Grondslagen voor verwerking van persoonsgegevens

 

Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen organisaties alléén persoonsgegevens verwerken als ze daar een wettelijke grondslag voor hebben. De AVG kent zes grondslagen: toestemming, uitvoering van de overeenkomst, wettelijke verplichting, vitaal belang van betrokkene of andere personen, algemeen belang of gerechtvaardigd belang.

Wanneer een organisatie de gegevensverwerking niet op minimaal één van deze grondslagen kan baseren, dan is het niet toegestaan om persoonsgegevens te verwerken.

 

Toestemming

Wanneer een betrokkene toestemming geeft tot verwerking van zijn of haar persoonsgegevens, is dit een rechtmatige verwerking. Aan deze toestemming zijn wel een aantal voorwaarden verbonden, namelijk:

  • De toestemming moet vrijelijk gegeven zijn;
  • De toestemming moet ondubbelzinnig zijn;
  • De organisatie moet de betrokkene informeren over de organisatie;
  • De toestemming moet specifiek zijn;
  • Het moet voor mensen net zo makkelijk zijn om de toestemming weer in te trekken als dat het was om de toestemming te geven.

Uitgebreidere informatie over toestemming vind je hier.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Uitvoering van een overeenkomst

Een organisatie mag zich op deze grondslag baseren wanneer de organisatie een overeenkomst heeft met iemand en om de overeenkomst na te komen het verwerken van persoonsgegevens noodzakelijk is.

Denk bijvoorbeeld aan een overeenkomst tot het leveren van een bankstel. De leverancier heeft bepaalde persoonsgegevens nodig om het bankstel bij de juiste persoon af te kunnen leveren, zoals de NAW-gegevens. Daarnaast moet het bankstel betaald worden en hiervoor is bijvoorbeeld een IBAN voor nodig. Het is dan een gerechtvaardigde verwerking om deze gegevens te verzamelen. De leverancier mag geen persoonsgegevens verwerken die niet noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst (levering van het bankstel). Doet de leverancier dit wel? Dan is er rechtsgeldige toestemming of een andere grondslag voor nodig.

 

Wettelijke verplichting

In bepaalde gevallen is er een wettelijke verplichting tot het verwerken van persoonsgegevens. Denk hierbij aan het verstrekken van gegevens voor de uitvoering van de Belastingwet. Of een bevel van de politie om bepaalde persoonsgegevens aan hen te verstrekken. Op het moment dat er een wettelijke verplichting is, is de verwerking rechtmatig.

 

Vitale belangen

Een organisatie mag persoonsgegevens verwerken wanneer de verwerking noodzakelijk is voor de bescherming van vitale belangen. Er wordt gesproken over een vitaal belang als het over een belang gaat dat essentieel is voor iemands leven of gezondheid en er geen toestemming gevraagd kan worden aan die persoon. Bijvoorbeeld wanneer er een acuut gevaar dreigt, maar iemand niet aanspreekbaar (bewusteloos) of mentaal niet in staat is om toestemming te geven.

 

Algemeen belang of uitoefening van openbaar gezag

Het uitoefenen van een publieke taak voor het algemeen belang of openbaar gezag, is een grondslag om gegevens te mogen verwerken. Het gaat hierbij om wettelijke taken. De verwerking van persoonsgegevens moet noodzakelijk zijn om de publieke taak goed te kunnen vervullen. Een voorbeeld is een gemeente die cameratoezicht op openbare plaatsen inzet voor de openbare veiligheid.

 

Gerechtvaardigd belang

De laatste grondslag is gerechtvaardigd belang. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangegeven dat er sprake is van gerechtvaardigd belang wanneer een verwerking aantoonbaar noodzakelijk is om bedrijfsactiviteiten te kunnen verrichten. Bijvoorbeeld het voeren van een personeelsadministratie. Hierbij wordt er dan een belangenafweging gemaakt tussen de belangen van de organisatie en de belangen van de betrokkenen. Weegt de inbreuk op de privacy van de betrokkene op tegen de belangen van de organisatie? Het is in ieder geval altijd belangrijk om maatregelen te treffen die het minst nadelig zijn voor de betrokkene persoon.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

AP tikt bedrijven op de vingers na meten temperatuur personeel

Na onderzoek heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twee grote bedrijven op de vingers getikt die de temperatuur van hun werknemers meten vanwege corona. Het onderzoek toont aan dat de twee onderzochte werkgevers gezondheidsgegevens van hun werknemers verwerken en...

AVG-boete aan particulier voor onterecht cameratoezicht

De Belgische privacytoezichthouder, de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), heeft een Belgisch koppel een boete van € 1500 opgelegd voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingscamera’s. Dit is de eerste keer dat er in de Benelux een...

Privacy Zeker en Aon op RTLZ

Afgelopen zaterdag besteedde het RTLZ programma ‘How it’s done’ aandacht aan cybercrime en het partnership tussen Aon en Privacy Zeker. Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s. Bekijk de video om te zien hoe we de cyberweerbaarheid van ondernemers verhogen....

Wat is WhatsApp fraude en wat kun je doen om het te voorkomen?

Oplichting via WhatsApp komt steeds vaker voor. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten. Dit ‘familielid’ heeft het geld dringend nodig en belooft het heel snel weer terug...

Registratieplicht in de horeca, wat gebeurt er met de gegevens die je achterlaat?

Vanaf maandag 10 augustus geldt de registratieplicht in de horeca, als onderdeel van de coronamaatregelen. Horecabedrijven moeten gasten vragen hun contactgegevens achter te laten, voor eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar wat gebeurt er met de...

Samenwerking Aon en Privacy Zeker helpt ondernemers op het gebied van cyberveiligheid

Rotterdam, 9 juli – Risico- en verzekeringsadviseur Aon en privacy-expert Privacy Zeker gaan samenwerken om de cyberweerbaarheid van ondernemers te verhogen. Samen zorgen de twee organisaties voor bewustwording rondom cyberveiligheid, privacy en databeveiliging én...

Recordboete van 830.000 euro voor BKR

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun...

Privacy tijdens de coronacrisis

Hoe gaan we om met privacy en de AVG tijdens de coronacrisis? Hoe zorg je er voor dat je veilig thuiswerkt? Hoe bescherm je de gegevens van klanten, patiënten of collega’s? En hoe weet je met wie je zakendoet, nu er gebruik wordt gemaakt van online...

Zo maak je je bedrijf cyberveilig

  Veel mkb-ondernemers denken dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen, maar niets is minder waar. Maar liefst 50% van de mkb-bedrijven heeft te maken gehad met een vorm van cyberincidenten. Dit is vooral te wijten aan onvoldoende bewustzijn en...

AVG-boete van € 725.000 voor ongeoorloofd verwerken vingerafdrukken werknemers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een AVG-boete van € 725.000 uitgedeeld voor het ongeoorloofd afnemen, opslaan en gebruiken van vingerafdrukken van werknemers. Werknemers van een bedrijf hebben hun vingerafdrukken moeten laten scannen voor aanwezigheids- en...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.