Privacy, gegevensbescherming, de AVG; onderwerpen die bijna dagelijks in het nieuws zijn. In de rubriek ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Rick Sulman, CEO bij Speakup.

 

Wie ben je en wat doe je?

‘Ik ben Rick Sulman. 53 jaar, vader van twee dochters en opa van een kleindochter van drie. Ik ben ooit begonnen als psychiatrisch verpleegkundige en na meer dan 10 jaar in die hoedanigheid gewerkt te hebben binnen zorginstellingen ben ik de ICT ingerold. Na een studie Bedrijfskunde ben ik in 2013 via een paar omwegen uiteindelijk bij Speakup terechtgekomen in de rol van CEO. Speakup is een echt techneuten bedrijf. We proberen met innovatieve ideeën en oplossingen de telecomwereld wakker te houden vanuit Enschede.’

 

Wat is het best bewaarde geheim van Speakup?

‘Ons best bewaarde geheim zijn onze gehaktballen uit de keuken van Helga. Ons op een na best bewaarde geheim is de enorme bak data waar wij als telecom operator mee te maken hebben. Al onze klanten bellen en worden gebeld via onze systemen en netwerken en dat genereert een gigantische hoeveelheid privacygevoelige data. Wij zijn wettelijk gebonden aan een aantal regels over hoe we daar mee om moeten gaan en daar houden wij ons aan, maar we doen meer dan dat.’

 

Hoe helpen jullie je klanten te voldoen aan de AVG-wetgeving?

‘Doordat wij veel ervaring en kennis hebben op dit vlak proberen wij onze klanten en partners zoveel mogelijk te helpen om de juiste keuzes te maken en onze producten en diensten ook volledig AVG-proof aan te bieden aan de markt. Wij hebben onder andere hierom een jurist in dienst die specifieke expertise heeft opgebouwd op dit vlak. Voor onze klanten en partners is het best complexe materie waar ook nog wel eens wat in wijzigt. Op deze manier blijven we zelf bij en nemen we onze klanten en partners mee.’

 

Waarom is de privacywetgeving voor jullie belangrijk?

‘Eén van onze kernwaarden is privacy en security. Wij lopen in Nederland samen met een paar gelijkgezinde ondernemingen en belangengroepen voorop in de bescherming van privacygevoelig materiaal. Zo waren wij één van de partijen die een kort geding tegen de Nederlandse Staat hebben aangespannen tegen de ‘sleepwet’ in 2018. Die kernwaarde zit in ons DNA en wij zijn daar elke dag op verschillende vlakken mee bezig. Voor ons is privacy geen onderwerp op zich, maar zegt het iets over onze mindset.’

 

Stelling: zakelijk en privé gaan niet samen

‘Natuurlijk gaat dat wel samen, het is maar hoe je het regelt. Het moet in balans zijn. Je kunt geen strakke lijn trekken tussen deze twee werelden. Daar hebben wij als Speakup nou juist mooie bereikbaarheidsoplossingen voor. Soms wil je even niet bereikbaar zijn voor privé of werk en dat kan je allemaal technisch inregelen en automatiseren. Wij hebben in ons kantoor een grote tekst aan de muur hangen: Speakup: Bereikbaar zoals jij het wil. Dat is precies wat wij doen.’

 

Speakup is partner van Privacy Zeker. Privacy Zeker treedt op als AVG-kennispartner voor een groot aantal branche- en beroepsverenigingen en bedrijven. Wil jij de dienstverlening van Privacy Zeker tegen een gereduceerd tarief aanbieden aan jouw leden of klanten? Bekijk hier wat de voordelen zijn van een partnership met Privacy Zeker.