De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft in de eerste helft van dit jaar 11.906 meldingen van datalekken ontvangen. Dat komt neer op ongeveer 2.000 meldingen per maand. Als deze trend de rest van het jaar voortzet, zal het aantal datalekmeldingen voor heel 2019 uitkomen op ongeveer 24.000. Dit is zou een stijging betekenen van rond de 14% ten opzichte van 2018. Dat meldt de AP vandaag in een halfjaarrapport.

 

Meeste datalekken in zorgsector

Net als vorig jaar zijn de meeste datalekmeldingen afkomstig uit de zorgsector (31%). Op plek twee staat de financiële sector (20%) en de sector openbaar bestuur (19%) sluit de top drie af. Binnen de zorgsector is het grootste aantal meldingen afkomstig van ziekenhuizen (23%) en apotheken (22%). Omdat er binnen de zorgsector nog veel mis gaat geeft de toezichthouder zorginstellingen tips om veel voorkomende typen datalekken te voorkomen.

 

Maak van privacybescherming een prioriteit

“Zorgvuldige omgang met persoonsgegevens is onlosmakelijk verbonden met goede zorg. We hebben de afgelopen periode een aantal nare voorbeelden gezien van datalekken, die ontzettend vervelende gevolgen kunnen hebben voor de mensen om wie het gaat. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten daarom van privacybescherming een prioriteit maken”, aldus Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP.

 

Oorzaken datalekken

De AP meldt dat de meest gemelde oorzaak van een datalek het versturen van persoonsgegevens aan de verkeerde ontvanger (63%) is. In ruim de helft van alle meldingen gaat het om gegevens van 1 persoon (58%). Gemelde datalekken die 5.000 of meer personen raken, worden vaak (in 47% van de gevallen) veroorzaakt door hacking, malware en/of phishing.

 

Hulp bij datalekken

Als er een datalek plaatsvindt binnen jouw bedrijf is het belangrijk dat je snel handelt. Om de schade voor de betrokkenen zo veel mogelijk te beperken, maar ook die voor je eigen bedrijf. Als klant van Privacy Zeker kan je rekenen op ondersteuning bij datalekken.

Als onderdeel van het Privacy Zeker abonnement helpen de privacy-experts van Privacy Zeker in geval van een datalek met juridisch advies en de eventuele melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast krijgen ondernemers toegang tot hun eigen datalekregister en de privacy awareness e-learning. Bewustzijn is namelijk de eerste stap om datalekken te voorkomen. Klik op de button voor meer informatie.