Jouw gegevens, zoals je e-mailadres en wachtwoord, zijn waardevol voor hackers. Zo kunnen ze uit jouw naam bijvoorbeeld spam en virussen versturen. Om aan deze gegevens te komen hacken ze websites. Dit kunnen relatief onbekende websites zijn, maar ook giganten zoals Yahoo en LinkedIn zijn in het verleden gehackt. Veel mensen weten niet dat ze gehackt zijn. Hoe kom je erachter of jouw e-mailadres en wachtwoord door hackers zijn gestolen?

 

Een database met data van gehackte websites

De gestolen gegevens worden soms verkocht, maar worden ook regelmatig ergens op internet gedumpt. De Australische beveiligingsonderzoeker Troy Hunt verzamelt deze ‘dumps’ en voegt de data en gehackte websites toe aan de database op zijn website Have I Been Pwned. Hier kun je checken of jouw e-mailadres en wachtwoord door hackers zijn buitgemaakt.

 

Hoe werkt het?

Wanneer je je e-mailadres invoert op Have I Been Pwned checkt het systeem of dat adres voorkomt in één van toegevoegde databases. Op dit moment zijn er databases van 410 gehackte website toegevoegd. In totaal komen in deze databases meer dan 8,5 miljard e-mailadressen voor. Er is een reële kans dat ook jouw e-mailadres is gehackt, door bijvoorbeeld de grote hacks van LinkedIn of Adobe een aantal jaar geleden.

Begin 2019 werd het tot nu toe grootste lek op internet ontdekt, een database met gegevens van bijna 773 miljoen accounts.

 

Mijn gegevens zijn gehackt – wat nu?

Wanneer je te zien krijgt dat jouw e-mailadres voorkomt in één van de databases en dus ‘pwned’ is, is het raadzaam om de betrokken wachtwoorden direct te wijzigen. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites of diensten. Een wachtwoordmanager kan je helpen. Tot slot: schakel waar mogelijk tweestapsverificatie in. 

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt mkb-ondernemers en zzp’ers om te kunnen voldoen aan de privacywetgeving. Vanaf 175 euro per jaar krijgen ondernemers alle tools, documenten en persoonlijke begeleiding. Kijk hier voor meer informatie.