De Belgische privacytoezichthouder, de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), heeft een Belgisch koppel een boete van € 1500 opgelegd voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingscamera’s. Dit is de eerste keer dat er in de Benelux een AVG-boete wordt uitgedeeld aan burgers.

De zaak betreft een koppel die vijf beveiligingscamera’s op hun terrein hebben opgehagen. De buren van het koppel dienden een klacht in bij de GBA omdat twee van de vijf camera’s de openbare weg en hun privé-eigendom filmde. Hoewel het stel een professioneel bedrijf had ingeschakeld om de camera’s te installeren, wijst de GBA er op dat het koppel verantwoordelijk is voor de correcte plaatsing ervan. Bovendien werden de bewakingscamerabeelden onrechtmatig gedeeld met een derde partij.

 

Beveiligingscamera bij je huis – mag dat?

Het is niet verboden om een camera bij je huis op te hangen. De toezichthouder in Nederland, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), benadrukt dat je je wel aan de regels voor cameratoezicht moet houden. Je moet zorgen dat er zo min mogelijk inbreuk wordt gemaakt op de privacy van andere mensen, bijvoorbeeld je buren of voorbijgangers.

De belangrijkste regel is dan ook dat de videodeurbel of beveiligingscamera alleen je eigen bezittingen mag filmen. Je mag de eigendommen van anderen, zoals het huis of de tuin van je buren, niet filmen. Ook is het in principe verboden om de openbare weg te filmen, zoals parkeerplaatsen of de stoep.

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de camera zo in te stellen dat deze alleen je eigen bezittingen filmt, ook als je de camera laat installeren door een installatiebedrijf.

 

Uitzonderingen

Wanneer je voordeur direct grenst aan de openbare weg is het onvermijdelijk dat je een stukje van de openbare weg filmt. Zorg er dan voor dat je de privacy van voorbijgangers zo min mogelijk schendt. De AP benadrukt dat een camera alleen in zeer uitzonderlijke gevallen doelbewust op een gedeelte van het terrein van je buren of de openbare ruimte mag worden gericht.

 

Boete bij overtreding

Wanneer jouw camera bezittingen van anderen of de openbare weg filmt terwijl dit niet nodig is, is dat een overtreding van de privacywet. Iemand kan een klacht bij de AP indienen en de AP kan dan een boete opleggen, ook aan particulieren.

 

Stappenplan

Heb jij een videodeurbel of bewakingscamera bij je huis? Zorg dan dat je je aan de regels voor cameratoezicht houdt. Bekijk het stappenplan van de Autoriteit Persoonsgegevens om te zien waar je rekening mee moet houden.