Cadeaugids ‘Privacy Not Included’

cadeaugids-privacyAls je aan kerstcadeaus denkt, denk je niet gelijk aan privacy. Maar tegenwoordig zijn er natuurlijk steeds meer producten met internet verbonden. Denk aan smart speakers, spelcomputers, koffiemachines en zelfs teddyberen. Sommige van deze apparaten zijn makkelijk te hacken en te manipuleren. In andere gevallen volgen ze je locatie zonder dat je dit weet. Of verkopen ze je data door aan adverteerders. Creepy!

 

Cadeaugids

Daarom heeft Mozilla de cadeaugids ‘Privacy Not Included’ gepubliceerd. Deze gids is gericht op de privacy en veiligheid van allerlei producten, in plaats van op prijs en prestaties zoals andere cadeaugidsen. Mozilla wil zo een discussie op gang brengen over online privacy en veiligheid en gebruikers meer controle geven over hun eigen data. De onderzoekers van Mozilla beoordeelden 70 producten, verdeeld over zes categorieën: toys & games, smart home, entertainment, wearables, gezondheid & beweging en huisdieren.

 

Wat weet dit product van mij?

De producten werden uitgebreid getoetst. Wat weet dit product van mij? Wordt persoonlijke informatie versleuteld? Hoe duidelijk is het privacybeleid? Wordt mijn informatie doorverkocht aan derden? Maar ook onderwerpen als het automatisch aanbieden van beveiligingsupdates en of gegevens over jou worden gewist kwamen aan bod.

 

Badge

Slechts 32 producten kregen een badge omdat ze voldoen aan de minimale veiligheidsstandaarden die door Mozilla zijn opgesteld. Om zo’n badge te ontvangen moeten producten over automatische beveiligingsupdates beschikken en van encryptie gebruikmaken. Bovendien moeten ze beveiligingslekken beheren (bijvoorbeeld via bug bounty programma’s). Ook moeten ze gebruikers verplichten om het standaardwachtwoord te wijzigen, als er een wachtwoord verplicht is.

Onder andere de Apple iPad, Sony PS4, Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Amazon Echo & Dot en Google Home ontvingen een badge. Verder kunnen gebruikers via de cadeaugids aangeven hoe ‘creepy’ ze een product vinden en of ze het overwegen te kopen.

 

Wil je de volledige cadeaugids van Mozilla bekijken? Kijk dan hier.

Privacy Zeker wenst je fijne feestdagen!