E-mailadressenGeert Wilders en Kees van der Staaij hebben meest kwetsbare e-mailadressen

E-mailadressen worden veel misbruikt binnen de cybercriminaliteit. Als criminelen een e-mailadres in handen hebben, bevat de computer van de gebruiker mogelijk malware en is de kans aanwezig dat er meer gestolen is, zoals wachtwoorden en inlognamen. Iedereen kan slachtoffer worden van cybercriminaliteit, ook politici.

Onderzoek e-mailadressen fractievoorzitters

Privacy Zeker nam de proef op de som en onderzocht de e-mailadressen van de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Komen deze e-mailadressen voor in uitgelekte databases? Met andere woorden, zijn ze onderdeel geweest van een datalek? En welk e-mailadres is het meest kwetsbaar? Het gaat hierbij om zogenaamde ‘breaches’ en ‘pastes’. Uit het onderzoek blijkt dat de e-mailadressen van Geert Wilders en Kees van der Staaij het meest kwetsbaar zijn.

Fractievoorzitters

Wat betekent ‘breach’ en ‘paste’?

Een ‘breach’ (lek) is een incident waarbij data onbedoeld is blootgesteld binnen een kwetsbaar systeem, meestal vanwege onvoldoende toegangscontroles of zwakke punten in de beveiliging van de software.

Een ‘paste’ is informatie die is ‘geplakt’ naar een publiekgerichte website die is ontworpen om inhoud te delen, zoals Pastebin. Deze services zijn geliefd bij hackers vanwege het gemak van het anoniem delen van informatie. Dit zijn vaak de eerste plaatsen waar een lek optreedt. Het vinden van een e-mailadres in een ‘paste’ betekent niet meteen dat het openbaar is gemaakt als gevolg van een lek. Controleer de ‘paste’ en bepaal of het account is aangetast en neem vervolgens gepaste maatregelen, zoals het wijzigen van wachtwoorden.

 

Wil je checken of jouw e-mailadres onderdeel is geweest van een datalek? Dat kan via de site ‘HaveIBeenPwned’ of via de site van de politie.