De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun persoonsgegevens willen inzien. Deze boete is de hoogste boete die de privacywaakhond tot nu toe heeft uitgedeeld.

 

Inzage persoonsgegevens kredietregistraties

De AP startte een onderzoek naar de werkwijze van BKR, nadat er klachten binnenkwamen over de drempels die BKR opwierp wanneer mensen hun persoonsgegevens wilden inzien. Mensen konden slechts eenmaal per jaar schriftelijk gegevens bij hen aanvragen. Bij digitale aanvragen en bij meerdere aanvragen per jaar werd een bedrag gerekend. Volgens de AP moet BKR ook gratis digitale toegang verlenen tot de gegevens.

 

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP:

“Inzage in persoonsgegevens over kredietregistraties is heel belangrijk. Een negatieve kredietregistratie kan gevolgen hebben voor het krijgen van een lening of hypotheek. Het is dus belangrijk om makkelijk en snel te kunnen nagaan welke persoonsgegevens van jou worden verwerkt en of dit op een goede manier gebeurt.”

 

Werkwijze aangepast

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat BKR na het onderzoek van de AP de werkwijze heeft aangepast. Sinds april 2019 kunnen mensen gratis hun gegevens bij BKR digitaal inzien. Ook heeft BKR vanaf maart 2019 het aantal keer aangepast dat mensen per post hun persoonsgegevens kunnen inzien.

BKR is in deze zaak in beroep gegaan bij de rechter. Hierdoor is het besluit van de AP over de op te leggen boete nog niet definitief.

 

 

Het volledige nieuwsbericht van de Autoriteit Persoonsgegevens lees je hier.

Meer weten over boetes bij een overtreding van de AVG? Lees het artikel over AVG-boetes in onze kennisbank.