Er zijn verschillende online fraude methodes die worden gebruikt door oplichters. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  1. Phishing: dit is wanneer oplichters zich voordoen als legitieme bedrijven of organisaties om persoonlijke informatie van slachtoffers te verkrijgen. Dit kan gebeuren via nep-e-mails, nepwebsites of zelfs nep-telefoontjes.
  2. Malware: dit is kwaadaardige software die op uw computer of mobiele apparaat wordt geïnstalleerd zonder uw medeweten of toestemming. Het kan worden gebruikt om persoonlijke informatie te stelen, financiële transacties uit te voeren of uw apparaat te gebruiken voor andere illegale activiteiten.
  3. Identiteitsdiefstal: dit is wanneer iemand uw persoonlijke gegevens gebruikt om frauduleuze activiteiten uit te voeren, zoals het openen van bankrekeningen of het aanvragen van creditcards op uw naam.
  4. Valse loterijen en prijsaanbiedingen: dit is wanneer oplichters u vertellen dat u een prijs hebt gewonnen, maar u moet eerst een vergoeding betalen om deze te claimen. De prijs bestaat vaak niet echt en als u de vergoeding betaalt, verliest u uw geld.
  5. Online winkeloplichting: dit is wanneer u online iets koopt, maar het product nooit ontvangt of het product dat u ontvangt is niet wat u verwachtte. Soms vragen oplichters u om vooraf te betalen voor producten die ze nooit van plan zijn te leveren.
  6. Technische Ondersteuning: iemand doet zich voor als een medewerker van een helpdesk van bekende bedrijven zoals Microsoft, Apple of Google en probeert u te overtuigen dat er iets mis is met uw computer of instellingen en probeert op deze wijze informatie te achterhalen of in te breken op uw computer.
  7. Social engineering: Dit is een methode waarbij oplichters zich voordoen als een betrouwbare bron, zoals een vriend, een bank of een overheidsinstantie, om persoonlijke informatie te verkrijgen of toegang te krijgen tot beveiligde systemen.

Het is belangrijk om op te merken dat er voortdurend nieuwe vormen van online fraude ontstaan, dus het is altijd belangrijk om alert te blijven en uw persoonlijke informatie te beschermen door sterke wachtwoorden te gebruiken en verdachte e-mails en berichten te vermijden.

Meer weten over het beschermen van persoonsgegevens, online fraude of cybersecurity? Doe de gratis online check!