De Nederlandse tennisbond heeft de persoonsgegevens van een paar honderdduizend leden doorverkocht aan sponsoren. Daarom heeft de tennisbond een AVG-boete van 525.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens, zo meldt de toezichthouder. De tennisbond heeft bezwaar gemaakt tegen het boetebesluit.

 

Verkoop van persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldt het volgende:

“De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB) verstrekte de sponsoren persoonsgegevens zoals naam, geslacht en adres, zodat zij een selectie van KNLTB-leden konden benaderen met tennisgerelateerde en andere aanbiedingen. De ene sponsor ontving persoonsgegevens van 50.000, de andere van meer dan 300.000 leden. Die sponsors benaderden een deel van die KNLTB-leden per post of telefoon.”

 

Geen grondslag

Onder de AVG mogen organisaties alléén persoonsgegevens verwerken als ze daar een wettelijke grondslag voor hebben. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft geoordeeld dat de tennisbond geen grondslag had om persoonsgegevens door te geven aan sponsoren.

 

AP: “Voor elke verwerking van persoonsgegevens moet de organisatie die ze verwerkt zich kunnen beroepen op één van de zes grondslagen uit de AVG. Bijvoorbeeld dat degene om wie het gaat toestemming heeft gegeven voor die verwerking. Verkoop van persoonsgegevens zonder toestemming van de persoon achter de gegevens is doorgaans verboden. De KNLTB vond dat hij een gerechtvaardigd belang had bij verkoop van de gegevens. De AP is het daarmee niet eens en heeft geoordeeld dat KNLTB geen grondslag had om die persoonsgegevens door te geven aan de sponsoren.”

 

Reactie van de tennisbond

De tennisbond heeft met verbazing kennisgenomen van de boete die is opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens wegens vermeende privacy-schendingen. De tennisbond is altijd zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens van leden en open en transparant geweest over het beleid met betrekking tot het delen van persoonsgegevens, zo meldt de bond in een tegenbericht.

 

Haga-ziekenhuis al eerder beboet

De boete aan de sportbond is niet de eerste AVG-boete. Het Haga-ziekenhuis kreeg vorig jaar een boete van 460.000 euro opgelegd vanwege de onzorgvuldige omgang met patiëntgegevens.

 

 

Hulp bij privacy

AVG-boete voorkomen? Privacy Zeker helpt mkb-ondernemers en zzp’ers om te kunnen voldoen aan de privacywetgeving. Vanaf 175 euro per jaar krijgen ondernemers alle tools, documenten en persoonlijke begeleiding. Kijk hier voor meer informatie.