Bewaartermijn van persoonsgegevens

 

In de AVG is geen concrete bewaartermijn voor persoonsgegevens opgenomen. Organisaties mogen zelf bepalen hoe lang ze gegevens bewaren, maar gegevens mogen niet langer bewaard worden dan noodzakelijk. Persoonsgegevens mogen alleen verwerkt worden voor vastgestelde doelen en organisaties moeten een bewaartermijn in hun privacyreglement opnemen. In het privacyreglement is vastgelegd dat persoonsgegevens voor een bepaalde periode worden bewaard nadat het doel is behaald of wanneer de dienstverlening stopt.

 

Wanneer start een bewaartermijn?

De bewaartermijn begint te lopen wanneer het doel, waarvoor de persoonsgegevens worden verwerkt, is behaald of wanneer de dienstverlening tussen twee partijen stopt. In deze gevallen is er namelijk geen reden meer om de gegevens te verwerken. De hoofdregel die de AVG aanhoudt is dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk. 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Bewaartermijn

Hoe lang een bewaartermijn precies is, verschilt per organisatie. Zo kan een webshop bij een eenmalige bestelling de persoonsgegevens al heel snel verwijderen, omdat na het verzenden van de bestelling deze gegevens niet meer nodig zijn. Maar er zijn ook andere situaties denkbaar waarin de gegevens nog wel noodzakelijk zijn, ook na het stoppen van de dienstverlening. In zo’n geval kan een organisatie een bewaartermijn van bijvoorbeeld twee jaar opnemen in hun privacyreglement.

 

Gegevens vernietigen

Wanneer de bewaartermijn van persoonsgegevens voorbij is of als de gegevens niet meer noodzakelijk zijn, dan moeten organisaties de gegevens vernietigen. Als persoonsgegevens bestemd voor zijn voor historische, statistische of wetenschappelijke doeleinden, dan mogen de gegevens bewaard worden in een archief.

 

Wettelijke bewaartermijn

In andere wetten zijn wel bewaartermijnen gesteld, denk aan de Belastingwet en de Archiefwet. Organisaties moeten debiteuren- en crediteurenadministratie en loonbelastingverklaringen zeven jaar bewaren. Medische gegevens moeten zelfs 20 jaar bewaard worden. Deze wettelijke termijnen gaan vóór de bewaartermijnen van persoonsgegevens. Dit betekent dat een organisatie een factuur waar mogelijk ook persoonsgegevens op staan, alsnog zeven jaar moet bewaren voor de Belastingdienst, ook al hanteert de organisatie een andere bewaartermijn voor persoonsgegevens.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Dan hoor je het een keer van een ander!

De AP ( Autoriteit Persoonsgegevens) heeft onderstaande video gemaakt.Een video waar wij als Nederlands grootste AVG dienstverlener voor de zakelijke markt heel erg blij mee zijn. Goed omgaan met persoonsgegevens is een wettelijke verplichting. Daar horen de juiste...

Privacy Zeker ondersteunt ZO Collectief

Met trots kondigen wij aan dat Privacy Zeker het nieuwe Platform ZO Collectief ondersteunt. Met de ondersteuning van Zo Collectief geven organisaties aan dat zij transparante en eerlijke belangenbehartiging voor ondernemers belangrijk vinden.   Zo Collectief...

Krijg je snel een AVG / Privacy boete? (video uitleg)

De toezichthouder mag zeer hoge geldboetes uitdelen aan organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder. De maximale boete bedraagt maximaal € 20.000.000 of 4% van de...

AVG, Cyberverzekering en Privacycertificaat vanaf 19,- per maand

Datalek, cybercrime ,privacywetgeving beveiligen van persoonsgegevens. er is veel te regelen voor ondernemers.naast de wetgeving is er altijd het gevaar van cybercrime, dataverlies en onzorgvuldig handelen van personeel. Natuurlijk is er adequate beveiliging nodig...

Het verhaal van Rickey Gevers (slachtoffer en dader van Cybercrime)

Wat als je slachtoffer wordt van hackers? Hackers kunnen computers en systemen volledig overnemen. Dit overkwam ook Rickey Gevers met zijn website waarneming.nl. Alle informatie werd door een hacker verwijderd. Rickey verdiepte zich volledig in de werking en werd zelf...

Nieuw! Gratis cyberverzekering bij Privacy Zeker ZZP abonnement

Privacy Zeker biedt zzp'ers vanaf vandaag (1 maart 2022) een gratis cyberverzekering binnen het Privacy Zeker ZZP abonnement. Sinds 2016 is Privacy Zeker actief voor het MKB en zelfstandig ondernemers met privacy- en AVG diensten. Om onze klanten extra voordeel en...

Veilig oversteken, eerst de AVG dan de rest.

Voor Cyber komt altijd Privacy Feit: Cybercrime bestaat! Cybercrime is overal en iedereen kan slachtoffer worden, geen speld tussen te krijgen. Om deze reden is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen. Nog beter is het om deze maatregelen ook in de goede...

Samenwerking Privacy Zeker en Fixers

AVG Proof reparatie van computers, laptops en telefoons. Wanneer je een probleem hebt met je computer, laptop of telefoon wil je natuurlijk dat je snel weer aan de slag kan. Als ondernemer ben je volgens de AVG (Privacy Wetgeving) hoofdverantwoordelijk voor de...

Scherm adresgegevens zzp’ers af in Handelsregister

 Opnieuw is er discussie ontstaan over de afscherming van privégegevens van zelfstandig ondernemers. Vorige week nog kwamen de gegevens van 1800 mensen op straat te liggen door een datalek bij de Kamer van Koophandel. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het hoog tijd...

De zeven belangrijkste stappen om de bescherming van je data te waarborgen

Aanbevelingen European Data Protection Board  Sinds 16 juli 2020 is een streep gehaald door het EU-VS-Privacy Shield. Volgens het Europese hof zijn de persoonsgegevens niet voldoende beschermd. Dit heeft gevolgen voor veel bedrijven omdat het niet meer is toegestaan...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.