Uit de nieuwe privacyverklaring van de ING blijkt dat de bank zijn klanten persoonlijke aanbiedingen doen op basis van de af- en bijschrijvingen. Zonder toestemming vooraf. De privacytoezichthouder zet hier vraagtekens bij.

 

Persoonlijke reclame

De aanbiedingen zijn volgens de ING “zo relevant mogelijk” voor de klant en gaan over eigen diensten of producten van de ING. Wanneer de bank bijvoorbeeld ziet dat iemand kinderbijslag krijgt, kan hem of haar een spaarrekening voor kinderen aangeboden worden. En iemand die een ticket koopt, kan reclame krijgen voor een reisverzekering van de ING.

Alle klanten doen automatisch mee aan dit nieuwe systeem. Als klant heb je wel de mogelijkheid om je af te melden voor de reclamedienst (opt-out). Maar mag dat zo maar?

 

Gerechtvaardigd belang

Een woordvoerder van de bank stelt dat er sprake is van een zogenoemd ‘gerechtvaardigd belang’. In de AVG staat dat een organisatie op basis van gerechtvaardigd belang gegevens mag verwerken als dat ‘aantoonbaar noodzakelijk is’ voor de bedrijfsvoering. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zet hier vraagtekens bij en gaat met ING in gesprek. Het is namelijk niet meteen duidelijk of de werkwijze van ING voldoet aan de AVG.

 

“Een organisatie kan het een gerechtvaardigd belang vinden, maar de vraag is of dat volgens de regels van de AVG ook zo is. Die onderbouwing is niet meteen af te lezen uit de informatie die we van ING hebben gekregen.”

  

Autoriteit Persoonsgegevens

 

De woordvoerder van ING stelt dat uit onderzoek van de bank is gebleken dat de meerderheid van de klanten verwacht dat ING persoonlijke informatie gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties. Zij zouden dit bovendien ‘wenselijk’ vinden. Om het gebruikersgemak te vergroten, heeft ING daarom voor een opt-out gekozen, aldus de woordvoerder.

 

Benieuwd op welke grondslag je de gegevensverwerking van jouw organisatie kan baseren? Lees meer over grondslagen voor verwerking in onze kennisbank.

Privacy Zeker helpt ondernemers om te kunnen voldoen aan de AVG. Klanten van Privacy Zeker kunnen onder andere gebruikmaken van de helpdesk met privacy-experts voor alle AVG-vragen. Meer informatie? Kijk hier.

 

Bronnen: NRC, NOS en Volkskrant