Wat zijn bijzondere persoonsgegevens?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) maakt onderscheid tussen persoonsgegevens en bijzondere persoonsgegevens. Bijzondere persoonsgegevens zijn gevoelige gegevens; de verwerking ervan kan iemands privacy ernstig beïnvloeden. Daarom zijn bijzondere persoonsgegevens extra beschermd door de wet. Het is dan ook verboden om deze gegevens te verwerken, tenzij er sprake is van een uitzondering.

 

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens over iemands:

  1. Ras of etnische afkomst;
  2. Politieke opvattingen;
  3. Religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen;
  4. Lidmaatschap van een vakbond;
  5. Gegevens over gezondheid;
  6. Seksueel gedrag of seksuele gerichtheid;
  7. Genetische gegevens;
  8. Biometrische gegevens.

De eerste zes soorten bijzondere persoonsgegevens spreken voor zich, maar genetische en biometrische gegevens zijn lastiger te herkennen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hier uitleg over gegeven, die hieronder te lezen is.

Gratis cyberverzekering voor ZZP

AVG, Privacy Zeker Certificaat en Cyberverzekering voor 19,- per maand 

 

Genetische persoonsgegevens

Genetische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysiologie, gezondheid of over de gezondheid van familieleden. Vaak zijn dit erfelijke en genetische kenmerken die uit DNA blijken.

 

Biometrische gegevens

Biometrische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysieke, fysiologische of gedragsgerelateerde kenmerken. Vaak zijn dit persoonsgegevens die door een technische verwerking tot een persoon kunnen leiden, zoals vingerafdrukgegevens.

 

Verwerken van bijzondere persoonsgegevens

Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is verboden, tenzij een organisatie zich kan beroepen op een specifieke wettelijke uitzondering én op één van de zes grondslagen voor het verwerken van ‘gewone’ persoonsgegevens. De belangrijkste en meest gebruikte is toestemming van de betrokkene. Denk hierbij wel aan dat de toestemming controleerbaar moet zijn en dat de betrokkene de toestemming altijd mag intrekken.

Voor een overzicht van de overige toestemmingsgronden, klik hier.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

10 quick wins voor privacy bescherming: praktische gids voor MKB-ondernemers

Niet elke privacymaatregel hoeft veel tijd en geld te kosten. Met enkele eenvoudige en snel te implementeren stappen kunnen MKB-ondernemers direct hun privacybescherming verbeteren. Deze quick wins helpen om direct actie te ondernemen en een solide basis te leggen...

AI, voorbij de hype – Een inspirerende blik op de toekomst van kunstmatige intelligentie

Nu (AI) steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven, biedt het boek "AI, voorbij de hype" van Aaron Mirck een verhelderende en genuanceerde kijk op de impact van AI op de samenleving, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Privacy Zeker is er trots op om bijgedragen...

Ontdek de Voordelen van Privacy Zeker: Uw Partner in AVG-Naleving voor het MKB

In het huidige digitale tijdperk is het beheren van gegevensprivacy een essentiële verantwoordelijkheid voor elk bedrijf, groot en klein. Voor MKB-bedrijven kan het echter een bijzondere uitdaging zijn om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming...

Nieuwe EU-Wetgeving en de Gevolgen voor MKB en Zelfstandige Ondernemers

De recente wijzigingen in de EU-wetgeving op het gebied van data en privacy brengen aanzienlijke veranderingen met zich mee voor het MKB en zelfstandige ondernemers. Deze doelgroep moet zich tijdig voorbereiden om aan de nieuwe regels te voldoen en om negatieve...

Waarom ondernemers het risico van datascraping niet kunnen negeren: feiten, risico’s en best practices

Scraping is het automatisch verzamelen en opslaan van informatie van het internet. Scraping door private partijen en particulieren is vrijwel nooit toegestaan. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een nieuwe handreiking. Die partijen kunnen in de praktijk...

Cirqll: Een verfrissende en authentieke aanpak in CRM-Systemen voor de privacy bewuste ondernemer

In de hedendaagse digitale economie is het voor ondernemers essentieel om te beschikken over robuuste, veilige en gebruiksvriendelijke tools die niet alleen de bedrijfsvoering vereenvoudigen maar ook voldoen aan strikte privacyregelgeving. Cirqll, een toonaangevende...

45.000 euro boete voor het plaatsen van een foto van je kind op Social Media?

In onze huidige samenleving is het online delen van persoonlijke informatie alomtegenwoordig geworden. Dit geldt met name voor ouders die foto's en gegevens van hun kinderen delen, een fenomeen bekend als "sharenting". Dit artikel belicht de risico's en gevolgen van...

Datalekken Melden: Waarom Het Cruciaal Is Voor Jouw Onderneming

In het licht van recente gegevens van de Autoriteit Persoonsgegevens, die meer dan 25.000 datalekken in Nederland rapporteerden in 2023, is het voor MKB en zelfstandig ondernemers meer dan ooit cruciaal om de ernst van datalekken te begrijpen en passende maatregelen...

Doe de gratis AI AVG Privacy check!

Of je het nu wilt of niet, Je organisatie krijgt te maken met AI (artificial intelligence) . Met AI die steeds verder in ons zakelijke landschap doordringt, is het cruciaal om niet alleen de huidige regelgeving zoals de AVG na te leven, maar ook voorbereid te zijn op...

Waakzaamheid tijdens de Feestdagen: Bescherm jezelf tegen Cybercriminaliteit

De feestdagen zijn een tijd van vreugde, samenzijn en het vieren van bijzondere momenten. Maar helaas is het ook een tijd waarin cybercriminelen actiever worden, gebruikmakend van de feestelijke sfeer om mensen te misleiden. Phishingaanvallen, waarbij kwaadwillenden...

Veilig werken: thuis, op kantoor en onderweg?

Met de beveiligingsproducten van BeProtected zorg je dat jouw medewerkers veilig kunnen werken. Je stelt zelf je abonnement samen met de beveiligingsproducten die je nodig hebt. Of je kiest voor één van de kant-en-klare pakketten en profiteert van een interessante korting! 

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.