Privacybeleid

 

In een privacybeleid (ook wel: gegevensbeschermingsbeleid) leggen organisaties onder andere vast met welk doel ze persoonsgegevens verwerken, hoelang ze de gegevens bewaren en hoe de gegevens beveiligd worden.

Met een goed privacybeleid toont een organisatie aan dat ze zelf nadenkt over de gegevens die zij verwerkt en daarover transparant communiceert. Daarnaast is een privacybeleid een manier om als organisatie aan zowel de doelgroep als aan de Autoriteit Persoonsgegevens te laten zien dat ze voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Niet iedere organisatie is verplicht een privacybeleid op te stellen. Dit hangt af van de aard, de context en het doel van de gegevensverwerking. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt, moet die organisatie een privacybeleid opstellen en hanteren.

 

Heb jij je privacyzaken al op orde?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

In een privacybeleid worden de volgende vier onderdelen opgenomen:

 

1) Omschrijving van de categorieën persoonsgegevens.

De categorieën persoonsgegevens moeten op dezelfde manier verwerkt worden zoals het wordt benoemd in het verwerkingsregister.

 

2) Beschrijving van de doeleinden en rechtmatigheid van de verwerking.

Net zoals in het privacyreglement, staan de doelen voor de verwerking ook in het privacybeleid. Deze doelen moeten namelijk bekend zijn bij de betrokkene voordat de persoonsgegevens worden verwerkt en organisaties mogen dan ook alleen persoonsgegevens verwerken indien de reden overeenkomt met één of meer van die doelen.

Daarnaast moet er worden toegelicht op basis van welke grondslag je de persoonsgegevens verwerkt.

 

3) Wijze van uitvoeren: rechten van betrokkenen.

Betrokkenen van wie persoonsgegevens verwerkt worden, hebben verschillende privacyrechten, bijvoorbeeld het recht op inzage. In het privacybeleid wordt ook beschreven hoe een organisatie antwoord geeft op deze rechten. Bijvoorbeeld: welke stappen worden er genomen wanneer een betrokkene een inzageverzoek doet.

 

4) Maatregelen

De maatregelen (technisch en organisatorisch) om persoonsgegevens te beveiligen worden opgenomen in het privacybeleid.

 

Let op: een privacybeleid is iets anders dan een privacyreglement/privacyverklaring. Organisaties zijn namelijk verplicht om mensen heldere informatie geven over de persoonsgegevens die zij verwerken en voor welk(e) doel(en) zij deze gegevens verwerken. De meest aangewezen manier hiervoor is het opstellen van een privacyreglement/privacyverklaring.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Gevolgen van Brexit op bescherming van persoonsgegevens

Sinds 25 mei 2018 geldt binnen de Europese Unie (EU) één privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het niveau van gegevensbescherming in de EU is daardoor gelijk. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU verlaten. Op 24 december 2020 hebben de...

Het privacyjaar 2020

Het einde van 2020 is in zicht. Het was een bewogen jaar; de uitbraak van het coronavirus zette de wereld op z’n kop. Maar ook dit jaar waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. Privacy Zeker blikt terug op het privacyjaar 2020.  ...

AP tikt bedrijven op de vingers na meten temperatuur personeel

Na onderzoek heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee grote bedrijven op de vingers getikt die de temperatuur van hun werknemers meten vanwege corona. Het onderzoek toont aan dat de twee onderzochte werkgevers gezondheidsgegevens van hun werknemers verwerken en...

AVG-boete aan particulier voor onterecht cameratoezicht

De Belgische privacytoezichthouder, de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), heeft een Belgisch koppel een boete van € 1500 opgelegd voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingscamera’s. Dit is de eerste keer dat er in de Benelux een...

Privacy Zeker en Aon op RTLZ

Afgelopen zaterdag besteedde het RTLZ programma ‘How it’s done’ aandacht aan cybercrime en het partnership tussen Aon en Privacy Zeker. Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s. Bekijk de video om te zien hoe we de cyberweerbaarheid van ondernemers verhogen....

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Registratieplicht in de horeca, wat gebeurt er met de gegevens die je achterlaat?

Vanaf maandag 10 augustus geldt de registratieplicht in de horeca, als onderdeel van de coronamaatregelen. Horecabedrijven moeten gasten vragen hun contactgegevens achter te laten, voor eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar wat gebeurt er met de...

Samenwerking Aon en Privacy Zeker helpt ondernemers op het gebied van cyberveiligheid

Rotterdam, 9 juli – Risico- en verzekeringsadviseur Aon en privacy-expert Privacy Zeker gaan samenwerken om de cyberweerbaarheid van ondernemers te verhogen. Samen zorgen de twee organisaties voor bewustwording rondom cyberveiligheid, privacy en databeveiliging én...

Recordboete van 830.000 euro voor BKR

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun...

Privacy tijdens de coronacrisis

Hoe gaan we om met privacy en de AVG tijdens de coronacrisis? Hoe zorg je er voor dat je veilig thuiswerkt? Hoe bescherm je de gegevens van klanten, patiënten of collega’s? En hoe weet je met wie je zakendoet, nu er gebruik wordt gemaakt van online...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.