Wat zijn cookies?

 

Een cookie is een klein tekstbestandje dat internetinstellingen opslaat op de computer, telefoon of tablet van de bezoekers van een website. Sommige cookies helpen een website beter te werken, terwijl andere cookies het surfgedrag van de bezoeker volgen. Websitebezoekers moeten altijd worden geïnformeerd over het plaatsen van cookies via een cookieverklaring. Voor het plaatsen van sommige cookies is ook toestemming nodig.

 

Welke soorten cookies zijn er?

Er zijn drie soorten cookies:

  1. Functionele cookies;
  2. Analytische cookies;
  3. Tracking cookies.

Functionele cookies

Deze cookies zijn noodzakelijk voor een goede werking van de website. Bijvoorbeeld om de inhoud van een winkelwagentje te kunnen onthouden. Voor het plaatsen van deze cookies hoeft géén toestemming te worden gevraagd.

 

Is jouw bedrijf al AVG-proof?

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

 

Analytische cookies

Analytische cookies analyseren het surfgedrag van websitebezoekers en verbeteren de kwaliteit en effectiviteit van een website. Diensten zoals Google Analytics plaatsen analytische cookies. Let op: een bezoeker moet hiervoor expliciete toestemming geven, tenzij er is ingesteld dat de gegevens in Google Analytics worden geanonimiseerd.

 

Tracking cookies

Deze cookies volgen het internetgedrag van bezoekers door de tijd heen. Uit de informatie over bezochte websites kunnen persoonlijke interesses worden afgeleid. Op basis daarvan kunnen gerichte advertenties worden getoond aan de bezoekers. Tracking cookies verzamelen meestal persoonsgegevens en daarom zijn deze cookies privacygevoelig. Het is daarom verplicht toestemming te vragen aan de bezoeker voor het plaatsen van dit soort cookies. Ook social media bedrijven maken vaak gebruik van tracking cookies, bijvoorbeeld door het gebruiken van een ‘like and share’-knop.

 

Toestemming vragen voor cookies

Wanneer een bedrijf gebruik maakt van cookies, moeten zij een cookieverklaring hebben. In deze verklaring staat van welke cookies zij gebruikmaken en wat deze cookies doen.

Voor sommige cookies moet er, naast de cookieverklaring, ook toestemming gevraagd worden aan de websitegebruiker. De vuistregel luidt: wanneer cookies gevolgen hebben voor de privacy van bezoekers moet er toestemming gevraagd worden vóórdat de cookies geplaatst worden. De bezoeker moet een duidelijke keuze hebben om toestemming te geven of te weigeren. Wanneer bezoekers de cookies weigeren, mogen er dus geen cookies op hun apparaat geplaatst worden. De website moet wel gewoon toegankelijk blijven. Zogenaamde ‘cookie walls’ op websites (geen toestemming betekent geen toegang) zijn in strijd met de AVG.

Toestemming kan gegeven worden door een cookiebanner. Dit is een balk die boven- of onderaan de website staat. In deze banner kunnen de bezoekers aangeven welke cookies zij wel en niet willen ontvangen.

 

Expliciete toestemming

Toestemming moet expliciet worden gegeven. Dat betekent dat de websitebezoeker een actieve handeling moet verrichten om toestemming te geven. Het principe ‘wie zwijgt, stemt toe’ geldt dus niet. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van vooraf aangevinkte hokjes. Een website moet altijd kunnen aantonen dat een bezoeker toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van cookies.

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding zodat zij kunnen voldoen aan de AVG. Eenvoudig en betaalbaar.

Waarom hebben Pinautomaten nog steeds geen 2FA beveiliging?

Amsterdam 28-09-2022 Pinpas fraude is een groot probleem. Criminelen gaan steeds geraffineerder  te werk, de schade is enorm en loopt in de honderdduizenden Euro’s. Privacy en cyber adviesorganisatie Privacy Zeker maakt zich hard voor een betere beveiliging door...

De beste, makkelijke en vooral gratis tips om je te beschermen tegen cyber criminelen (TIP1/ 2FA)

Privacy Zeker, de marktleider in privacy en AVG diensten voor de zakelijke markt geeft ondernemers gratis tips over hoe zij zich eenvoudig, makkelijk en met name gratis kunnen beschermen tegen cybercriminelen. Iedereen die met een computer werkt is potentieel...

Veruit de meeste beveiligingslekken hebben direct of indirect te maken met persoonsgegevens en hiermee ook de AVG.

Samen met onze verzekerings partner ABN AMRO helpen wij ondernemers met zaken die te maken hebben met Privacy, AVG en Cybersecurity in combinatie met verzekeringen. Cybercrime wordt steeds heviger en de premies van cyber verzekeringen stijgen. Door te voldoen aan...

Dan hoor je het een keer van een ander!

De AP ( Autoriteit Persoonsgegevens) heeft onderstaande video gemaakt.Een video waar wij als Nederlands grootste AVG dienstverlener voor de zakelijke markt heel erg blij mee zijn. Goed omgaan met persoonsgegevens is een wettelijke verplichting. Daar horen de juiste...

Privacy Zeker ondersteunt ZO Collectief

Met trots kondigen wij aan dat Privacy Zeker het nieuwe Platform ZO Collectief ondersteunt. Met de ondersteuning van Zo Collectief geven organisaties aan dat zij transparante en eerlijke belangenbehartiging voor ondernemers belangrijk vinden.   Zo Collectief...

Krijg je snel een AVG / Privacy boete? (video uitleg)

De toezichthouder mag zeer hoge geldboetes uitdelen aan organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de toezichthouder. De maximale boete bedraagt maximaal € 20.000.000 of 4% van de...

AVG, Cyberverzekering en Privacycertificaat vanaf 19,- per maand

Datalek, cybercrime ,privacywetgeving beveiligen van persoonsgegevens. er is veel te regelen voor ondernemers.naast de wetgeving is er altijd het gevaar van cybercrime, dataverlies en onzorgvuldig handelen van personeel. Natuurlijk is er adequate beveiliging nodig...

Het verhaal van Rickey Gevers (slachtoffer en dader van Cybercrime)

Wat als je slachtoffer wordt van hackers? Hackers kunnen computers en systemen volledig overnemen. Dit overkwam ook Rickey Gevers met zijn website waarneming.nl. Alle informatie werd door een hacker verwijderd. Rickey verdiepte zich volledig in de werking en werd zelf...

Nieuw! Gratis cyberverzekering bij Privacy Zeker ZZP abonnement

Privacy Zeker biedt zzp'ers vanaf vandaag (1 maart 2022) een gratis cyberverzekering binnen het Privacy Zeker ZZP abonnement. Sinds 2016 is Privacy Zeker actief voor het MKB en zelfstandig ondernemers met privacy- en AVG diensten. Om onze klanten extra voordeel en...

Veilig oversteken, eerst de AVG dan de rest.

Voor Cyber komt altijd Privacy Feit: Cybercrime bestaat! Cybercrime is overal en iedereen kan slachtoffer worden, geen speld tussen te krijgen. Om deze reden is het verstandig om de juiste maatregelen te nemen. Nog beter is het om deze maatregelen ook in de goede...

Hoe werkt Privacy Zeker? Bekijk de video.