Privacybeleid

 

In een privacybeleid (ook wel: gegevensbeschermingsbeleid) leggen organisaties onder andere vast met welk doel ze persoonsgegevens verwerken, hoelang ze de gegevens bewaren en hoe de gegevens beveiligd worden.

Met een goed privacybeleid toont een organisatie aan dat ze zelf nadenkt over de gegevens die zij verwerkt en daarover transparant communiceert. Daarnaast is een privacybeleid een manier om als organisatie aan zowel de doelgroep als aan de Autoriteit Persoonsgegevens te laten zien dat ze voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Niet iedere organisatie is verplicht een privacybeleid op te stellen. Dit hangt af van de aard, de context en het doel van de gegevensverwerking. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt, moet die organisatie een privacybeleid opstellen en hanteren.

 

Heb jij je privacyzaken al op orde?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

In een privacybeleid worden de volgende vier onderdelen opgenomen:

 

1) Omschrijving van de categorieën persoonsgegevens.

De categorieën persoonsgegevens moeten op dezelfde manier verwerkt worden zoals het wordt benoemd in het verwerkingsregister.

 

2) Beschrijving van de doeleinden en rechtmatigheid van de verwerking.

Net zoals in het privacyreglement, staan de doelen voor de verwerking ook in het privacybeleid. Deze doelen moeten namelijk bekend zijn bij de betrokkene voordat de persoonsgegevens worden verwerkt en organisaties mogen dan ook alleen persoonsgegevens verwerken indien de reden overeenkomt met één of meer van die doelen.

Daarnaast moet er worden toegelicht op basis van welke grondslag je de persoonsgegevens verwerkt.

 

3) Wijze van uitvoeren: rechten van betrokkenen.

Betrokkenen van wie persoonsgegevens verwerkt worden, hebben verschillende privacyrechten, bijvoorbeeld het recht op inzage. In het privacybeleid wordt ook beschreven hoe een organisatie antwoord geeft op deze rechten. Bijvoorbeeld: welke stappen worden er genomen wanneer een betrokkene een inzageverzoek doet.

 

4) Maatregelen

De maatregelen (technisch en organisatorisch) om persoonsgegevens te beveiligen worden opgenomen in het privacybeleid.

 

Let op: een privacybeleid is iets anders dan een privacyreglement/privacyverklaring. Organisaties zijn namelijk verplicht om mensen heldere informatie geven over de persoonsgegevens die zij verwerken en voor welk(e) doel(en) zij deze gegevens verwerken. De meest aangewezen manier hiervoor is het opstellen van een privacyreglement/privacyverklaring.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Waarom hebben Pinautomaten nog steeds geen 2FA beveiliging?

Amsterdam 28-09-2022 Pinpas fraude is een groot probleem. Criminelen gaan steeds geraffineerder  te werk, de schade is enorm en loopt in de honderdduizenden Euro’s. Privacy en cyber adviesorganisatie Privacy Zeker maakt zich hard voor een betere beveiliging door...

De beste, makkelijke en vooral gratis tips om je te beschermen tegen cyber criminelen (TIP1/ 2FA)

Privacy Zeker, de marktleider in privacy en AVG diensten voor de zakelijke markt geeft ondernemers gratis tips over hoe zij zich eenvoudig, makkelijk en met name gratis kunnen beschermen tegen cybercriminelen. Iedereen die met een computer werkt is potentieel...

Veruit de meeste beveiligingslekken hebben direct of indirect te maken met persoonsgegevens en hiermee ook de AVG.

Samen met onze verzekerings partner ABN AMRO helpen wij ondernemers met zaken die te maken hebben met Privacy, AVG en Cybersecurity in combinatie met verzekeringen. Cybercrime wordt steeds heviger en de premies van cyber verzekeringen stijgen. Door te voldoen aan...

Dan hoor je het een keer van een ander!

De AP ( Autoriteit Persoonsgegevens) heeft onderstaande video gemaakt.Een video waar wij als Nederlands grootste AVG dienstverlener voor de zakelijke markt heel erg blij mee zijn. Goed omgaan met persoonsgegevens is een wettelijke verplichting. Daar horen de juiste...

Privacy Zeker ondersteunt ZO Collectief

Met trots kondigen wij aan dat Privacy Zeker het nieuwe Platform ZO Collectief ondersteunt. Met de ondersteuning van Zo Collectief geven organisaties aan dat zij transparante en eerlijke belangenbehartiging voor ondernemers belangrijk vinden.   Zo Collectief...

Krijg je snel een AVG / Privacy boete? (video uitleg)

De toezichthouder mag zeer hoge geldboetes uitdelen aan organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder. De maximale boete bedraagt maximaal € 20.000.000 of 4% van de...

AVG, Cyberverzekering en Privacycertificaat vanaf 19,- per maand

Datalek, cybercrime ,privacywetgeving beveiligen van persoonsgegevens. er is veel te regelen voor ondernemers.naast de wetgeving is er altijd het gevaar van cybercrime, dataverlies en onzorgvuldig handelen van personeel. Natuurlijk is er adequate beveiliging nodig...

Het verhaal van Rickey Gevers (slachtoffer en dader van Cybercrime)

Wat als je slachtoffer wordt van hackers? Hackers kunnen computers en systemen volledig overnemen. Dit overkwam ook Rickey Gevers met zijn website waarneming.nl. Alle informatie werd door een hacker verwijderd. Rickey verdiepte zich volledig in de werking en werd zelf...

Nieuw! Gratis cyberverzekering bij Privacy Zeker ZZP abonnement

Privacy Zeker biedt zzp'ers vanaf vandaag (1 maart 2022) een gratis cyberverzekering binnen het Privacy Zeker ZZP abonnement. Sinds 2016 is Privacy Zeker actief voor het MKB en zelfstandig ondernemers met privacy- en AVG diensten. Om onze klanten extra voordeel en...

Veilig oversteken, eerst de AVG dan de rest.

Voor Cyber komt altijd Privacy Feit: Cybercrime bestaat! Cybercrime is overal en iedereen kan slachtoffer worden, geen speld tussen te krijgen. Om deze reden is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen. Nog beter is het om deze maatregelen ook in de goede...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.