Nieuwe hackmethode: sim-swapping

Sim-swappingDat je computer gehackt kan worden, dat is algemeen bekend. Maar je kunt ook gehackt worden via je telefoonnummer. Sim-swapping is een nieuwe hackmethode met 06-nummers. Dit jaar zijn er al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze hacktruc. Wat is sim-swapping en hoe kan je jezelf hiertegen beveiligen? Privacy Zeker zocht het voor je uit.

 

Hacker doet alsof hij jou is

Bij sim-swapping neemt de hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten. Hij belt je telecomaanbieder en doet alsof hij jou is. Vervolgens vraagt hij je telecomprovider je mobiele nummer over te dragen aan een andere simkaart (die in zijn bezit is). Als reden zegt hij dat de oude simkaart kwijt of kapot is. Zo krijgt hij toegang tot jouw 06-nummer, waarmee hij toegang heeft tot je online accounts die zijn gekoppeld aan je telefoonnummer. Denk aan je e-mail, Whatsapp, social media accounts en betaaldiensten.

 

Rekening plunderen

De oplichters kunnen nu bijvoorbeeld inloggen bij betaaldienst PayPal en zo je rekening plunderen. Maar er zijn ook andere manieren om aan geld te komen. Bijvoorbeeld door het overnemen van online accounts. Ze vragen losgeld en als je niet betaalt dreigen ze gevoelige e-mails, foto’s of andere documenten te publiceren.

 

Word geen slachtoffer

Wil je weten wat je kunt doen om sim-swapping te voorkomen? Kijk dan het filmpje hieronder van Daniël Verlaan, technologie-journalist bij RTL Nieuws.

 

Bron: RTL Nieuws

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4509851/sim-swapping-nederland-slachtoffers-hacken