CEO-fraudeOok het MKB wordt getroffen door CEO-fraude

Deze week was in het nieuws dat bioscoopketen Pathé voor € 19 miljoen is opgelicht door CEO-fraude. Pathé is lang niet het enige bedrijf dat slachtoffer is geworden van deze vorm van internetcriminaliteit. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat CEO-fraude steeds vaker voorkomt. Wij leggen je uit wat CEO-fraude is en hoe je het herkent.

 

Mail van de baas

Een crimineel doet zich voor als de CEO en stuurt een mail naar de medewerker die verantwoordelijk is voor de betalingen binnen het bedrijf en draagt hem op een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Waarom trappen mensen hierin, denk je misschien.

Het feit dat de e-mail van de CEO lijkt te komen speelt een belangrijke rol. Je denkt misschien wel dat het een raar verzoek is, maar het komt wel van ‘de grote baas’ die je vraagt om het geheim te houden. Bij de recente CEO-fraude bij Pathé deden de criminelen zich voor als de CEO van het hoofdkantoor en moest er geld worden overgemaakt voor een overname in Dubai. Er moest strikt vertrouwelijk mee worden omgegaan.

 

Goed voorbereid

De internetcriminelen gaan goed voorbereid te werk. Door middel van phising e-mails komen de fraudeurs binnen in de mailbox van het slachtoffer. Ze lezen mee en komen zo te weten welk taalgebruik gangbaar is binnen het bedrijf en achterhalen de naam, het e-mailadres en de functie van degene die normaal de betalingen doet. De mail van de baas lijkt dus echt.

 

Zo werkt CEO-fraude

Bron: NOS

 

 

Ook het MKB wordt getroffen

Als je denkt dat CEO-fraude vooral bij buitenlandse bedrijven voorkomt, dan heb je het mis. Uit de cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de Fraudehelpdesk blijkt dat er in de eerste acht maanden van 2018 al ruim € 2,5 miljoen buitgemaakt. En daar zit de € 19 miljoen van de Pathé fraude niet bij in. Ter vergelijking, in heel 2016 is er ‘maar’ € 650.000 buitgemaakt bij Nederlandse bedrijven.

In het buitenland worden voornamelijk advocatenkantoren en vastgoedbedrijven opgelicht. In Nederland ziet de Fraudehelpdesk een opvallende verschuiving, waar voorheen vooral Nederlandse vestigingen van internationale bedrijven werden getroffen, is dat nu juist het MKB en de non-profitsector.

 

Hoe zit het met jouw privacybewustzijn? Privacy Zeker kan je helpen om te voldoen aan de privacywetgeving.

Kijk op www.privacyzeker.nl