Als ondernemer in het digitale tijdperk is het van vitaal belang om alert te zijn op de risico’s van het gebruik van openbare wifi. Deze netwerken, hoewel handig, zijn vaak onbeveiligd en kunnen een goudmijn zijn voor cybercriminelen. Dit komt omdat je gevoelige zakelijke informatie ongewild kunt blootstellen aan gevaren zoals identiteitsdiefstal, financiële fraude, en zelfs ransomware aanvallen. Het beschermen van persoonsgegevens is niet alleen een wettelijke verplichting onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), maar ook een essentiële stap in het opbouwen en behouden van het vertrouwen van je klanten.

Hackers hebben verschillende technieken tot hun beschikking om misbruik te maken van openbare wifi-netwerken, zoals man-in-the-middle-aanvallen, waarbij ze de informatie die je verzendt en ontvangt onderscheppen en manipuleren, eavesdropping, waarbij ze passief je communicatie afluisteren, en het creëren van rogue hotspots die lijken op legitieme netwerken om je gegevens te stelen. Deze methoden onderstrepen de urgentie van het nemen van voorzorgsmaatregelen.

Kor de Boer, CCO van Privacy Zeker, benadrukt het belang van dit onderwerp: “In onze digitale wereld is de bescherming van persoonsgegevens niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een fundament van klantvertrouwen. Slim omgaan met netwerkverbindingen is daar een cruciaal onderdeel van.”

Hier zijn enkele fundamentele tips voor veilig wifi-gebruik:

  • Prioriteit aan je eigen mobiele hotspot: Het gebruiken van je eigen mobiele hotspot is verreweg de veiligste optie, omdat dit een privénetwerk is waarover je volledige controle hebt.
  • Sterke beveiliging voor je hotspot: Zorg voor een sterk, uniek wachtwoord voor je mobiele hotspot en deel dit alleen met mensen die je vertrouwt.
  • Wees waakzaam voor valse netwerken: Controleer altijd zorgvuldig de naam van het wifi-netwerk waarmee je verbindt, en verifieer deze indien mogelijk.
  • Implementeer VPN-gebruik: Een Virtual Private Network (VPN) creëert een beveiligde verbinding over een onveilig netwerk, wat je gegevens beschermt tegen onderschepping.
  • Houd je apparaten up-to-date: Regelmatige updates voor je apparaten en apps zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gedicht.
  • Beperk gevoelige activiteiten: Vermijd het uitvoeren van financiële transacties of het delen van gevoelige informatie over een openbaar netwerk.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van openbare wifi-netwerken aanzienlijk verminderen en zorg je voor een veiligere digitale omgeving voor jezelf en je onderneming.