, voorbij de hype – Een inspirerende blik op de toekomst van kunstmatige intelligentie

Nu (AI) steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven, biedt het boek "AI, voorbij de hype" van Aaron Mirck een verhelderende en genuanceerde kijk op de impact van AI op de samenleving, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Privacy Zeker is er trots op om bijgedragen...

Ontdek de Voordelen van Privacy Zeker: Uw Partner in AVG-Naleving voor het MKB

In het huidige digitale tijdperk is het beheren van gegevensprivacy een essentiële verantwoordelijkheid voor elk bedrijf, groot en klein. Voor MKB-bedrijven kan het echter een bijzondere uitdaging zijn om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming...

Nieuwe EU-Wetgeving en de Gevolgen voor MKB en Zelfstandige Ondernemers

De recente wijzigingen in de EU-wetgeving op het gebied van data en privacy brengen aanzienlijke veranderingen met zich mee voor het MKB en zelfstandige ondernemers. Deze doelgroep moet zich tijdig voorbereiden om aan de nieuwe regels te voldoen en om negatieve...

Waarom ondernemers het risico van datascraping niet kunnen negeren: feiten, risico’s en best practices

Scraping is het automatisch verzamelen en opslaan van informatie van het internet. Scraping door private partijen en particulieren is vrijwel nooit toegestaan. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een nieuwe handreiking. Die partijen kunnen in de praktijk...

Cirqll: Een verfrissende en authentieke aanpak in CRM-Systemen voor de privacy bewuste ondernemer

In de hedendaagse digitale economie is het voor ondernemers essentieel om te beschikken over robuuste, veilige en gebruiksvriendelijke tools die niet alleen de bedrijfsvoering vereenvoudigen maar ook voldoen aan strikte privacyregelgeving. Cirqll, een toonaangevende...

45.000 euro boete voor het plaatsen van een foto van je kind op Social Media?

In onze huidige samenleving is het online delen van persoonlijke informatie alomtegenwoordig geworden. Dit geldt met name voor ouders die foto's en gegevens van hun kinderen delen, een fenomeen bekend als "sharenting". Dit artikel belicht de risico's en gevolgen van...

Datalekken Melden: Waarom Het Cruciaal Is Voor Jouw Onderneming

In het licht van recente gegevens van de Autoriteit Persoonsgegevens, die meer dan 25.000 datalekken in Nederland rapporteerden in 2023, is het voor MKB en zelfstandig ondernemers meer dan ooit cruciaal om de ernst van datalekken te begrijpen en passende maatregelen...

Doe de gratis AI AVG Privacy check!

Of je het nu wilt of niet, Je organisatie krijgt te maken met AI (artificial intelligence) . Met AI die steeds verder in ons zakelijke landschap doordringt, is het cruciaal om niet alleen de huidige regelgeving zoals de AVG na te leven, maar ook voorbereid te zijn op...

Waakzaamheid tijdens de Feestdagen: Bescherm jezelf tegen Cybercriminaliteit

De feestdagen zijn een tijd van vreugde, samenzijn en het vieren van bijzondere momenten. Maar helaas is het ook een tijd waarin cybercriminelen actiever worden, gebruikmakend van de feestelijke sfeer om mensen te misleiden. Phishingaanvallen, waarbij kwaadwillenden...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.