Gisteren was Privacy Zeker aanwezig bij de KVK Data Summit in Utrecht. Tijdens deze interessante middag zijn we in dialoog gegaan over datagebruik en ethiek. Datagebruik biedt natuurlijk kansen voor ondernemers. Maar tegelijkertijd is er steeds meer weerstand tegen de ondoorzichtige manier waarop bedrijven persoonsgegevens gebruiken. Het programma van de KVK Data Summit richtte zich daarom op de discussie rondom privacy, ethiek en datagebruik.

Tijdens verschillende presentaties, paneldiscussies, en kennis- en inspiratiesessies kwamen onder andere de volgende vragen aan bod:

  • Hoe ga je als ondernemer op een verantwoordelijke manier met data om?
  • Weegt het afschermen van gegevens zwaarder dan weten met wie je zaken doet?
  • Wat is de verhouding tussen privacy en gebruiksgemak?
  • Wat moet bij wet worden geregeld en wat is de verantwoordelijkheid van ons allemaal?

 

Autoriteit Persoonsgegevens gaat ook bij kleinere bedrijven handhaven

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de privacywaakhond in Nederland, was gisteren aanwezig tijdens de Data Summit. De Autoriteit liet gisteren nog aan Nu.nl liet weten dit jaar de eerste AVG-boetes uit te delen. De woordvoerder liet weten dat er op dit moment meerdere onderzoeken lopen naar mogelijke overtredingen van de AVG. Wanneer blijkt dat er inderdaad sprake is van een overtreding, kunnen er snel boetes volgen. Ook tijdens de presentatie van de AP tijdens de Data Summit bleek dat de focus van 2019 op handhaving ligt. De boodschap van Thijs Drouen, directeur Juridische Zaken en Wetgevingsadvisering bij de AP, was duidelijk: de tijd van afwachten voor het ZZP en MKB is voorbij, in 2019 gaat de AP ook bij kleinere bedrijven actief handhaven.

 

Heb jij je privacyzaken al op orde? Privacy Zeker helpt zzp’ers en MKB-ondernemers om te kunnen voldoen aan de privacywetgeving, al vanaf € 175 per jaar. Wil jij meer informatie over de tools en begeleiding die je krijgen met een Privacy Zeker abonnement? Kijk dan hier.