Nederlanders zijn zich bewuster van online risico’s, maar tegelijkertijd neemt het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit toe. Ook is de bezorgdheid om digitale veiligheid op de werkgroei gestegen. Dat blijkt uit het nationale cybersecurity bewustzijnsonderzoek 2019; een trendonderzoek in opdracht van de NCTV en Alert Online dat vandaag gepubliceerd is.

 

Steeds meer slachtoffers van cybercrime

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders zich meer dan ooit bewust zijn van de risico’s die zij online lopen. Ook de kennis van Nederlanders over digitale en online veiligheid neemt toe. Tegelijkertijd neemt ook het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit toe: 71% van de Nederlanders is al eens slachtoffer geweest. De meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit is nog steeds phishing.

 

Deur staat open voor cybercriminelen

Hoewel het bewustzijn groeit, zijn Nederlanders nog steeds weinig bekend met veelvoorkomende cyberrisico’s zoals botnets of social engineering. Ruim één op de vier (28%) gebruikt nooit een VPN-verbinding als ze onderweg verbinding maken via Wifi. Daarbij omzeilt één op de vijf Nederlanders (20%) weleens veiligheidsmaatregelen om moeite of tijd te besparen, aldus Alert Online.

 

“Cybercriminaliteit is een keiharde realiteit, we zijn als maatschappij, zowel overheid als consumenten, een inhaalslag aan het maken. De eerste stap is gezet, we zien dat het bewustzijn van ons digitale gedrag en de risico’s groeit. Maar mensen komen vanuit een achterstand van te weinig digitale veiligheid. Zolang we onze digitale veiligheid geen topprioriteit geven, blijft de deur voor cybercriminelen alsnog wagenwijd open staan”, aldus plaatsvervangend NCTV en directeur cybersecurity Patricia Zorko.

 

Permanent alert online

Ondanks het gestegen bewustzijn over digitale veiligheid spreken de onderzoekers van “naïviteit” onder Nederlanders als het gaat om de genomen maatregelen om die veiligheid ook daadwerkelijk te garanderen.

 

“Weten dat er digitale gevaren zijn en weten hoe digitaal veilig te handelen, daar zit een enorm verschil in,” aldus Erik Jan Koedijk, voorzitter Raad van Advies Alert Online. “Gelukkig is het bewustzijn toegenomen, maar we dienen permanent alert online te zijn. Termen zoals ransomware en phishing genieten nu meer bekendheid, maar er is meer voor nodig om mensen digitaal veilig te laten handelen. Structurele gedragsverandering komt niet vanzelf. Het blijft belangrijk om de impact van digitale gevaren beter te duiden, kennis te borgen en permanent bewust te zijn. Op die manier kunnen we onszelf daadwerkelijk beter beschermen.”

 

 

Bekijk hier de infographic van het cybersecurity bewustzijnsonderzoek 2019.

 

Bekijk de volledige onderzoeksresultaten hier.