“2018 werd door de EU gezien als het jaar van de implementatie van de AVG; 2019 wordt het jaar van handhaving”. Dat schreef het FD naar aanleiding van de miljoenenboete die Google heeft gekregen van de Franse privacywaakhond CNIL. Volgens de CNIL informeert Google-gebruikers die een account aanmaken niet juist over de data die het bedrijf van hen verzamelt.

 

Dat Google een boete zou krijgen van de toezichthouder lag trouwens in de lijn der verwachting. Een andere kandidaat voor een flinke boete is Facebook, naar aanleiding van het Cambridge Analytica schandaal. Hierbij werden, zonder toestemming, persoonsgegevens van Facebook-gebruikers gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties.

 

Handhaving en AVG-boetes, ook in Nederland

Het langverwachte tijdperk van handhaving en AVG-boetes is dus begonnen. En met deze recordboete zet de Franse toezichthouder meteen de toon voor andere Europese toezichthouders. Ook in Nederland zit de toezichthouder niet stil. Het AD schrijft dat de Autoriteit Persoonsgegevens meer serieuze sancties aankondigt voor bedrijven en instanties die slordig omspringen met gegevens.

“Vorig jaar hebben we een serieus begin gemaakt en we gaan kordater optreden”, waarschuwt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Alles digitaliseert, het belang van het grondrecht privacy is groter dan ooit. Mensen hebben dat ook door, we hebben vanaf eind mei tot eind december bijna 10.000 klachten en meldingen binnengekregen, het leeft, dat is echt winst.’’ In een interview met Radar benadrukte Aleid Wolfsen onlangs ook al de correctiemogelijkheden die de AP heeft en het feit dat ze aan het opschalen zijn. De eerste dwangsom is opgelegd en ook het eerste verwerkingsverbod is opgelegd.

 

AVG-proof

Is jouw bedrijf al AVG-proof? Privacy Zeker helpt MKB-ondernemers en zzp’ers om te kunnen voldoen aan de privacywetgeving. Wil je meer weten over de dienstverlening van Privacy Zeker? Kijk dan hier.

 

Bronnen: FD (artikel is gratis te lezen na registratie), Radar en het AD.