Wat zijn bijzondere persoonsgegevens?

 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) maakt onderscheid tussen persoonsgegevens en bijzondere persoonsgegevens. Bijzondere persoonsgegevens zijn gevoelige gegevens; de verwerking ervan kan iemands privacy ernstig beïnvloeden. Daarom zijn bijzondere persoonsgegevens extra beschermd door de wet. Het is dan ook verboden om deze gegevens te verwerken, tenzij er sprake is van een uitzondering.

 

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens over iemands:

  1. Ras of etnische afkomst;
  2. Politieke opvattingen;
  3. Religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen;
  4. Lidmaatschap van een vakbond;
  5. Gegevens over gezondheid;
  6. Seksueel gedrag of seksuele gerichtheid;
  7. Genetische gegevens;
  8. Biometrische gegevens.

De eerste zes soorten bijzondere persoonsgegevens spreken voor zich, maar genetische en biometrische gegevens zijn lastiger te herkennen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hier uitleg over gegeven, die hieronder te lezen is.

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Genetische persoonsgegevens

Genetische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysiologie, gezondheid of over de gezondheid van familieleden. Vaak zijn dit erfelijke en genetische kenmerken die uit DNA blijken.

 

Biometrische gegevens

Biometrische persoonsgegevens geven unieke informatie over iemands fysieke, fysiologische of gedragsgerelateerde kenmerken. Vaak zijn dit persoonsgegevens die door een technische verwerking tot een persoon kunnen leiden, zoals vingerafdrukgegevens.

 

Verwerken van bijzondere persoonsgegevens

Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is verboden, tenzij een organisatie zich kan beroepen op een specifieke wettelijke uitzondering én op één van de zes grondslagen voor het verwerken van ‘gewone’ persoonsgegevens. De belangrijkste en meest gebruikte is toestemming van de betrokkene. Denk hierbij wel aan dat de toestemming controleerbaar moet zijn en dat de betrokkene de toestemming altijd mag intrekken.

Voor een overzicht van de overige toestemmingsgronden, klik hier.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Samenwerking Aon en Privacy Zeker helpt ondernemers op het gebied van cyberveiligheid

Rotterdam, 9 juli – Risico- en verzekeringsadviseur Aon en privacy-expert Privacy Zeker gaan samenwerken om de cyberweerbaarheid van ondernemers te verhogen. Samen zorgen de twee organisaties voor bewustwording rondom cyberveiligheid, privacy en databeveiliging én...

Recordboete van 830.000 euro voor BKR

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun...

Privacy tijdens de coronacrisis

Hoe gaan we om met privacy en de AVG tijdens de coronacrisis? Hoe zorg je er voor dat je veilig thuiswerkt? Hoe bescherm je de gegevens van klanten, patiënten of collega’s? En hoe weet je met wie je zakendoet, nu er gebruik wordt gemaakt van online...

Zo maak je je bedrijf cyberveilig

  Veel mkb-ondernemers denken dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen, maar niets is minder waar. Maar liefst 50% van de mkb-bedrijven heeft te maken gehad met een vorm van cyberincidenten. Dit is vooral te wijten aan onvoldoende bewustzijn en...

AVG-boete van € 725.000 voor ongeoorloofd verwerken vingerafdrukken werknemers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een AVG-boete van € 725.000 uitgedeeld voor het ongeoorloofd afnemen, opslaan en gebruiken van vingerafdrukken van werknemers. Werknemers van een bedrijf hebben hun vingerafdrukken moeten laten scannen voor aanwezigheids- en...

Even privé met… Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-expert

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter.   Wie ben je...

Wat is een veilig alternatief voor Zoom?

Videobellen wint door de coronacrisis aan populariteit. Het Amerikaanse Zoom wordt veel gebruikt, door vriendengroepen voor een virtuele borrel, maar ook door scholen en bedrijven. Het is een gebruiksvriendelijke tool, met goede beeldkwaliteit én de mogelijkheid om...

Beveiligd beeldbellen voor professionals

‘Hoe kan ik veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis?’ Het is een vraag die veel van onze klanten bezighoudt. Veel professionals moeten nu opzoek naar een alternatief voor het fysieke consult of face-to-face gesprek zoals ze dat normaal met hun klanten of cliënten...

Even privé met… Rik Schoonis, Resonate-Services

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Rik Schoonis, oprichter en eigenaar van Resonate-Services.   Wie...

Tennisbond krijgt AVG-boete voor doorverkopen persoonsgegevens leden

De Nederlandse tennisbond heeft de persoonsgegevens van een paar honderdduizend leden doorverkocht aan sponsoren. Daarom heeft de tennisbond een AVG-boete van 525.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens, zo meldt de toezichthouder. De tennisbond heeft...

Veilig werken: thuis, op kantoor en onderweg?

Met de beveiligingsproducten van BeProtected zorg je dat jouw medewerkers veilig kunnen werken. Je stelt zelf je abonnement samen met de beveiligingsproducten die je nodig hebt. Of je kiest voor één van de kant-en-klare pakketten en profiteert van een interessante korting! 

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.