Wat zijn cookies?

 

Een cookie is een klein tekstbestandje dat internetinstellingen opslaat op de computer, telefoon of tablet van de bezoekers van een website. Sommige cookies helpen een website beter te werken, terwijl andere cookies het surfgedrag van de bezoeker volgen. Websitebezoekers moeten altijd worden geïnformeerd over het plaatsen van cookies via een cookieverklaring. Voor het plaatsen van sommige cookies is ook toestemming nodig.

 

Welke soorten cookies zijn er?

Er zijn drie soorten cookies:

  1. Functionele cookies;
  2. Analytische cookies;
  3. Tracking cookies.

Functionele cookies

Deze cookies zijn noodzakelijk voor een goede werking van de website. Bijvoorbeeld om de inhoud van een winkelwagentje te kunnen onthouden. Voor het plaatsen van deze cookies hoeft géén toestemming te worden gevraagd.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Analytische cookies

Analytische cookies analyseren het surfgedrag van websitebezoekers en verbeteren de kwaliteit en effectiviteit van een website. Diensten zoals Google Analytics plaatsen analytische cookies. Let op: een bezoeker moet hiervoor expliciete toestemming geven, tenzij er is ingesteld dat de gegevens in Google Analytics worden geanonimiseerd.

 

Tracking cookies

Deze cookies volgen het internetgedrag van bezoekers door de tijd heen. Uit de informatie over bezochte websites kunnen persoonlijke interesses worden afgeleid. Op basis daarvan kunnen gerichte advertenties worden getoond aan de bezoekers. Tracking cookies verzamelen meestal persoonsgegevens en daarom zijn deze cookies privacygevoelig. Het is daarom verplicht toestemming te vragen aan de bezoeker voor het plaatsen van dit soort cookies. Ook social media bedrijven maken vaak gebruik van tracking cookies, bijvoorbeeld door het gebruiken van een ‘like and share’-knop.

 

Toestemming vragen voor cookies

Wanneer een bedrijf gebruik maakt van cookies, moeten zij een cookieverklaring hebben. In deze verklaring staat van welke cookies zij gebruikmaken en wat deze cookies doen.

Voor sommige cookies moet er, naast de cookieverklaring, ook toestemming gevraagd worden aan de websitegebruiker. De vuistregel luidt: wanneer cookies gevolgen hebben voor de privacy van bezoekers moet er toestemming gevraagd worden vóórdat de cookies geplaatst worden. De bezoeker moet een duidelijke keuze hebben om toestemming te geven of te weigeren. Wanneer bezoekers de cookies weigeren, mogen er dus geen cookies op hun apparaat geplaatst worden. De website moet wel gewoon toegankelijk blijven. Zogenaamde ‘cookie walls’ op websites (geen toestemming betekent geen toegang) zijn in strijd met de AVG.

Toestemming kan gegeven worden door een cookiebanner. Dit is een balk die boven- of onderaan de website staat. In deze banner kunnen de bezoekers aangeven welke cookies zij wel en niet willen ontvangen.

 

Expliciete toestemming

Toestemming moet expliciet worden gegeven. Dat betekent dat de websitebezoeker een actieve handeling moet verrichten om toestemming te geven. Het principe ‘wie zwijgt, stemt toe’ geldt dus niet. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van vooraf aangevinkte hokjes. Een website moet altijd kunnen aantonen dat een bezoeker toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van cookies.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Recordboete van 830.000 euro voor BKR

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) een boete van 830.000 euro opgelegd vanwege kosten bij inzage van persoonsgegevens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag BKR geen geld vragen aan mensen die digitaal hun...

Privacy tijdens de coronacrisis

Hoe gaan we om met privacy en de AVG tijdens de coronacrisis? Hoe zorg je er voor dat je veilig thuiswerkt? Hoe bescherm je de gegevens van klanten, patiënten of collega’s? En hoe weet je met wie je zakendoet, nu er gebruik wordt gemaakt van online...

Zo maak je je bedrijf cyberveilig

  Veel mkb-ondernemers denken dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen, maar niets is minder waar. Maar liefst 50% van de mkb-bedrijven heeft te maken gehad met een vorm van cyberincidenten. Dit is vooral te wijten aan onvoldoende bewustzijn en...

AVG-boete van € 725.000 voor ongeoorloofd verwerken vingerafdrukken werknemers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een AVG-boete van € 725.000 uitgedeeld voor het ongeoorloofd afnemen, opslaan en gebruiken van vingerafdrukken van werknemers. Werknemers van een bedrijf hebben hun vingerafdrukken moeten laten scannen voor aanwezigheids- en...

Even privé met… Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-expert

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter.   Wie ben je...

Wat is een veilig alternatief voor Zoom?

Videobellen wint door de coronacrisis aan populariteit. Het Amerikaanse Zoom wordt veel gebruikt, door vriendengroepen voor een virtuele borrel, maar ook door scholen en bedrijven. Het is een gebruiksvriendelijke tool, met goede beeldkwaliteit én de mogelijkheid om...

Beveiligd beeldbellen voor professionals

‘Hoe kan ik veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis?’ Het is een vraag die veel van onze klanten bezighoudt. Veel professionals moeten nu opzoek naar een alternatief voor het fysieke consult of face-to-face gesprek zoals ze dat normaal met hun klanten of cliënten...

Even privé met… Rik Schoonis, Resonate-Services

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Rik Schoonis, oprichter en eigenaar van Resonate-Services.   Wie...

Tennisbond krijgt AVG-boete voor doorverkopen persoonsgegevens leden

De Nederlandse tennisbond heeft de persoonsgegevens van een paar honderdduizend leden doorverkocht aan sponsoren. Daarom heeft de tennisbond een AVG-boete van 525.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens, zo meldt de toezichthouder. De tennisbond heeft...

Even privé met… Arjan Middelkoop, SIDN

Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN. Wie ben je en wat...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.