Vanaf maandag 10 augustus geldt de registratieplicht in de horeca, als onderdeel van de coronamaatregelen. Horecabedrijven moeten gasten vragen hun contactgegevens achter te laten, voor eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar wat gebeurt er met de gegevens die je achterlaat?

 

Veel onduidelijkheid

Er is nog veel onduidelijk over de registratieplicht in de horeca en dat merken ze bij de Autoriteit Persoonsgegevens ook. De privacywaakhond krijgt van zowel burgers als ondernemers vragen over de verwerking van persoonsgegevens.

 

Dit zijn de regels per 10 augustus

Horecaondernemers zijn verplicht de gast te vragen om contactgegevens voor een eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD. Als horecabezoeker ben je echter niet verplicht om je contactgegevens te laten registreren, dit gaat op vrijwillige basis. Als een bezoeker geen naam of contactgegevens wil achterlaten, dan mogen zij niet geweigerd worden. Toestemming (om persoonsgegevens te verwerken) onder de AVG moet echte vrije toestemming zijn. Meer over toestemming als grondslag voor verwerking vind je in de kennisbank.

 

Gegevens moeten na twee weken vernietigd worden

De contactgegevens mogen uitsluitend gebruikt worden door de GGD voor bron- en contactonderzoek en alleen op verzoek van de GGD. De gegevens mogen niet langer worden bewaard dan in de noodwetgeving staat, dat is dus twee weken. Daarna moeten de gegevens worden vernietigd. De Autoriteit Persoonsgegevens vermeldt op haar website dat horecaondernemers de gegevens niet voor andere doelen mogen verwerken, zoals klantmailings.

 

Registratieplicht alleen bij horeca?

Uit een onderzoek van Wat vindt Nederland onder 5250 Nederlanders blijkt dat 82% het prima vindt om persoonlijke gegevens achter te laten bij een horecagelegenheid om contactonderzoek makkelijk te maken bij een corona-uitbraak. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 65% vindt dat de registratieplicht niet moet ophouden bij de horeca, maar ook zou moeten gelden voor dierentuinen, pretparken en musea.

 

Bronnen: Autoriteit Persoonsgegevens en Misset Horeca