Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Veel mkb-ondernemers denken dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen, maar het tegendeel is waar. Uit onderzoek van Alert Online blijkt dat internetcriminelen in 2018 bij ruim de helft (52%) van de kleine bedrijven hebben geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Hoe goed is jouw bedrijf beveiligd tegen cybercrime? 

 

Beveiligingsmaatregelen

Het is belangrijk dat je beveiligingsmaatregelen treft om cybercriminelen buiten de deur te houden. Want wanneer je dit niet op orde hebt ben je een gemakkelijk slachtoffer. De privacywetgeving (AVG) verplicht bedrijven om technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen te nemen om persoonsgegevens te beschermen. Deze maatregelen gaan verder dan alleen een firewall of antivirussoftware. Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen.

 

Awareness training

Wanneer je weet wat cybercriminaliteit inhoudt kan je het ook beter herkennen en voorkomen. Zorg dus voor een goede cybersecurity awareness training voor jezelf, maar ook voor je medewerkers.

 

Stel een cybersecuritybeleid op

Denk na over een beleid rondom cybersecurity. Welke systemen gebruik je allemaal en welke beveiligingsmaatregelen neem je? Denk bijvoorbeeld ook aan een veilig wachtwoord beleid.

 

Firewall, antivirussoftware en software updates

Investeer in een goede firewall en antivirussoftware, dit is de basis van de beveiliging. Zorg daarnaast dat je software updates altijd direct uitvoert.

 

Maak back-ups

Zorg dat je back-ups van je bestanden maakt en bewaar deze op een medium buiten het netwerk.

 

Zorg voor een noodplan

Wat doe je in geval het toch misgaat? Denk daar over na, zodat je adequaat kunt handelen in geval van een cyberincident.

 

Sluit een cyberverzekering af

Met een cyberverzekering ben je verzekerd tegen de gevolgen van cybercrime. Maar het is meer dan alleen een verzekering, het is ook een hulpdienst om je bedrijf weer in de lucht te krijgen, de schade in kaart te brengen en claims af te wikkelen met betrokkenen. Meer weten over een cyberverzekering? Kijk hier

 

 

Hulp bij privacy

Privacy Zeker helpt mkb-ondernemers en zzp’ers om te kunnen voldoen aan de privacywetgeving. Vanaf 175 euro per jaar krijgen ondernemers alle tools, documenten en persoonlijke begeleiding. Kijk hier voor meer informatie.