Ondernemers nemen steeds meer maatregelen om zich te wapenen tegen cybercrime, dat blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2019 van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Daarnaast daalt het aantal ICT-veiligheidsincidenten door een aanval van buitenaf.

 

Grote bedrijven nemen meer maatregelen

Grote bedrijven nemen meer cybersecuritymaatregelen dan kleine bedrijven. Van de bedrijven met 500 en meer werknemers gaf 90% aan meer dan zes cybersecuritymaatregelen te hebben genomen. Ter vergelijking, voor bedrijven met twee werknemers heeft slechts 17% meer dan zes securitymaatregelen genomen.

 

Antivirussoftware meest gebruikt

Bovenaan de lijst van meest gebruikte securitymaatregelen staat antivirussoftware, gevolgd door een beleid voor sterke wachtwoorden en het opslaan van gegevens op een andere fysieke locatie. Encryptie voor het opslaan van data werd het minst toegepast door bedrijven. Slechts 19% van de kleine bedrijven (twee werknemers) past dit toe.

 

Kleine bedrijven onderschatten vaak de risico’s

“Het onderzoek van het CBS toont aan dat cybersecurity steeds meer aandacht krijgt binnen bedrijven en dat is een positieve ontwikkeling”, aldus Kor de Boer van Privacy Zeker. “Cybercrime is één van de snelst groeiende vormen van criminaliteit, dus ondernemers moeten zich hier tegen wapenen. Toch moeten ook kleine bedrijven de gevaren niet onderschatten. Veel kleine ondernemers denken namelijk ten onrechte dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen en zien cybersecurity nog steeds als een ver-van-mijn-bed-show. Maar als de beveiliging niet op orde is, is het voor criminelen een fluitje van een cent om binnen te komen”, aldus de Boer.

 

De privacywet verplicht bedrijven om technische en organisatorische maatregelen te nemen om persoonsgegevens te beschermen. Privacy Zeker helpt ondernemers met tools, documenten en begeleiding om te kunnen voldoen aan de AVG. Daarnaast kan je als klant gebruikmaken van de helpdesk met privacy-experts voor alle AVG-vragen. Klik hier voor meer informatie.