De AI Act is een nieuwe regel van de Europese Unie. Deze regel zegt wat er wel en niet mag met slimme computers en programma’s die zelf beslissingen maken, dingen maken of mensen helpen. De bedoeling is dat iedereen in Europa op deze slimme systemen kan vertrouwen. Ze moeten veilig zijn, eerlijk werken, en goed voor het milieu. En er moet altijd iemand zijn die een oogje in het zeil houdt.

Vanaf 2026 moet iedereen die met deze slimme systemen werkt zich aan deze regels houden. Als je dat niet doet, kun je een dikke boete krijgen: tot wel 35 miljoen euro, of 7% van wat je bedrijf wereldwijd verdient. En voor kleinere foutjes kun je nog steeds tot 7,5 miljoen euro boete krijgen, of 1,5% van je wereldwijde omzet.

Wat valt allemaal onder deze regel? Nou, eigenlijk alles wat met slimme computers en programma’s te maken heeft. De regel kijkt naar hoe riskant zo’n slim systeem is, en hoe groter het risico, hoe strenger de regels. Dit geldt voor alle soorten werk, zoals in ziekenhuizen, scholen, de overheid, banken, en zelfs in films en games. De regel is voor iedereen hetzelfde, behalve voor de politie en veiligheidsdiensten; daar gelden andere regels.

Wie moet zich aan de AI Act houden? Iedereen die slimme systemen maakt, verkoopt of gebruikt. Dus als je zulke systemen maakt, of ze in je software gebruikt, of ze uit een ander land haalt, of als je zulke diensten gebruikt, dan moet je laten zien dat je je aan de regels houdt. En je moet bij de leverancier checken of alles klopt. Deze nieuwe regel past ook bij andere Europese regels die er al zijn, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. En de privacyregels (AVG) blijven ook gewoon gelden naast de AI Act.

Meer weten over AI, AVG, privacy en cyber voor je bedrijf?  vraag de gratis check aan op www.privacyzeker.nl