In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen, een nieuw record. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van de AP. De sector met de meeste gemelde datalekken is de financiële sector (30%), gevolgd door de zorgsector (28%) en de sector openbaar bestuur (17%).

 

Hacking, phishing of malware-incidenten

De jaarlijkse rapportage van de AP laat ook een toename zien van datalekken door hacking, phishing of malware. De toezichthouder ontving 25% meer meldingen naar aanleiding van hacking, phishing of malware-incidenten dan het jaar ervoor. In de laatste drie maanden van het jaar was er een sterke stijging van dit type meldingen.

 

Volgens de AP leveren datalekken door hacking, phishing of malware meestal een hoog risico op voor de gedupeerden (de mensen wiens gegevens zijn gelekt). Hackers kunnen de gegevens weer gebruiken voor nieuwe spam- en phishing-aanvallen. Maar denk ook aan het risico op identiteitsfraude.

 

Nederland koploper in de EU

Nederland is koploper in de EU wat betreft het melden van datalekken. Volgens de AP is het risico op grote en ernstige datalekken in Nederland relatief hoog door de hoge mate van digitalisering van de Nederlandse maatschappij.

 

Sinds de invoering van de AVG op 25 mei 2018 zijn er meer dan 160.000 datalekken gemeld in de EU. Nederland staat bovenaan het lijstje, met ruim 40.000 gemelde datalekken. Op nummer 2 staat Duitsland met ruim 37.000 gemelde datalekken en het Verenigd Koninkrijk sluit de top 3 af met ruim 22.000 gemelde datalekken. Ook wanneer er gekeken wordt naar het aantal datalekken per 100.000 mensen staat Nederland bovenaan, met 147,2 datalekken per 100.000 mensen. Dat blijkt uit onderzoek van DLA Piper.

 

Hulp bij datalekken

Als er een datalek plaatsvindt binnen jouw bedrijf is het belangrijk dat je snel handelt. Om de schade voor de betrokkenen zo veel mogelijk te beperken, maar ook die voor je eigen bedrijf. Als klant van Privacy Zeker kan je rekenen op ondersteuning bij datalekken.

Als onderdeel van het Privacy Zeker abonnement helpen de privacy-experts van Privacy Zeker in geval van een datalek met juridisch advies en de eventuele melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast krijgen ondernemers toegang tot hun eigen datalekregister en de privacy awareness e-learning. Bewustzijn is namelijk de eerste stap om datalekken te voorkomen. Klik hier voor meer informatie.