Dit zijn de 5 meest gelezen privacy artikelen van 2018

privacy nieuws2018 stond in het teken van privacy en de AVG. De nieuwe privacywetgeving, die eind mei van kracht werd, heeft gezorgd voor meer privacybewustzijn. En dat kan ook niet anders, want kranten en verschillende nieuwswebsites schreven bijna dagelijks over privacy. Onze eigen redactie zat ook niet stil. Daarom de 5 meest gelezen privacy artikelen van 2018 op een rij.

 

1. De e-Privacy Verordening komt er aan – wat kan je verwachten?

Met stip op nummer 1 van meest gelezen artikelen staat het artikel dat we schreven over de nieuwe e-Privacy Verordening. Hoewel veel bedrijven nog niet aan de AVG voldoen, werd het namelijk al wel tijd om te kijken naar de tweede privacyverordening die eraan komt: de e-Privacy Verordening (ePV). Maar we hebben toch al de AVG? Waarom is een tweede verordening dan nodig? Wat houdt de e-Privacy Verordening eigenlijk in?

De e-Privacy Verordening wordt een uitbreiding van de AVG. De ePV richt zich specifiek op het beschermen van persoonsgegevens via elektronische communicatie tussen twee partijen. De AVG doet dit niet voldoende.

Wat er precies gaat veranderen wanneer de e-Privacy Verordening in werking treedt lees je hier.

 

2. MKB-ondernemers denken ten onrechte goed beveiligd te zijn tegen cybercrime

Cybercriminaliteit is de meest opkomende vorm van fraude voor bedrijven. Ook kleine bedrijven worden hier slachtoffer van. Sterker nog, uit onderzoek van Alert Online blijkt dat de helft van de kleine Nederlandse bedrijven in 2018 doelwit zijn geweest van cyberaanvallen. Dit kan grote financiële schade en een deuk in de reputatie tot gevolg hebben. Ondanks het feit dat MKB-ondernemers vaak slachtoffer worden van cybercrime, maken zij zich weinig zorgen over hun digitale veiligheid. Uit onderzoek van Centraal Beheer blijkt dat de ondernemers zich bewust zijn van de risico’s, maar zich weinig zorgen maken omdat ze (onterecht) denken dat ze goed beschermd zijn.

Meer resultaten van het onderzoek lees je hier.

 

3. De slechtste wachtwoorden van 2018 – staat de jouwe er ook tussen?

Online veiligheid begint met een sterk wachtwoord. Dit is algemeen bekend, maar toch maken veel mensen nog gebruik van heel makkelijk te kraken wachtwoorden. Hebben we dan helemaal niks geleerd van alle hacks en datalekken? Elk jaar wordt er onderzoek gedaan naar wachtwoorden die door datalekken op het internet terechtkwamen. Ook in 2018 stonden traditiegetrouw de wachtwoorden ‘123456’ en ‘password’ op plekken 1 en 2. Maar er zijn ook nieuwe wachtwoorden die afgelopen jaar een plekje in de lijst hebben bemachtigd.

Wil je de volledige lijst van 2018 bekijken en zien of jouw wachtwoord er ook tussen staat? Kijk dan hier.

 

4. Mag een hotel een kopie van je ID-bewijs maken?

Sinds de AVG is ingegaan zijn mensen zich meer bewust van hun privacy en hun rechten. We gaan van een ‘ik heb niets te verbergen cultuur’ naar een cultuur waarin we onze gegevens bewuster delen en als strikt persoonlijk eigendom zien. Waarom heeft de tandarts een pasfoto van mij nodig? Wat moet de kapper met mijn huisadres? Een andere herkenbare situatie is tijdens het inchecken bij een hotel. Daar wordt soms een kopie van je identiteitsbewijs gemaakt. Vaak worden deze kopieën ook nog eens gemaakt met de pasfoto en het Burgerservicenummer (BSN) leesbaar in de kopie. Maar wist je dat hotels helemaal geen kopie mogen maken? Welke organisaties mogen wél een kopie maken van je identiteitsbewijs en welke niet?

Bekijk het overzicht hier.

 

5. Wat mag je werkgever aan je vragen als je ziek bent?

Wellicht heb je het wel eens meegemaakt: je meldt je ziek op je werk en je baas vraagt wat je mankeert. Moet je hier antwoord op geven of mag je ook zwijgen over je medische klachten? We schreven al eerder dat Nederlanders nauwelijks op de hoogte zijn van hun privacyrechten. Daarom zochten we nu uit welke privacyrechten je hebt als werknemer in geval van ziekte. En wat mag je werkgever wél vragen?

Je leest het hier.