Wat zijn bijzondere persoonsgegevens?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) maakt onderscheid tussen persoonsgegevens en bijzondere persoonsgegevens. Bijzondere persoonsgegevens zijn gevoelige gegevens; de verwerking ervan kan iemands privacy ernstig beïnvloeden. Daarom zijn bijzondere persoonsgegevens extra beschermd door de wet. Het is dan ook verboden om deze gegevens te verwerken, tenzij er sprake is van een uitzondering.

 

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens over iemands:

  1. Ras of etnische afkomst;
  2. Politieke opvattingen;
  3. Religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen;
  4. Lidmaatschap van een vakbond;
  5. Gegevens over gezondheid;
  6. Seksueel gedrag of seksuele gerichtheid;
  7. Genetische gegevens;
  8. Biometrische gegevens.

De eerste zes soorten bijzondere persoonsgegevens spreken voor zich, maar genetische en biometrische gegevens zijn lastiger te herkennen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hier uitleg over gegeven, die hieronder te lezen is.

Gratis cyberverzekering voor ZZP

AVG, Privacy Zeker Certificaat en Cyberverzekering voor 19,- per maand 

 

Genetische persoonsgegevens

Genetische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysiologie, gezondheid of over de gezondheid van familieleden. Vaak zijn dit erfelijke en genetische kenmerken die uit DNA blijken.

 

Biometrische gegevens

Biometrische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysieke, fysiologische of gedragsgerelateerde kenmerken. Vaak zijn dit persoonsgegevens die door een technische verwerking tot een persoon kunnen leiden, zoals vingerafdrukgegevens.

 

Verwerken van bijzondere persoonsgegevens

Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is verboden, tenzij een organisatie zich kan beroepen op een specifieke wettelijke uitzondering én op één van de zes grondslagen voor het verwerken van ‘gewone’ persoonsgegevens. De belangrijkste en meest gebruikte is toestemming van de betrokkene. Denk hierbij wel aan dat de toestemming controleerbaar moet zijn en dat de betrokkene de toestemming altijd mag intrekken.

Voor een overzicht van de overige toestemmingsgronden, klik hier.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Waarom hebben Pinautomaten nog steeds geen 2FA beveiliging?

Amsterdam 28-09-2022 Pinpas fraude is een groot probleem. Criminelen gaan steeds geraffineerder  te werk, de schade is enorm en loopt in de honderdduizenden Euro’s. Privacy en cyber adviesorganisatie Privacy Zeker maakt zich hard voor een betere beveiliging door...

De beste, makkelijke en vooral gratis tips om je te beschermen tegen cyber criminelen (TIP1/ 2FA)

Privacy Zeker, de marktleider in privacy en AVG diensten voor de zakelijke markt geeft ondernemers gratis tips over hoe zij zich eenvoudig, makkelijk en met name gratis kunnen beschermen tegen cybercriminelen. Iedereen die met een computer werkt is potentieel...

Veruit de meeste beveiligingslekken hebben direct of indirect te maken met persoonsgegevens en hiermee ook de AVG.

Samen met onze verzekerings partner ABN AMRO helpen wij ondernemers met zaken die te maken hebben met Privacy, AVG en Cybersecurity in combinatie met verzekeringen. Cybercrime wordt steeds heviger en de premies van cyber verzekeringen stijgen. Door te voldoen aan...

Dan hoor je het een keer van een ander!

De AP ( Autoriteit Persoonsgegevens) heeft onderstaande video gemaakt.Een video waar wij als Nederlands grootste AVG dienstverlener voor de zakelijke markt heel erg blij mee zijn. Goed omgaan met persoonsgegevens is een wettelijke verplichting. Daar horen de juiste...

Privacy Zeker ondersteunt ZO Collectief

Met trots kondigen wij aan dat Privacy Zeker het nieuwe Platform ZO Collectief ondersteunt. Met de ondersteuning van Zo Collectief geven organisaties aan dat zij transparante en eerlijke belangenbehartiging voor ondernemers belangrijk vinden.   Zo Collectief...

Krijg je snel een AVG / Privacy boete? (video uitleg)

De toezichthouder mag zeer hoge geldboetes uitdelen aan organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder. De maximale boete bedraagt maximaal € 20.000.000 of 4% van de...

AVG, Cyberverzekering en Privacycertificaat vanaf 19,- per maand

Datalek, cybercrime ,privacywetgeving beveiligen van persoonsgegevens. er is veel te regelen voor ondernemers.naast de wetgeving is er altijd het gevaar van cybercrime, dataverlies en onzorgvuldig handelen van personeel. Natuurlijk is er adequate beveiliging nodig...

Het verhaal van Rickey Gevers (slachtoffer en dader van Cybercrime)

Wat als je slachtoffer wordt van hackers? Hackers kunnen computers en systemen volledig overnemen. Dit overkwam ook Rickey Gevers met zijn website waarneming.nl. Alle informatie werd door een hacker verwijderd. Rickey verdiepte zich volledig in de werking en werd zelf...

Nieuw! Gratis cyberverzekering bij Privacy Zeker ZZP abonnement

Privacy Zeker biedt zzp'ers vanaf vandaag (1 maart 2022) een gratis cyberverzekering binnen het Privacy Zeker ZZP abonnement. Sinds 2016 is Privacy Zeker actief voor het MKB en zelfstandig ondernemers met privacy- en AVG diensten. Om onze klanten extra voordeel en...

Veilig oversteken, eerst de AVG dan de rest.

Voor Cyber komt altijd Privacy Feit: Cybercrime bestaat! Cybercrime is overal en iedereen kan slachtoffer worden, geen speld tussen te krijgen. Om deze reden is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen. Nog beter is het om deze maatregelen ook in de goede...

Veilig werken: thuis, op kantoor en onderweg?

Met de beveiligingsproducten van BeProtected zorg je dat jouw medewerkers veilig kunnen werken. Je stelt zelf je abonnement samen met de beveiligingsproducten die je nodig hebt. Of je kiest voor één van de kant-en-klare pakketten en profiteert van een interessante korting! 

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.