Privacybeleid

 

In een privacybeleid (ook wel: gegevensbeschermingsbeleid) leggen organisaties onder andere vast met welk doel ze persoonsgegevens verwerken, hoelang ze de gegevens bewaren en hoe de gegevens beveiligd worden.

Met een goed privacybeleid toont een organisatie aan dat ze zelf nadenkt over de gegevens die zij verwerkt en daarover transparant communiceert. Daarnaast is een privacybeleid een manier om als organisatie aan zowel de doelgroep als aan de Autoriteit Persoonsgegevens te laten zien dat ze voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Niet iedere organisatie is verplicht een privacybeleid op te stellen. Dit hangt af van de aard, de context en het doel van de gegevensverwerking. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt, moet die organisatie een privacybeleid opstellen en hanteren.

 

Heb jij je privacyzaken al op orde?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

In een privacybeleid worden de volgende vier onderdelen opgenomen:

 

1) Omschrijving van de categorieën persoonsgegevens.

De categorieën persoonsgegevens moeten op dezelfde manier verwerkt worden zoals het wordt benoemd in het verwerkingsregister.

 

2) Beschrijving van de doeleinden en rechtmatigheid van de verwerking.

Net zoals in het privacyreglement, staan de doelen voor de verwerking ook in het privacybeleid. Deze doelen moeten namelijk bekend zijn bij de betrokkene voordat de persoonsgegevens worden verwerkt en organisaties mogen dan ook alleen persoonsgegevens verwerken indien de reden overeenkomt met één of meer van die doelen.

Daarnaast moet er worden toegelicht op basis van welke grondslag je de persoonsgegevens verwerkt.

 

3) Wijze van uitvoeren: rechten van betrokkenen.

Betrokkenen van wie persoonsgegevens verwerkt worden, hebben verschillende privacyrechten, bijvoorbeeld het recht op inzage. In het privacybeleid wordt ook beschreven hoe een organisatie antwoord geeft op deze rechten. Bijvoorbeeld: welke stappen worden er genomen wanneer een betrokkene een inzageverzoek doet.

 

4) Maatregelen

De maatregelen (technisch en organisatorisch) om persoonsgegevens te beveiligen worden opgenomen in het privacybeleid.

 

Let op: een privacybeleid is iets anders dan een privacyreglement/privacyverklaring. Organisaties zijn namelijk verplicht om mensen heldere informatie geven over de persoonsgegevens die zij verwerken en voor welk(e) doel(en) zij deze gegevens verwerken. De meest aangewezen manier hiervoor is het opstellen van een privacyreglement/privacyverklaring.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Privacy certificering noodzakelijk voor vertrouwenspersonen binnen organisaties.

Vertrouwenspersonen spelen een cruciale rol binnen organisaties. Deze personen zijn niet alleen een steunpilaar voor medewerkers die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen of integriteitskwesties, maar zijn ook essentieel in het waarborgen van de privacy en het...

Privacy Zeker en HeadFirst Group bundelen krachten voor AVG-naleving onder zelfstandig professionals

We kondigen een strategische samenwerking aan met HR tech dienstverlener HeadFirst Group. Het doel? Het vergroten van bewustzijn, kennis en naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) onder zelfstandige professionals. Samen creëren we een veiligere...

Hoe Google Consent Mode V2 de Regels Verandert voor Online Privacy en Advertenties

Navigeer door de Nieuwe Privacy-Regelgeving met Google Consent Mode V2 In het digitale tijdperk waar privacy steeds meer in de schijnwerpers staat, introduceert Google een significante update: Consent Mode Versie 2 (V2). Deze vernieuwing legt de lat hoger voor de...

Russische Roulette met je gegevens: Waarom openbare WiFi een gok is die ondernemers niet kunnen winnen

Als ondernemer in het digitale tijdperk is het van vitaal belang om alert te zijn op de risico's van het gebruik van openbare wifi. Deze netwerken, hoewel handig, zijn vaak onbeveiligd en kunnen een goudmijn zijn voor cybercriminelen. Dit komt omdat je gevoelige...

Dag van de Privacy, The Day After……

Op 28 januari, de Dag van de Privacy, is er veel aandacht geweest voor belangrijke onderwerpen zoals angst voor hackers, beveiliging, datalekken, en het bewustzijn van werknemers over privacykwesties. Dit zijn onmiskenbaar belangrijke aspecten om rekening mee te...

De AI Act in Jip en Janneke taal

De AI Act is een nieuwe regel van de Europese Unie. Deze regel zegt wat er wel en niet mag met slimme computers en programma's die zelf beslissingen maken, dingen maken of mensen helpen. De bedoeling is dat iedereen in Europa op deze slimme systemen kan vertrouwen. Ze...

AI: Een Tweesnijdend Zwaard in de Wereld van Privacy en Gegevensbescherming

  Inleiding: In een tijdperk waarin kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens ons voor de verborgen gevaren die deze technologische vooruitgang met zich meebrengt. Tegelijkertijd...

De Nieuwe Realiteit in Digitale Marketing: Kansen en Uitdagingen in een Cookieloze Wereld

De digitale advertentiewereld ondergaat een significante transformatie. Overheden wereldwijd voeren striktere wetgeving in rond gebruikersgegevens, waardoor bedrijven hun dataverzamelingsmethoden moeten heroverwegen. Dit heeft geleid tot een vermindering van...

Privacy en Generatieve AI: Het Voorlopige Standpunt van het Kabinet

Voorlopig standpunt generatieve AI Kabinet In een baanbrekende stap heeft het Nederlandse kabinet vandaag een voorlopig standpunt ingenomen over het gebruik van generatieve AI door Rijksorganisaties. In deze tijd waarin technologische vooruitgang en privacykwesties...

In gesprek met…… Digidentity’s Alex van Unnik over eHerkenning en de toepassingen binnen het MKB

Digidentity ontrafelt de eHerkenning levels: Een diepgaand gesprek met Alex van Unnik over beveiliging, wettelijke verplichtingen en het vereenvoudigen van bedrijfsprocessen voor het MKB.Privacy Zeker staat altijd aan de voorhoede van ontwikkelingen die bedrijven...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.