Alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties die deelnemen aan het economische verkeer in Nederland staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het is een openbaar register, dat miljoenen keren per jaar geraadpleegd wordt. Het doel van het Handelsregister is rechtszekerheid. Je kunt via het Handelsregister namelijk checken met wie je zaken doet, of het bedrijf überhaupt bestaat, wie verantwoordelijk is en waar het bedrijf gevestigd is.

 

Handelsregister en direct marketing

Omdat het een openbaar register is, kan iedereen de gegevens inzien. De keerzijde van deze openbaarheid is dat bedrijven de gegevens ook voor direct marketing gebruiken. Als ondernemer zit je niet te wachten op ongewenste post of e-mailingen, telefonische verkoop of verkoop aan de deur. Om de overlast te beperken zijn er diverse mogelijkheden. Beperken van telefonische marketing regel je via het wettelijke Bel-me-niet register. Maar let op: dit is alleen mogelijk voor een eenmanszaak (freelancer, zzp’er etc.), vof of maatschap. Een bv, nv, of ander rechtspersoon kan geen telefoonnummers blokkeren. Maar wist je dat er ook een manier is om fysieke post en bezoek aan de deur in te perken? De KVK heeft hiervoor de non-mailing indicator in het leven geroepen.

 

Geen bezoek aan de deur en reclame per post

Wanneer je de non-mailing indicator (NMI) van de KVK activeert, geef je aan dat je niet wilt dat je gegevens uit het Handelsregister worden gebruikt voor postreclame of verkoop aan de deur. De NMI wordt meegeleverd bij de verstrekking van Handelsregistergegevens aan afnemers. Als je de NMI hebt geactiveerd, verschijnt de zin “De onderneming / organisatie wil niet dat haar adresgegevens worden gebruikt voor ongevraagde postreclame en verkoop aan de deur” op het uittreksel en bij je bedrijfsgegevens die op de website van de KVK in te zien zijn. Zo weet de afnemer dat je dus geen ongevraagde reclame per post of verkoop aan je deur wil ontvangen. En de afnemer moet zich hieraan houden.

 

Meer informatie over de non-mailing indicator vind je hier.

Wil je de non-mailing indicator activeren? Dit doe je via dit formulier op de site van de KVK.

Wil je weten hoe Privacy Zeker je kan helpen om te voldoen aan de privacywetgeving? Kijk dan hier.