In onze huidige samenleving is de smartphone niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken onze telefoons voor van alles, van communicatie en informatie tot entertainment en navigatie. Maar wat veel mensen niet weten, is dat onze smartphones ook een schat aan persoonlijke gegevens bevatten die kunnen worden verzameld en gebruikt door derden zonder dat we het doorhebben. In deze lijst zullen we 10 interessante feiten delen over hoe onze smartphones en onze privacy met elkaar verbonden zijn. Van het gebruik van microfoons en camera’s tot locatiegegevens en app-permissies, deze feiten zullen je laten nadenken over hoe je je smartphone gebruikt en wat je kunt doen om je persoonlijke gegevens te beschermen.

ChatGPT
  1. Zelfs als je je locatiegeschiedenis uitzet, kan Google nog steeds bijhouden waar je bent geweest door middel van je zoekopdrachten en andere gegevens.
  2. Sommige apps kunnen via de microfoon van je smartphone stiekem naar je gesprekken luisteren en deze informatie gebruiken om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden.
  3. Als je de camera van je smartphone gebruikt, kan het zijn dat de app ook toegang heeft tot je foto’s en video’s zonder dat je het weet.
  4. Apps die toegang hebben tot je contacten kunnen deze informatie gebruiken om je vrienden en familie te targeten met advertenties.
  5. Zelfs als je alle toestemmingen intrekt, kan een app nog steeds gegevens verzamelen en delen door middel van andere apps en advertentienetwerken.
  6. Wanneer je apps downloadt uit de app store, worden er vaak tientallen trackers gedownload die je surfgedrag en andere gegevens kunnen volgen.
  7. Zelfs als je geen Facebook-account hebt, kan Facebook nog steeds gegevens verzamelen over je smartphonegebruik via de SDK’s van derden die zijn ingebouwd in veel apps.
  8. Je mobiele provider kan informatie verzamelen over je internet- en telefoongebruik, inclusief locatiegegevens, en deze informatie delen met adverteerders en andere derden.
  9. Sommige smartphones hebben een ingebouwde infraroodsensor die kan worden gebruikt om je activiteiten te volgen en advertenties te personaliseren.
  10. Wanneer je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk, kunnen hackers je smartphone gegevens gemakkelijk onderscheppen en bekijken, tenzij je een VPN gebruikt.

Meer weten over Cyber en Privacy? doe de gratis Check!