Nederlanders gebruiken vaak de naam van hun favoriete voetbalclub als wachtwoord, zo schrijft het FD. Zowel Feyenoord als Ajax staan in de top 30 van meest gebruikte wachtwoorden. Dat blijkt uit een analyse van website Scattered Secrets, een database van gekraakte wachtwoorden.

 

Nederlandse ranglijst

In de Nederlandse ranglijst staat het wachtwoord ‘feyenoord’ (zonder hoofdletter) op plek 15 en ‘ajax’ op plek 30. Dat zegt niks over de populariteitsstrijd tussen de twee clubs. Het kan zijn dat het wachtwoord ‘ajax’ vaak geweigerd wordt omdat het te kort is.

 

Meest gebruikte wachtwoord

Het meestgebruikte wachtwoord is nog steeds ‘123456’, gevolgd door ‘qwerty’ en ‘123456789’, maar ook wachtwoorden als ‘welkom’ en ‘wachtwoord’ komen voor in de top 10. Voor cybercriminelen zijn deze wachtwoorden makkelijk te kraken. En nog steeds kiezen veel mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende systemen en accounts. Daardoor komt de crimineel vaak heel ver met maar één wachtwoord.

 

Je leest het volledige artikel op de website van het FD (na registratie):

https://fd.nl/ondernemen/1310561/gekraakte-wachtwoorden-feyenoord-verslaat-ajax-met-grote-cijfers

 

Tips voor het maken en onthouden van een veilig wachtwoord kan je vinden op de website van de Consumentenbond.

https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/wachtwoord-onthouden

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt mkb-ondernemers en zzp’ers om te kunnen voldoen aan de privacywetgeving. Vanaf 175 euro per jaar krijgen ondernemers alle tools, documenten en persoonlijke begeleiding. Kijk hier voor meer informatie.