Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Arjan Middelkoop, commercieel directeur bij SIDN.

 

Wie ben je en wat doe je?

‘Arjan Middelkoop en ik ben commercieel directeur bij SIDN. In deze rol ben ik in de eerste plaats verantwoordelijk voor de groei en doorontwikkeling van het .nl-domein. Daarnaast richt ik me met m’n team op de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten op het gebied van internetsecurity en digitale identiteiten. Uitgangspunt voor onze nieuwe proposities is de missie van SIDN: een zorgeloos digitaal bestaan.’

 

Wat is het best bewaarde geheim van SIDN?

‘Het is eerder regel dan uitzondering dat mensen opkijken als we vertellen over wat SIDN allemaal doet. Als men SIDN al kent, dan is dat omdat we het bedrijf achter .nl zijn. Maar we doen zoveel meer. Zo hebben we een flink researchteam, dat werkt aan nieuwe internetstandaarden en onderzoeken uitvoert om de internetveiligheid te kunnen verhogen. Ook hebben we een fonds dat investeert in een sterker internet. Én we werken dus aan nieuwe diensten, zoals CyberSterk, waarmee we ondernemers willen helpen aan een zorgeloos digitaal bestaan.’

 

Waarom is de privacywetgeving voor jullie belangrijk?

‘SIDN neemt de bescherming van persoonsgegevens heel serieus. Als manager van bijna 6 miljoen domeinnamen zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de veiligheid en stabiliteit van het .nl-domein verder te vergroten. Dit doen we onder meer door de miljoenen zoekopdrachten naar .nl-domeinnamen (DNS-data) die wij dagelijks verwerken op te slaan. Vervolgens wordt deze data automatisch geanalyseerd, om zo vroegtijdig onregelmatigheden en bedreigingen te signaleren. Een deel van het DNS-verkeer dat de .nl-nameservers verwerken bestaat in sommige gevallen uit persoonsgegevens. Het verwerken van deze gegevens vereist grote zorgvuldigheid. Daarom vinden we dat we aan de allerhoogste standaarden moeten voldoen. Zo stelden we een zogenaamde functionaris gegevensbescherming aan en richtten we een privacyboard in. Deze board toetst bijvoorbeeld de privacypolicy’s die we opstellen voor onze nieuwe proposities.’

 

Hoe adviseren jullie klanten over de gevaren rondom cybercrime?

‘We doen dat op veel verschillende manieren. Zo posten we met grote regelmaat over dit onderwerp op onze websites, organiseren we webinars en geven we presentaties op tal van evenementen. Ook investeren we via ons SIDN Fonds in projecten die helpen het internet veiliger te maken. En we ontwikkelen nieuwe proposities op dit terrein. CyberSterk is het voorbeeld bij uitstek. Met deze dienst geven we een ondernemer inzicht in de online risico’s die hij loopt en helpen we hem het op te lossen.’

 

Stelling: zakelijk en privé gaan niet samen

‘Daar ben ik het niet mee eens. Vandaag de dag lopen zakelijk en privé steeds meer door elkaar heen. Daar moet je natuurlijk wel mee overweg kunnen. Ook is het van belang dat een werkgever hierin faciliteert. Gelukkig is dat bij SIDN prima geregeld. Natuurlijk schuilt er wel een risico in die verwevenheid. Je vergeet weleens dat je soms ook even ‘uit’ moet staan. Gelukkig is er dan het thuisfront dat me daar dan soms aan herinnert. 😉 ‘

 

SIDN introduceert CyberSterk, een begrijpelijke securitydienst die ondernemers helpt om met een gerust hart te ondernemen. CyberSterk geeft jou inzicht in de digitale veiligheid van jouw bedrijf, zonder je te overladen met technische details. Privacy Zeker is een van de eerste partijen die CyberSterk aan klanten mag aanbieden.

Ben je benieuwd wat CyberSterk voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan hier.

 

Eenvoudig en betaalbaar voldoen aan de privacywetgeving? Kijk hier voor meer informatie of word Privacy Zeker