Sinds de invoering van de AVG op 25 mei 2018 zijn er meer dan 160.000 datalekken gemeld in de EU. Nederland staat bovenaan het lijstje, met ruim 40.000 gemelde datalekken. Op nummer 2 staat Duitsland met ruim 37.000 gemelde datalekken en het Verenigd Koninkrijk sluit de top 3 af met ruim 22.000 gemelde datalekken. Ook wanneer er gekeken wordt naar het aantal datalekken per 100.000 mensen staat Nederland bovenaan, met 147,2 datalekken per 100.000 mensen. Dat blijkt uit onderzoek van DLA Piper.

 

€ 114 miljoen aan boetes

Uit het onderzoek blijkt ook dat Europese toezichthouders tot nu toe voor € 114 miljoen boetes hebben opgelegd voor AVG-overtredingen. De hoogste boete tot nu toe bedraagt € 50 miljoen. Deze boete werd uitgedeeld door de Franse toezichthouder aan Google. Volgens de autoriteit informeert Google gebruikers die een account aanmaken niet juist over de data die het bedrijf van hen verzamelt.

In Nederland heeft de toezichthouder slechts één boete opgelegd. Het HagaZiekenhuis in Den Haag kreeg een boete van € 460.000 vanwege onvoldoende interne beveiliging van patiëntendossiers.

 

Hulp bij datalekken

Als er een datalek plaatsvindt binnen jouw bedrijf is het belangrijk dat je snel handelt. Om de schade voor de betrokkenen zo veel mogelijk te beperken, maar ook die voor je eigen bedrijf. Als klant van Privacy Zeker kan je rekenen op ondersteuning bij datalekken.

Als onderdeel van het Privacy Zeker abonnement helpen de privacy-experts van Privacy Zeker in geval van een datalek met juridisch advies en de eventuele melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast krijgen ondernemers toegang tot hun eigen datalekregister en de privacy awareness e-learning. Bewustzijn is namelijk de eerste stap om datalekken te voorkomen. Kijk hier voor meer informatie.