Grondslagen voor verwerking van persoonsgegevens

 

Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen organisaties alléén persoonsgegevens verwerken als ze daar een wettelijke grondslag voor hebben. De AVG kent zes grondslagen: toestemming, uitvoering van de overeenkomst, wettelijke verplichting, vitaal belang van betrokkene of andere personen, algemeen belang of gerechtvaardigd belang.

Wanneer een organisatie de gegevensverwerking niet op minimaal één van deze grondslagen kan baseren, dan is het niet toegestaan om persoonsgegevens te verwerken.

 

Toestemming

Wanneer een betrokkene toestemming geeft tot verwerking van zijn of haar persoonsgegevens, is dit een rechtmatige verwerking. Aan deze toestemming zijn wel een aantal voorwaarden verbonden, namelijk:

  • De toestemming moet vrijelijk gegeven zijn;
  • De toestemming moet ondubbelzinnig zijn;
  • De organisatie moet de betrokkene informeren over de organisatie;
  • De toestemming moet specifiek zijn;
  • Het moet voor mensen net zo makkelijk zijn om de toestemming weer in te trekken als dat het was om de toestemming te geven.

Uitgebreidere informatie over toestemming vind je hier.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Uitvoering van een overeenkomst

Een organisatie mag zich op deze grondslag baseren wanneer de organisatie een overeenkomst heeft met iemand en om de overeenkomst na te komen het verwerken van persoonsgegevens noodzakelijk is.

Denk bijvoorbeeld aan een overeenkomst tot het leveren van een bankstel. De leverancier heeft bepaalde persoonsgegevens nodig om het bankstel bij de juiste persoon af te kunnen leveren, zoals de NAW-gegevens. Daarnaast moet het bankstel betaald worden en hiervoor is bijvoorbeeld een IBAN voor nodig. Het is dan een gerechtvaardigde verwerking om deze gegevens te verzamelen. De leverancier mag geen persoonsgegevens verwerken die niet noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst (levering van het bankstel). Doet de leverancier dit wel? Dan is er rechtsgeldige toestemming of een andere grondslag voor nodig.

 

Wettelijke verplichting

In bepaalde gevallen is er een wettelijke verplichting tot het verwerken van persoonsgegevens. Denk hierbij aan het verstrekken van gegevens voor de uitvoering van de Belastingwet. Of een bevel van de politie om bepaalde persoonsgegevens aan hen te verstrekken. Op het moment dat er een wettelijke verplichting is, is de verwerking rechtmatig.

 

Vitale belangen

Een organisatie mag persoonsgegevens verwerken wanneer de verwerking noodzakelijk is voor de bescherming van vitale belangen. Er wordt gesproken over een vitaal belang als het over een belang gaat dat essentieel is voor iemands leven of gezondheid en er geen toestemming gevraagd kan worden aan die persoon. Bijvoorbeeld wanneer er een acuut gevaar dreigt, maar iemand niet aanspreekbaar (bewusteloos) of mentaal niet in staat is om toestemming te geven.

 

Algemeen belang of uitoefening van openbaar gezag

Het uitoefenen van een publieke taak voor het algemeen belang of openbaar gezag, is een grondslag om gegevens te mogen verwerken. Het gaat hierbij om wettelijke taken. De verwerking van persoonsgegevens moet noodzakelijk zijn om de publieke taak goed te kunnen vervullen. Een voorbeeld is een gemeente die cameratoezicht op openbare plaatsen inzet voor de openbare veiligheid.

