Wat zijn bijzondere persoonsgegevens?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) maakt onderscheid tussen persoonsgegevens en bijzondere persoonsgegevens. Bijzondere persoonsgegevens zijn gevoelige gegevens; de verwerking ervan kan iemands privacy ernstig beïnvloeden. Daarom zijn bijzondere persoonsgegevens extra beschermd door de wet. Het is dan ook verboden om deze gegevens te verwerken, tenzij er sprake is van een uitzondering.

 

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens over iemands:

  1. Ras of etnische afkomst;
  2. Politieke opvattingen;
  3. Religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen;
  4. Lidmaatschap van een vakbond;
  5. Gegevens over gezondheid;
  6. Seksueel gedrag of seksuele gerichtheid;
  7. Genetische gegevens;
  8. Biometrische gegevens.

De eerste zes soorten bijzondere persoonsgegevens spreken voor zich, maar genetische en biometrische gegevens zijn lastiger te herkennen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hier uitleg over gegeven, die hieronder te lezen is.

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Genetische persoonsgegevens

Genetische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysiologie, gezondheid of over de gezondheid van familieleden. Vaak zijn dit erfelijke en genetische kenmerken die uit DNA blijken.

 

Biometrische gegevens

Biometrische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysieke, fysiologische of gedragsgerelateerde kenmerken. Vaak zijn dit persoonsgegevens die door een technische verwerking tot een persoon kunnen leiden, zoals vingerafdrukgegevens.

 

Verwerken van bijzondere persoonsgegevens

Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is verboden, tenzij een organisatie zich kan beroepen op een specifieke wettelijke uitzondering én op één van de zes grondslagen voor het verwerken van ‘gewone’ persoonsgegevens. De belangrijkste en meest gebruikte is toestemming van de betrokkene. Denk hierbij wel aan dat de toestemming controleerbaar moet zijn en dat de betrokkene de toestemming altijd mag intrekken.

Voor een overzicht van de overige toestemmingsgronden, klik hier.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Gevolgen van Brexit op bescherming van persoonsgegevens

Sinds 25 mei 2018 geldt binnen de Europese Unie (EU) één privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het niveau van gegevensbescherming in de EU is daardoor gelijk. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU verlaten. Op 24 december 2020 hebben de...

Het privacyjaar 2020

Het einde van 2020 is in zicht. Het was een bewogen jaar; de uitbraak van het coronavirus zette de wereld op z’n kop. Maar ook dit jaar waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. Privacy Zeker blikt terug op het privacyjaar 2020.  ...

AP tikt bedrijven op de vingers na meten temperatuur personeel

Na onderzoek heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee grote bedrijven op de vingers getikt die de temperatuur van hun werknemers meten vanwege corona. Het onderzoek toont aan dat de twee onderzochte werkgevers gezondheidsgegevens van hun werknemers verwerken en...

AVG-boete aan particulier voor onterecht cameratoezicht

De Belgische privacytoezichthouder, de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), heeft een Belgisch koppel een boete van € 1500 opgelegd voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingscamera’s. Dit is de eerste keer dat er in de Benelux een...

Privacy Zeker en Aon op RTLZ

Afgelopen zaterdag besteedde het RTLZ programma ‘How it’s done’ aandacht aan cybercrime en het partnership tussen Aon en Privacy Zeker. Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s. Bekijk de video om te zien hoe we de cyberweerbaarheid van ondernemers verhogen....

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Registratieplicht in de horeca, wat gebeurt er met de gegevens die je achterlaat?

Vanaf maandag 10 augustus geldt de registratieplicht in de horeca, als onderdeel van de coronamaatregelen. Horecabedrijven moeten gasten vragen hun contactgegevens achter te laten, voor eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar wat gebeurt er met de...

Samenwerking Aon en Privacy Zeker helpt ondernemers op het gebied van cyberveiligheid

Rotterdam, 9 juli – Risico- en verzekeringsadviseur Aon en privacy-expert Privacy Zeker gaan samenwerken om de cyberweerbaarheid van ondernemers te verhogen. Samen zorgen de twee organisaties voor bewustwording rondom cyberveiligheid, privacy en databeveiliging én...

Recordboete van 830.000 euro voor BKR

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun...

Privacy tijdens de coronacrisis

Hoe gaan we om met privacy en de AVG tijdens de coronacrisis? Hoe zorg je er voor dat je veilig thuiswerkt? Hoe bescherm je de gegevens van klanten, patiënten of collega’s? En hoe weet je met wie je zakendoet, nu er gebruik wordt gemaakt van online...

Veilig werken: thuis, op kantoor en onderweg?

Met de beveiligingsproducten van BeProtected zorg je dat jouw medewerkers veilig kunnen werken. Je stelt zelf je abonnement samen met de beveiligingsproducten die je nodig hebt. Of je kiest voor één van de kant-en-klare pakketten en profiteert van een interessante korting! 

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.