Prikklok met vingerscanBedrijven blijven prikklok met vingerafdruk gebruiken, ondanks privacywet

“Bedrijven blijven werken met een prikklok op basis van een vingerafdruk of oogscan, ondanks de invoering van de nieuwe Europese privacywet. Het is onduidelijk of deze manier van inklokken nog wel mag onder de strenge regels”, aldus het Financieele Dagblad.

Een vingerafdruk valt in de categorie ‘biometrische persoonsgegevens’. Deze gegevens vallen volgens de AVG onder bijzondere persoonsgegevens en worden door de wet extra beschermd. Daarnaast stelt de AVG dat een organisatie geen bijzondere persoonsgegevens mag gebruiken, tenzij daarvoor in de wet een uitzondering is. Of er voor het registreren van werktijden een uitzondering is, is op dit moment voer voor discussie.

De reacties in het bedrijfsleven zijn wisselend. Uitzendbureau Tempo Team vindt het risico te groot en wil bovendien niet gezien worden als een organisatie die de privacy van werknemers schendt. Daarom is Tempo Team uit voorzorg gestopt met het inklokken met een vingerafdruk. Supermarktketen Dirk van den Broek daarentegen maakt nog wel gebruik van vingerscans om medewerkers in te klokken.

Bron: Het Finacieele Dagblad, 19-10-2018

 

Wat zijn biometrische persoonsgegevens?

Biometrische persoonsgegevens zijn persoonsgegevens die het resultaat zijn van een specifieke technische verwerking van fysieke, fysiologische of gedragsgerelateerde kenmerken van een persoon. Op grond hiervan is eenduidige identificatie van die persoon mogelijk. Of wordt zijn/haar identiteit bevestigd.

Voorbeelden van biometrische persoonsgegevens zijn vingerafdrukken of gezichtsafbeeldingen. Deze lichaamskenmerken zijn uniek. Daarom kunnen organisaties ze gebruiken om mensen te identificeren. En ook om te controleren of iemand is wie hij/zij zegt te zijn (authenticatie).

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens