Afbeelding afkomstig uit: Instructies voor de doorgifte van gegevens onder de AVG in het geval van een no-dealbrexit (Autoriteit Persoonsgegevens)

 

Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op de mogelijke gevolgen bij een no-deal Brexit? Met deze vraag worstelen veel ondernemers op dit moment. Vooral ondernemers die persoonsgegevens doorgeven aan het Verenigd Koninkrijk (VK). Bijvoorbeeld bedrijven die de salarisbetaling uitbesteden aan een verwerker in het VK. Maar ook bedrijven die gebruik maken van de diensten van een cloud provider die gevestigd is in het VK.

 

Derde land

In geval van een no-deal Brexit is het VK geen EU-lidstaat meer, maar een ‘derde land’ in de zin van de Europese privacywetgeving (AVG). Dit betekent dat voor de internationale doorgifte van persoonsgegevens na 29 maart 2019 gebruik moet worden gemaakt van de AVG-privacyregels die gelden voor het doorgeven van persoonsgegevens buiten de EU.

 

Privacyregels

De Europese privacytoezichthouders verzamelen zich in de European Data Protection Board (EDPB). Ook de Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), is hier onderdeel van. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft op haar website meer duidelijkheid over de juiste naleving van de privacyregels bij een vertrek van het VK uit de Europese Unie.

Wanneer je data doorgeeft aan het VK moet je het volgende doen om je voor te bereiden op een no-deal Brexit:

 

 

Voor meer informatie verwijzen we je door naar de volgende documenten:

Instructies doorgifte gegevens naar het VK bij een no-deal Brexit

Intructies BCRs bij een no-deal Brexit

 

De regering van het VK heeft aangegeven dat het ook in geval van een no-dealbrexit mogelijk blijft om persoonsgegevens vrij vanuit het VK naar de EU-lidstaten te versturen.

 

Wat als er wel een deal wordt gesloten?

Er is ook een scenario denkbaar waarin er wel een deal wordt gesloten. In geval van een uittredingsovereenkomst wordt er een overgangsperiode van twee jaar overeengekomen. Dit betekent dat er gedurende twee jaar na de Brexit niks verandert in de internationale doorgifte van persoonsgegevens. De AVG blijft dan tot eind 2020 van kracht in het Verenigd Koninkrijk.

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Als klant van Privacy Zeker kun je altijd terecht bij de helpdesk met privacy-experts. Kijk hier voor meer informatie over het Privacy Zeker abonnement.