Nu.nl meldt dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) jaarlijks € 3,4 miljoen extra krijgt voor het uitvoeren van haar bevoegdheden, waaronder het handhaven van de privacywet. Dat heeft de Minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker, dinsdag laten weten aan de Tweede Kamer. Met dit extra budget komt het totale budget € 18,5 miljoen per jaar. In 2019 werd het budget van de waakhond al bijna verdubbeld ten opzichte van daarvoor.

Sander Dekker laat ook weten dat de aandacht van de AP in 2019 nadrukkelijker uitgaat naar handhaving en sanctieoplegging. Dat handhaven nodig is blijkt wel uit het enorme aantal klachten, vragen en signalen. Er kwamen ruim 11.000 privacyklachten, 4.000 tips en 21.000 datalekmeldingen binnen bij de toezichthouder. Volgens Nu.nl kan de AP op dit moment verder niet inhoudelijk ingaan op de vraag of de € 18,5 miljoen per jaar voldoende is.

Al eerder benadrukte Aleid Wolfsen, de voorzitter van de AP, dat de privacywaakhond klaar is om zijn tanden te laten zien. In een interview met het FD zei Wolfsen: “Er lopen nu meerdere onderzoeken, die zijn serieus en we lopen ook tegen serieuze overtredingen aan. Gelooft u mij: de eerste boetes komen er dit jaar aan.” 

 

Hulp bij privacy? Privacy Zeker helpt MKB-ondernemers en zzp’ers om te kunnen voldoen aan de privacywetgeving / AVG. Eenvoudig en betaalbaar. Vanaf € 175 per jaar. Meer informatie? Kijk hier.

 

Bron: Nu.nl