Bij het woord datalek denk je waarschijnlijk aan hackers die een cyberaanval plegen bij grote bedrijven en zo de gegevens van duizenden klanten stelen. Maar een datalek hoeft niet altijd opzettelijk te zijn. Als er bijvoorbeeld per ongeluk persoonsgegevens met de verkeerde persoon worden gedeeld, is dat ook een datalek. Denk ook niet dat dit dan moet gaan om de persoonsgegevens van duizenden mensen, het kan ook betrekking hebben op de gegevens van één persoon. Een menselijke fout is in de meeste gevallen de oorzaak van een datalek.

Vorige week was er bijvoorbeeld een datalek bij de Gemeente Hengelo, waarbij de persoonsgegevens van één inwoner werden bezorgd op 867 adressen. De gegevens stonden op een antwoordformulier voor kavelzoekenden. Tegenover de krant Tubantia sprak een woordvoerder over ‘een enorme blunder’ en zei dat er een menselijke fout aan ten grondslag ligt. Een machine vult de enveloppen.

De gedupeerde vreest misbruik van zijn gegevens die zijn verspreid (zijn naam, adres, telefoonnummers, geboortedatum, mailadres en burgerservicenummer). Deze zorg is terecht, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft aan dat ‘slechte beveiliging kan leiden tot een datalek, zoals in dit geval, en vervolgens tot misbruik van deze gegevens. Bijvoorbeeld voor identiteitsfraude’.

Bron: Tubantia.nl