Belastingdienst blijft privacy ondernemer schenden

De Telegraaf meldt dat de privacy van ondernemers voorlopig nog geschonden wordt door de Belastingdienst. Staatssecretaris Snel (Financiën) heeft aangegeven de deadline niet te gaan halen.

 

Wat is het probleem?

De Belastingdienst ligt al langer onder vuur omdat het zzp’ers een btw-nummer geeft waarin hun persoonlijke BSN-nummer verwerkt is. Ondernemers (dus ook zzp’ers) zijn verplicht om hun btw-nummer openbaar te maken, bijvoorbeeld op facturen. Hierdoor gooien zzp’ers dus noodgedwongen hun misbruikgevoelige BSN-nummer op straat. Zzp’ers zijn hierdoor kwetsbaar voor identiteitsfraude. Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bepaalde eerder al dat de Belastingdienst de privacywet overtreedt:  „Als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken.”

 

Deadline

De AP stelde de Belastingdienst daarom een deadline. De fiscus kreeg tot 1 januari 2019 de tijd om het probleem op te lossen. Oude btw-nummers moeten worden vervangen en bij nieuwe aanvragen moet er een ander systeem gebruikt worden. Staatssecretaris Snel heeft aangegeven dit niet te gaan halen. Dit leidde tot chagrijnige reacties van coalitiepartijen VVD en het CDA. „Dit had al geregeld moeten zijn”, reageerde CDA’er Omtzigt geërgerd. „Dit moet op korte termijn opgelost worden. Een versnelling erbij!”, reageert VVD-Kamerlid Lodders.

 

Bron: Telegraaf – wil je het volledige artikel lezen? Kijk dan hier.