Amsterdam 28-09-2022 Pinpas fraude is een groot probleem. Criminelen gaan steeds geraffineerder  te werk, de schade is enorm en loopt in de honderdduizenden Euro’s. Privacy en cyber adviesorganisatie Privacy Zeker maakt zich hard voor een betere beveiliging door standaard twee factor authentificatie beveiliging toe te passen op pinautomaten.

Een crimineel heeft alleen een pinpas en de pincode nodig om een bankrekening leeg te halen. Continu worden er nieuwe trucs bedacht om de pas met code afhandig te maken van vaak oudere en kwetsbare slachtoffers. Door de reeds beproefde beveiliging techniek van 2FA toe te passen is het probleem van deze fraude vrijwel direct verholpen. Met deze extra beveiliging moet de gebruiker naast zijn pincode ook akkoord voor de transactie geven op een ander electronisch device (in de meeste gevallen de smartphone.)

De kans dat een crimineel dan toch nog zowel de pinpas als de pincode en de telefoon met bijbehorende pincode achterhaald is vrijwel nul.

Slechts een kleine groep haalt nog met regelmaat geld uit de muur. met deze beveiliging in combinatie met je telefoon is dit probleem grotendeels direct op te lossen; Aldus Kor de Boer CCO Privacy Zeker.

Technisch is er geen enkele drempel om pinautomaten uit te voeren met deze populaire, gangbare en goedkope beveiliging. Wanneer de eerste banken dit gaan toepassen is nog niet bekent.