 

Gerechtvaardigd belang

De laatste grondslag is gerechtvaardigd belang. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangegeven dat er sprake is van gerechtvaardigd belang wanneer een verwerking aantoonbaar noodzakelijk is om bedrijfsactiviteiten te kunnen verrichten. Bijvoorbeeld het voeren van een personeelsadministratie. Hierbij wordt er dan een belangenafweging gemaakt tussen de belangen van de organisatie en de belangen van de betrokkenen. Weegt de inbreuk op de privacy van de betrokkene op tegen de belangen van de organisatie? Het is in ieder geval altijd belangrijk om maatregelen te treffen die het minst nadelig zijn voor de betrokkene persoon.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Gratis cyberverzekering voor ZZP

AVG, Privacy Zeker Certificaat en Cyberverzekering voor 19,- per maand

De donkere kant van zelfscan handhelds: een dystopische toekomst in de supermarkt

de laatste jaren hebben zelfscan handhelds hun weg gevonden naar de supermarkten en beloofden ze gemak en efficiëntie. Maar achter de glanzende belofte van vooruitgang schuilt een dystopische realiteit die de privacy, vrijheid en menselijke waardigheid van klanten...

Bescherm de privacy van je coachees: Een gids voor coaches

Als coach heb je een unieke en waardevolle rol in het leven van je coachees. Je helpt hen met persoonlijke groei, carrièreontwikkeling en soms ook met diepgaande persoonlijke kwesties. Hierbij krijg je te maken met veel vertrouwelijke informatie. Het is daarom van...

De basis van de AVG voor ondernemers: simpel en duidelijk uitgelegd

Wat is de AVG? De AVG is een Europese wet die bedrijven en organisaties verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonlijke gegevens van mensen. Het doel is om de privacy van individuen te beschermen. Waarom is het belangrijk? Vertrouwen: Klanten moeten erop kunnen...

1984 in 2024: Wat George Orwell ons vandaag te zeggen heeft over privacy

Nu technologie ons leven steeds dieper binnendringt en privacy een schaars goed is geworden, blijft de visie van George Orwell een krachtig baken van waarschuwing en wijsheid. Wat denkt de auteur van de dystopische klassieker "1984" van onze hedendaagse samenleving,...

Zakelijk AI gebruiken en toch AVG Proof blijven?

De snelle opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen voor bedrijven, maar brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Voor MKB-ondernemers kan het een hele klus zijn om te voldoen aan de Algemene...

Het gevaar van datalekken voor ondernemers: De Ticketmaster hack als waarschuwing

Het Gevaar van Datalekken voor Ondernemers: De Ticketmaster Hack als Waarschuwing Inleiding Recente nieuwsberichten onthullen dat hackers gegevens van 560 miljoen klanten van Ticketmaster in handen hebben. Dit incident benadrukt het toenemende risico van datalekken en...

10 quick wins voor privacy bescherming: praktische gids voor MKB-ondernemers

Niet elke privacymaatregel hoeft veel tijd en geld te kosten. Met enkele eenvoudige en snel te implementeren stappen kunnen MKB-ondernemers direct hun privacybescherming verbeteren. Deze quick wins helpen om direct actie te ondernemen en een solide basis te leggen...

AI, voorbij de hype – Een inspirerende blik op de toekomst van kunstmatige intelligentie

Nu (AI) steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven, biedt het boek "AI, voorbij de hype" van Aaron Mirck een verhelderende en genuanceerde kijk op de impact van AI op de samenleving, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Privacy Zeker is er trots op om bijgedragen...

Ontdek de Voordelen van Privacy Zeker: Uw Partner in AVG-Naleving voor het MKB

In het huidige digitale tijdperk is het beheren van gegevensprivacy een essentiële verantwoordelijkheid voor elk bedrijf, groot en klein. Voor MKB-bedrijven kan het echter een bijzondere uitdaging zijn om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming...

Nieuwe EU-Wetgeving en de Gevolgen voor MKB en Zelfstandige Ondernemers

De recente wijzigingen in de EU-wetgeving op het gebied van data en privacy brengen aanzienlijke veranderingen met zich mee voor het MKB en zelfstandige ondernemers. Deze doelgroep moet zich tijdig voorbereiden om aan de nieuwe regels te voldoen en om negatieve...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.