Cyberincidenten zijn, samen met onderbreking van de bedrijfsvoering, wereldwijd de grootste bedrijfsrisico’s in 2019. Dit blijkt uit de Allianz Risk Barometer. Elk jaar zet Allianz de belangrijkste bedrijfsrisico’s op een rij, gebaseerd op de antwoorden van meer dan 2.400 risicomanagement-experts uit meer dan 80 landen.

 

Belangrijkste bedrijfsriciso’s

De respondenten geven aan dat ze cyberincidenten (37%) samen met onderbreking van de bedrijfsvoering (ook 37%) zien als de belangrijkste bedrijfsrisico’s van 2019. Onderbreking van de bedrijfsvoering staat al een aantal jaar op nummer 1 van de lijst en is een groot financieel risico. Als door wat voor reden dan ook de productie of dienstverlening noodgedwongen stilligt, kan dat vergaande consequenties hebben. Voor het eerst deelt dit risico de eerste plek met cyberincidenten. Dit komt door de grote aantallen datalekken, de invoering van de GDPR en de stijgende dreiging van cybercriminaliteit.

 

Cyberincidenten

Onder cyberincidenten vallen bijvoorbeeld cyberaanvallen, IT-storingen, datalekken en boetes. Een cyberincident is een groot risico omdat het bedrijven veel geld kost. Een cyberaanval kan je complete bedrijfsvoering platleggen en het beschadigt je reputatie. Maar denk ook aan de claims van andere partijen na een datalek. In het onderzoek van Allianz komt ook naar voren dat de schade van cyberincidenten vaker wordt veroorzaakt door technische en menselijke fouten dan door cyberaanvallen door criminelen.

Belangrijkste oorzaken van economische schade na cyberincident. Bron: Allianz Risk Barometer

Datalek – wat nu?

Je hebt een datalek geconstateerd. Wat nu? Hoe moet je handelen? Waar registreer je dit? Welke procedures zijn er? Wat zegt de wet? Allemaal vragen waar je nu mee zit. De privacy-experts van Privacy Zeker kunnen je helpen. Meld het datalek heel eenvoudig via dit formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op, zodat je direct weet wat de procedures zijn en hoe je moet handelen.

Bron: Allianz Risk Barometer, lees het volledige rapport hier.