Het einde van 2020 is in zicht. Het was een bewogen jaar; de uitbraak van het coronavirus zette de wereld op z’n kop. Maar ook dit jaar waren privacy, de AVG en databeveiliging weer belangrijke thema’s. Privacy Zeker blikt terug op het privacyjaar 2020.

 

Thuiswerken, videobellen & privacy

Veel mensen werken sinds de uitbraak van de coronacrisis thuis. Ook sloegen we massaal aan het videobellen. Maar hoe doe je dit op een veilige manier? Bij Privacy Zeker kregen we hier veel vragen over. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had er ook de handen aan vol. Werkgevers moesten op stel en sprong maatregelen treffen om het thuiswerken mogelijk te maken. Het risico van thuiswerken is dat de beveiliging vaak minder goed op orde is dan op het werk zelf. Mensen werken vanuit huis bijvoorbeeld niet in een beveiligde omgeving of beschermen gevoelige documenten niet goed genoeg. Zo kunnen gevoelige gegevens van klanten, cliënten, patiënten, burgers of collega’s op straat komen te liggen.

Veel professionals zochten na de uitbraak van de coronacrisis ook naar een alternatief voor het fysieke consult of face-to-face gesprek zoals ze dat normaal met hun klanten of cliënten hebben. De AP adviseerde om voorzichtig te zijn met (video)chatdiensten en wees op de privacyrisico’s bij het bespreken van persoonsgegevens via consumentenapps als FaceTime, Skype of Signal. De populaire videobel-app Zoom was dit jaar negatief in het nieuws vanwege privacyproblemen. Over het algemeen geldt: een betaalde videobeldienst is vaak privacyvriendelijker dan de gratis versie. Het verdienmodel van de gratis apps zit ‘m namelijk in jouw data.

 

Explosieve stijging cybercrime

Criminelen zijn creatief in onzekere tijden en speelden dit jaar volop in op de angst rondom het coronavirus. In de eerste helft van 2020 was er een explosieve stijging in het aantal geregistreerde cybercrime-incidenten in Nederland. In mei 2020 werden er voor het eerst meer cybercrimedelicten geregistreerd bij de politie dan woninginbraken. Ook het MKB werd getroffen.

Toch is het merendeel van de Nederlandse thuiswerkers onbezorgd over dataveiligheid, virussen en hackers, bleek uit onderzoek van Kaspersky. Overmoedig of naïef? Uit het onderzoek blijkt dat 78% van de thuiswerkers zich geen zorgen maakt over de veiligheid van hun data met het oog op virussen/hackers. Bovendien heeft 69% geen extra maatregelen genomen om de veiligheid van data en bestanden te waarborgen, met het oog op virussen/hackers. Er is in 2021 dus nog een hoop te winnen op het gebied van cyberbewustzijn en beveiliging.

 

Recordboete van € 830.000

Ondanks de achterstanden bij de AP vanwege onvoldoende capaciteit deelde de toezichthouder ook dit jaar weer boetes uit vanwege overtredingen van de AVG. In maart 2020 gaf de AP de Nederlandse tennisbond een boete van € 525.000 vanwege het doorverkopen van persoonsgegevens van leden. De tennisbond verkocht de persoonsgegevens van een paar honderdduizend leden door aan sponsoren, maar de toezichthouder oordeelde dat de tennisbond geen grondslag had om persoonsgegevens door te geven aan sponsoren.

Een maand later, in april 2020, heeft de AP een boete van € 725.000 uitgedeeld voor het ongeoorloofd afnemen, opslaan en gebruiken van vingerafdrukken van werknemers. Werknemers van een bedrijf hebben hun vingerafdrukken moeten laten scannen voor aanwezigheids- en tijdsregistratie. Na onderzoek heeft de toezichthouder geconcludeerd dat het bedrijf geen vingerafdrukken van werknemers had mogen verwerken.

In juli 2020 legde de AP stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van € 830.000 op vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de AP mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun persoonsgegevens willen inzien. Deze boete is de hoogste boete die de privacywaakhond tot nu toe heeft uitgedeeld.

 

Goed voornemen: maak jouw bedrijf cyberveilig

Ook voor corona was cybercriminaliteit al een serieus probleem. Wacht daarom niet langer met het nemen van maatregelen om veilig te werken. Privacy Zeker werkt samen met BeProtected.

BeProtected ondersteunt ondernemers met advies en hulp op het gebied van cyberveiligheid en veilig werken. Het platform van BeProtected is dé plek voor alle beveiligingsproducten die je als ondernemer nodig hebt om jouw medewerkers veilig te laten werken: thuis, op kantoor en onderweg. Samen met de geselecteerde partners maakt BeProtected Nederland cyberveilig.