Wat zijn bijzondere persoonsgegevens?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) maakt onderscheid tussen persoonsgegevens en bijzondere persoonsgegevens. Bijzondere persoonsgegevens zijn gevoelige gegevens; de verwerking ervan kan iemands privacy ernstig beïnvloeden. Daarom zijn bijzondere persoonsgegevens extra beschermd door de wet. Het is dan ook verboden om deze gegevens te verwerken, tenzij er sprake is van een uitzondering.

 

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens over iemands:

  1. Ras of etnische afkomst;
  2. Politieke opvattingen;
  3. Religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen;
  4. Lidmaatschap van een vakbond;
  5. Gegevens over gezondheid;
  6. Seksueel gedrag of seksuele gerichtheid;
  7. Genetische gegevens;
  8. Biometrische gegevens.

De eerste zes soorten bijzondere persoonsgegevens spreken voor zich, maar genetische en biometrische gegevens zijn lastiger te herkennen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hier uitleg over gegeven, die hieronder te lezen is.

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Genetische persoonsgegevens

Genetische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysiologie, gezondheid of over de gezondheid van familieleden. Vaak zijn dit erfelijke en genetische kenmerken die uit DNA blijken.

 

Biometrische gegevens

Biometrische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysieke, fysiologische of gedragsgerelateerde kenmerken. Vaak zijn dit persoonsgegevens die door een technische verwerking tot een persoon kunnen leiden, zoals vingerafdrukgegevens.

 

Verwerken van bijzondere persoonsgegevens

Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is verboden, tenzij een organisatie zich kan beroepen op een specifieke wettelijke uitzondering én op één van de zes grondslagen voor het verwerken van ‘gewone’ persoonsgegevens. De belangrijkste en meest gebruikte is toestemming van de betrokkene. Denk hierbij wel aan dat de toestemming controleerbaar moet zijn en dat de betrokkene de toestemming altijd mag intrekken.

Voor een overzicht van de overige toestemmingsgronden, klik hier.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

AVG-boete van € 725.000 voor ongeoorloofd verwerken vingerafdrukken werknemers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een AVG-boete van € 725.000 uitgedeeld voor het ongeoorloofd afnemen, opslaan en gebruiken van vingerafdrukken van werknemers. Werknemers van een bedrijf hebben hun vingerafdrukken moeten laten scannen voor aanwezigheids- en...

Even privé met… Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-expert

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter.   Wie ben je...

Wat is een veilig alternatief voor Zoom?

Videobellen wint door de coronacrisis aan populariteit. Het Amerikaanse Zoom wordt veel gebruikt, door vriendengroepen voor een virtuele borrel, maar ook door scholen en bedrijven. Het is een gebruiksvriendelijke tool, met goede beeldkwaliteit én de mogelijkheid om...

Beveiligd beeldbellen voor professionals

‘Hoe kan ik veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis?’ Het is een vraag die veel van onze klanten bezighoudt. Veel professionals moeten nu opzoek naar een alternatief voor het fysieke consult of face-to-face gesprek zoals ze dat normaal met hun klanten of cliënten...

Even privé met… Rik Schoonis, Resonate-Services

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Rik Schoonis, oprichter en eigenaar van Resonate-Services.   Wie...

Tennisbond krijgt AVG-boete voor doorverkopen persoonsgegevens leden

De Nederlandse tennisbond heeft de persoonsgegevens van een paar honderdduizend leden doorverkocht aan sponsoren. Daarom heeft de tennisbond een AVG-boete van 525.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens, zo meldt de toezichthouder. De tennisbond heeft...

Even privé met… Arjan Middelkoop, SIDN

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN. Wie ben je en wat...

Recordaantal datalekmeldingen in 2019

In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen, een nieuw record. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van de AP. De sector met de meeste gemelde datalekken is de...

Nederland koploper in de EU: meeste gemelde datalekken

Sinds de invoering van de AVG op 25 mei 2018 zijn er meer dan 160.000 datalekken gemeld in de EU. Nederland staat bovenaan het lijstje, met ruim 40.000 gemelde datalekken. Op nummer 2 staat Duitsland met ruim 37.000 gemelde datalekken en het Verenigd Koninkrijk sluit...

Samenwerking tussen SIDN en Privacy Zeker

Links: Tom Maarsman, Managing Director van Privacy Zeker. Rechts: Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN Voor veel ondernemers is online security nog steeds een complex onderwerp. Dit terwijl cybercriminelen het juist vaker gemunt hebben op het mkb. Om...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.